Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

villon17 

všechny recenze uživatele

Připomínalo mi to Rockyho v běžeckém podání. Abrahams tvrdě trénoval, aby porazil soupeře. Z životopisného pohledu zdařilý kousek, ale z mého nic výjimečného. Rozhodně nic, čemu bych dala Oscara. Jedině za tu hudbu. Jelikož jsem ke konci už jen odpočítávala minuty, nemohu říct, že bych film celou dobu hltala plnými doušky. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Chariots of Fire se mi dlouho vyhýbal, ale když na Vánoce běžel v televizi, tak jsem se podíval. Sportovní filmy mám rád, ale tenhle mě upřímně dost nudil. Styl vyprávění mi vůbec neseděl a i když po tom příběh úplně volal, tak naprosto chyběli emoce při vítězství hlavních hrdinů a vážně nechápu, jak se něco takového stane. Já myslel, že to dokáže vyvolat každý sportovní film naprosto automaticky. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejznámějších a nejikoničtějších filmových melodií vs. průměrný životopisný film s nezáživnou dramaturgií, zejména v jeho chaoticky odvyprávěné první polovině. Vyobrazení charakterů na mě působilo podivně chladně a neosobně a kluky jsem od sebe začal pořádně rozlišovat až někde za polovinou stopáže. Druhá část na olympiádě je už pak výrazně lepší. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Použil bych zde slovo nuda, kdyby se film alespoň z části nudě přibližoval. Film byl daleko za ní a od odpadu ho nezachránila ani výborná hudba. 2x usnout během jednoho filmu se mi dlouho nepovedlo. Nesympatické postavy. Stupidní kamera. Příšerně moc nudný děj, který stál na místě. Myslím, že k tomu už není potřeba nic dodat. Kdo mi nevěří, ať se na film podívá. Předtím však vřele doporučuji dát si minimálně šálek velmi silné kávy. Přesto však nemohu zaručit, že film zdárně dokoukáte až do konce. Osobně jsem měl šálky dva... ()

Derek 

všechny recenze uživatele

prekvapujuci vitaz oskarovej noci sa do filmovej historie zapisal hlavne vdaka Vangelisovej hudbe. Hugh Hudson ktory bol hlavne reziser reklam a v televizii si za svoj debut vybral skutocny pribeh dvoch bezcov ktorych okrem lasky k behu toho prilis nespajalo. Hudson svoje skusenosti z reklam a Vangelisovu hudbu zurocil hlavne pri momentoch ktore akoby vypadli z videoklipov (bezecka priprava, beh na plazi alebo i trening americkych sportovcov). pacilo sa mi i jeho riesenie ako divakovy sprostredkovat a zatraktivnit beh na 100 metrov, ktory konci po 10 sekundach. dejovo to vsak na dvojhodinovu dlzku prilis pestre nie je (oskar za scenar!) a tak sa film obcas hluchym miestam a naivite v niektorych momentoch nevyhne... ()

Galerie (86)

Zajímavosti (31)

  • Zahajovací ceremoniál OH byl natočen během jediného dne - účastnilo se ho kolem sedmi tisíc návštěvníků, kteří přišli na základě inzerátu oznamujícího natáčení. Pro "zhutnění" davu byly v hledišti použity i loutky. (Robbi)
  • Oscarový úspěch filmu byl doprovázen novinovými titulky "The British Are Coming!" Byla to do jisté míry parafráze na slavnou reklamní kampaň "The Beatles Are Coming" před první návštěvou Beatles na americkém kontinentu (1964). (Robbi)
  • Lord Andrew Lindsey (Nigel Havers) je fiktivní postavou, jeho předobrazem je podle historiků lord Burghley, pátý markýz z Exeteru. (Robbi)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama