Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (287)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tohle se těžko hodnotí - kvalitní film, úplně jinak podané problémy mladých než v současných filmech. Zub času si ale hlodá, hlodá ...P.S. ten film je po šedesáti letech tak obroušený, že jsem si skoro vůbec nevšimnul dramatických situací, kdy umírají vedlejší postavy ... a nebo jsem tak zblblý současnou uřvaností? ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Téma rebelie, kterým se zabývá 31. ročník LFŠ v Uh. Hradišti, bylo odstartováno tímto dílem. Padesát let od svého vzniku však už Rebel bez příčiny hodně ztratil ze své působivosti, kterou spolehlivě zásoboval diváky, sedící v kině dvě generace přede mnou. Ti si rozhodně hrdinské postavení se mladého frajera v (dnes odporně kýčovité) červené nylonce proti partě ještě větších frajerů, rozhodně užili. Jenomže z pohledu dnešního diváka je scénář Stewarta Sterna silně naivní a bez špetky nápadu se tak děj stává odhadnutelný na dlouhé minuty dopředu a režisér Nicholas Ray zase nepředkládá nic jiného než suchou rozprávku, ve které navíc nechává herce občas silně přehrávat, Jamese Deana nevyjímaje. Toto hodnocení je navíc objektivní až po uplynutí první půlhodiny filmu, ve které mě nuda ukolébávala ke spaní. Takže jediné co opravdu nezestárlo, je výrok jednoho z dobových kritiků filmu, který film v nadsázce přejmenoval na „Příčinu bez rebela“, což skvěle vystihuje to, co by se dalo rozepsat na mnoho dalších řádků. ()

Reklama

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ach, tak tohle je životní zklamání. Teda hned po tom, co už je jasný, že ze mě nebude Česká Miss, anžto jsem si svou liknavostí prošvihla věkový limit. Asi jsem čekala moc, protože si na rebely bez příčiny odjakživa potrpím, ale tady jsem teda žádnýho neviděla. Doba holt přitvrdila a dneska už nestačí hodit vajgla vedle popelníku, aby z vás byl hrdina podsvětí. Ale jinak to James Dean zahrál skvěle, zvlášť práci s obočím lze označit za brilantní. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Klasika, ktorú som odkladala veľmi dlho. Príbeh ,ktorý síce na niekoho môže pôsobiť veľmi poučujúco a prvoplánovo, ja si však myslím, že zdanie v tomto prípade klame. Film nielenže dokonale odráža problémy vzťahov rodičia - deti v danej dobe, ale aj sa miestrami pohráva s pozornoťou diváka a viacvýznamovosťou čo u mňa znamená obrovské plus. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najkultovejšia úloha Jamesa Deana a jeden z najdôležitejších generačných filmov vôbec. Dospievaniu stredoškolskej mládeže sa dovtedy žiadna snímka nevenovala tak citlivo a pôsobivo. Mnohokrát citovaná klasika patrí už desaťročia k základnému vzdelaniu každého cinefila. Držiteľ troch oscarových nominácií. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (49)

  • Slavné zvolání "You're tearing me apart" bylo časopisem Premiere zvoleno jako 97. nejlepší filmová hláška všech dob. (candy_daze)
  • James Dean nosil ve filmu podobně jako v dalších džíny značky Lee. Módní odborníci se dlouho domnívali, že má ve filmu na sobě džíny značky Levis. Těm ale dával přednost v osobním životě. (Fenk)
  • 24 rokov bolo Jamesovi Deanovi, keď sa vybúral vo svojom Porsche a zomrel, a tak film, za ktorý je dodnes legendou, nikdy nestihol vidieť. Roky po jeho nehode si súčiastky z jeho auta kúpil zberateľ a ortopéd Troy McHenry. Zakomponoval ich do svojho auta a krátko na to mal taktiež smrteľnú autonehodu. (Raccoon.city)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama