Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (956)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Briefcase - Tom Rothrock [2:10] ,2. The Seed - The Roots/Cody Chesnutt [4:30] ,3. Hands of Time - Groove Armada [4:24] ,4. Guero Canelo - Calexico [3:01] ,5. Rollin' Crumblin' - Tom Rothrock [2:23] ,6. Max Steals Briefcase - James Newton Howard [1:50] ,7. Destino De Abril - Green Car Motel [5:17] ,8. Shadow on the Sun - Audioslave [5:44] ,9. Island Limos - James Newton Howard [1:35] ,10. Spanish Key - Miles Davis [2:27] ,11. Air - Cuba Percussion/Klazz Brothers [5:48] ,12. Ready Steady Go - Paul Oakenfold [4:18] ,13. Car Crash - Antonio Pinto [2:21] ,14. Vincent Hops Train - James Newton Howard [2:04] ,15. Finale - James Newton Howard [2:20] ,16. Requiem - Antonio Pinto [1:58], ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Klíčem k filmu je vztah Maxe a Vincenta, v němž se střetávají zcela odlišné pohledy na svět. Přes svůj okázalý nadhled a cynismus je Vincent životem zklamaný nihilista, který útěchu nalézá ve velkohubých kecech, jež ho ale každému vnímavějšímu člověku prozrazují jako smutného losera, který (a ne Max) již dávno rezignoval na snahu riskovat a něco se svým životem podniknout a jehož řeči o bezvýznamnosti lidské existence jsou nikoli nezaujatým komentářem, ale hlubokou lítostí. Vincentova profesionální kariéra je pak logickým projevem psychického stavu (I do this for a living). Maxova relativní spokojenost v životě a schopnost jednat pramení naopak z neochoty si podobné existenciální otázky připouštět – jeho pozdější činy jsou motivovány jednak touhou dokázat Vincentovi, že nemá pravdu, jednak přáním neskončit jako on, a jednak (což se moc nezmiňuje) ho za jeho nesnesitelné žvásty nasrat. Rozdíly mezi Maxem a Vincentem Mann zprostředkovává velice jemně, nestydí se nás při našem hodnocení postav svádět na scestí a hrát si s našimi prvními dojmy – např. Vincentově charakterizaci Maxe coby „muže činu, ne slov“ se nejprve vysmějeme, později ji ale musíme uznat jako pravdivou (což nejlépe ilustruje úžasná scéna s vlkem: Vincent o životě jen mluví, Max mu činem vzdá hold). Konec nemůže překvapit, protože žít si zaslouží jen ten, kdo má k životu úctu. A navíc, jak pregnantně sdělí reklamní leták, life is too short for long names. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Než se černoch proměnil v akčního hrdinu a Tom Cruise v Terminátora, byl to fajn thriller skoro jako ze staré školy. Dlouho přes polovinu možná i na čtyři hvězdičky, pak to šlo rychle do háje. Že mi Mannův styl výrazně nesedí, vím už od (nesledovatelného) Miami Vice, ale tomuhle jsem chtěl dát už dlouho šanci. Bohužel, díky nečekanému obratu ve stupidní akční radoby napínák v poslední čtvrtině, to nedopadlo. V podstatě ztráta času. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Prošedivělý Cruise, suveréně zabíjející všechny kdo mu stojí v cestě bez sebemenšího náznaku lítosti, k tomu Jamie Foxx jako taxikář snažící se za každou cenu jeho úkol překazit. To vše v excelentním balení pod taktovkou skvělého Michaela Manna, kterému ten digitál žeru ve velkém. Co víc si může člověk přát. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Michael Mann nám natočil film o nájemném zabijákovi a "obyčejném" taxíkáři. Abych řekl pravdu, tak víc mi k srdci přirostl Vincent (tedy nájemný zabiják)...jen stále čekám, kdy se natočí film o mém favoritovi (Hitman: 47) - asi si ale počkám ještě dost dlouho ;o) Mohl bych vám ale povědět příběh o mrtvém muži, který jezdil 6 hodin v metru, než to někdo zpozoroval... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • „Collateral“ je slovo z ekonomického slovníku a znamená bankovní či majetkovou záruku danou věřiteli. Smysl a význam názvu filmu lze tedy chápat tak, že pečlivý a spolehlivý taxikář Max (Jamie Foxx) je pro nájemného zabijáka Vincenta (Tom Cruise) svéráznou zárukou, jistící jeho nebezpečný podnik. „Collateral“ taktéž znamená něco (nebo někoho) druhotného, vedlejšího či pomocného, v tomto případě nebohého taxikáře, který se nedobrovolně stává zabijákovým souputníkem a rukojmím. (Aelita)
  • Jamie Foxx (Max) se připravoval na automobilové honičky účastí na závodech starých aut v poušti. (Kulmon)
  • Film se odehráva v noci z 24. na 25. ledna 2004. (Kulmon)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama