Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francoise d´Aubigné pochádzala z chudobných pomerov. Jej otec bol vrah a ničomník a matka trela biedu. Nakoniec umrela a o výchovu Francoise sa starala jej krstná matka. Vykúpenie z tej najväčšej biedy nastalo pre mladú Francoise v okamihu, keď sa vydala za starého, telesne postihnutého básnika Scarrona. Jeho salón sa vďaka výnimočnému čaru Francoise stal vyhľadávaným miestom parížskych intelektuálov. Francoise padla do oka viacerým záletným a neodbytným mužom. Aj napriek pokušeniu ostala svoju mužovi verná a získala si tak povesť cnostnej ženy. Po Scarronovej smrti splatila Fracoise všetky jeho dlhy a odišla do kláštora. Neskôr prijala ponuku sprevádzať princeznú a bola predstavená na kráľovskom dvore. Jej život nabral nový rozmer, keď sa dostala do priazne samotného kráľa Ľudovíta XIV. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

-ELFKA- 

všechny recenze uživatele

Možete sa tešiť na nádherné a verné vyobrazenie francúzského kráľovského dvora, tak ako ste ho ešte vo vyumelkovaných filmoch nevideli. Tento film je potešením pre všetky duše, ktoré už ubíja americká produkcia. Ja som Kráľovou alejou očarená!! ()

Reklama

vla_kor 

všechny recenze uživatele

Taky bytostně nesnášíte hollywoodskou Francii 17. století a všechny ty "železnomaskové" a "třímušketýrové" paskvily? Tak toho se nemusíte obávat. V případě tohoto dvoudílného televizního filmu uvidíte skutečný dvůr Ludvíka XIV. Snímek byl natočen podle opravdu skvělé románové prvotiny francouzské spisovatelky Françoise Chandernagor. Jde vlastně o fiktivní paměti Françoise d'Aubigné markýzi de Maintenon, ženy dvou významných mužů svého století. Prvním byl znetvořený básník Paul Scarron, který uvedl svoji manželku do světa literatury a salónů. Druhým manželem byl francouzský král Ludvík XIV. Ve filmu nenajdete prázdné dialogy a liché komentáře. Naleznete vynikající hudbu, skvělé kostýmy a výpravu. Vynikajícím hereckým výkonům vévodí Didier Sandre v roli krále, kterému se podařilo vytvořit člověka a ne plochý oficiální portrét. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Stále platí, že francouzskou historii nejlíp dokážou udělat Francouzi. A stejně jako u nás platí, že víc než ve filmu se jim to daří v televizi (alespoň v poslední době). Herců v úloze Ludvíka XIV. už jsem viděl víc, každý byl jiný a každý byl k uvěření. A i tady je Didier Sandre výborný. Historicky celkem přesné, přitom napínavé a živé. Králova alej je moc dobrá věc, díky Slovenské televizi k vidění i u nás. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama