Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Terva 

všechny recenze uživatele

První vražda ve filmu ( celkově už třetí ), okolo sedmé minuty mě tak trochu hudebně připomněla Spielbergovi Čelisti. CITÁT - Baker street 221b........... Postřehy : Watson působí dojmem vystrašeného prosťáčka, ale zdání klame. Holmes není tak charismatický, jak by měl být. Londýnská, pověstná, mlha se zjevuje, jen když je to potřeba a třeba Baker street se úplně vyhýbá. Na pohřbu jedné prostitutky bylo nějak moc lidí. Hudba je někdy přehnaně dramatická až rušivá. Takto zpracovaný příběh Sherlocka Holmese mě nebavil. CITÁT - Muž, postrádající morálku, je stejně vinen, jako vrah samotný.......... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek už zastaral. Většina se odehrává v evidentně chudém či nepřesvědčivém ateliérovém prostředí, lidé hodně řvou a noří se londýnské mlhy tak tajemné, že by se jí za neuvěřitelnost vysmál i rybník Brčálník. Skáče se v ději, jindy jsou zase některé scény nadbytečně natahované. Chybí nadhled a šarm. SHRNUTÍ: Slabší verze Rozparovače a Sherlock, co patří do archivu. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi v dětském věku ještě před revolucí spatřen začátek v nočních hodinách v TV. Noční neosvětlené uličky, pohled očima vraha a jeho vnitřní hlas "Teď" a první oběť padá k zemi. To je v podstatě všechno, co si pamatuju, maminka sama vyklepaná strachy mě záhy zahnala do postele. Noční můry jsem měl ještě dlouho a teď bych se s tím chtěl poprat znovu, žel nevím, že by to za posledních cca 10 let někde běželo. Kéž to vyjde na DVD. Update: 20.2.2016 nám televize přinesla tento film v příhodných nočních hodinách, mohl jsem proto porovnat záblesky z dětské paměti s viděným dílem. Nu, viděl jsem to rád, i když spíš než strach už budí film takovou nostalgii a vzdor obsahu i jistý nádech romantického dobrodružství odehrávajícího se v potemnělých křivolakých uličkách viktoriánského Londýna. Plummer a Mason jsou brilantní a Watson je tu zase jednou za víc než jen naivního přihrávače, daleko více tvoří sympatický sehraný tým. K atmosféře přidává i to, že film se vyhýbá krvavým detailům, ale chytře je divákovi naznačuje např. v podobě záběrů na tváře pachatelů skrz okno. A navíc jsem si užil krásný starý dabing, pastva pro uši. Kolegyně elizabeth_ba zmiňuje film s Michaelem Cainem, docela rád bych si ho také zase zopakoval. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ poznáte Z pekla, táto sherlockovka vás tým pádom neprekvapí zvratmi. Musím priznať, že celkový dojem dobrého filmu som získal až v závere, kedy je jasné, že tento prípad nie je iba o dedukovaní a záverečnom posedení pri fajke s Watsonom a rozoberaní toho, ako to bolo. Sherlock je párkrát porazený a doslova leží v kúte, do života si z prípadu odnesie zopár duševných aj fyzických jaziev. Londýn dýcha papundeklom a v noci nikto okrem vraha a štetiek sa po uliciach bohvie prečo nepohybuje. Celkovo tu Holmes nie je za geniálneho dedukovača, proste iba vyšetruje prípad ako bežný, trochu viac chytrý policista. Škoda, že Sutherlandova postava tak rýchlo zmizla z deja. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější fiktivní světový detektiv proti asi nejslavnějšímu skutečnému sériovému vrahovi. Souboj to byl velmi efektivní a napínavý, detektivka jako dělaná. S obsazením jsem byl spokojen, Christopher Plummer se zhostil role Holmese výborně a výkon jsem mu věřil a na Jamese Masona jsem si brzy zvykl a nevadil mi. Zapadlé uličky starého Londýna mají svou neopakovatelnou, děsivou a hlavně působivou atmosféru, které prochází celým filmem, po této stránce jsem s filmem více než spokojen, párkrát jsem se i skvěle pobavil. Příběhová stránka je také bez chyby - První hodina filmu navnadila, nenudila a hlavně byla fakt dost napínavá, což v druhé trochu ustoupilo, ale závěrečný souboj, smrt Mary Kelly a konečné rozuzlení byly úplně dokonalé. Detektivka té největší třídy a asi hlavně klasická detektivka s asi nejmrazivější atmosférou, kerou jsem zatím viděl. Byl jsem potěšen, přesto se mi to nezdálo úplně dotažené. Nezklamalo mě to, což znamená, že to nezklame ani další Holmesology, takže doporučuju. 85%. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • V Sheppertonu se současně natáčel i Vetřelec (1979). (Kulmon)
  • !!!SPOILER!!!: Oproti knižní předloze byla v tomto filmu změněna jména a počet vrahů. Postava sira Willama Gulla je zde pojmenována jako sir Thomas Spivey, jeho spolupachatelé, štolba John Netley a Sir Robert Anderson (asistent komisaře Londýnské policie) jsou spojeny v postavu Williama Sladea. (mahler)
  • Rozpočet fimu byl 5 000 000 $. Značná část rozpočtu padla na výpravu filmu. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama