Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne hustý film, postavený na brilantných dialógoch (niet sa čo čudovať, je to podľa divadelnej hry), famóznych hereckých výkonoch (hlavne Depp, Mortonka a Pikeová, ale ani Malkovich a Hollander sa nestratia) a vynikajúcej dobovej atmosfére (človek sa pri sledovaní tej špiny, blata a v hovnách ryjúcich prasiat, všetko cez hnusný šedozelený filter, až bojí, že chytí svrab). Ako tu niektorí tvrdia, že to bolo nudné a studené, mňa to presne naopak fascinovalo svojou šťavnatosťou. Ale keď sa človek živí písaným slovom, tak ho tak skvostne napísaný kus hádam ani nemôže neuchvátiť. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

72 % - Libertin je určen hlavně pro náročnějšího diváka, fanoušci Johnnyho Deppa by ho ale určitě neměli minout. Depp rozehrává parádní hereckou etudu, je očividné, jak mu znázorňování podobných týpků činí herecké potěšení. Jeho výkon nemá chybu, herec jde až na úplné dno svého talentu – a že je hodně hluboké. Ve světle toho pak další postavy působí trochu méně výrazně, dokonce až nudně: Deppovi pouze sekundují a v jeho světle se ztrácejí. Jinak Libertin nabízí opravdu působivou atmosféru neutěšených středověkých let (práce kamery, světlo, výprava). Tahle „deka“ je hodně povedená a vyvolá ve vás pocit opravdové tísně. A ještě jeden postřeh, Samantha Morton se mi mnohem víc líbila dohola jako Tušitelka z Minority Report než jako rebelující herečka ze 17. století. Tady mi trochu vadila... ()

Reklama

Květula 

všechny recenze uživatele

Tolik sprostých slov se sejde snad jen v South Parku a přiznávám, že jsem se chvílemi skoro červenala a šíleně litovala, že jsem ke sledování Libertina přizvala rodiče. Na nějaké romantické říkanky o hrdličkách a rozvíjejících se poupátcích si tenhle básník rozhodně nepotrpí a ačkoli jsem do poslední chvíle nepochopila, kde v něm ostatní vidí ten úžasný talent, když se na konci zeptal: "Zamilovali jste si mě?", odpověď byla jednoznačná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebudete ma mať radi. Páni mi budú závidieť, ženy budem odpudzovať. Poviem vám to na rovinu. Idem po tom. Stále. V jednom kuse. Nechválim sa. Konštatujem... Obskočím, čo sa dá.“ Johnnyho Deppa sa dá len ťažko nemilovať. Akonáhle začnete rozmýšľať, či to predsa len už štipku nepreháňa (VTEDY V MEXIKU) alebo či sa nezapredal komercii (PIRÁTI KARIBIKU), podpíše zmluvu na historickú drámu s kontroverzným „umeleckým vydedencom a skurvysynom“, odohrávajúcu sa v blate, ktoré režíruje debutant. Je pravda, že LIBERTINOVA premiéra bola odsúvaná. Jedna verzia šepkala, že štúdio je s výsledkom nespokojné a prestriháva (čo je vždy zlé znamenie). Iná,, že štúdio je síce spokojné, ale film nepúšťa do kín preto, aby v nich nebolo „predeppované“ (Johnny mal v tom čase v kinách viacero snímok). Tak či tak, výsledok ma zaskočil otvorenosťou, drzosťou, pôvabnou vulgárnosťou a pritom poetickosťou „rozbahneného sveta, kde hneď chytíte kvapavku a odpadne vám penis“. Výborné herecké výkony (Samantha Mortonová), výborná atmosféra, skvelá výprava, oplzý humor... mne sa to hrozne páčilo. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/159664/Libertin-80.html ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Začnem tým najfenomenálnejším a to Johnym Deepom. Ten chlap by snáď presvedčivo zahral aj visiaci kvapeľ v jaskyni!V úlohe "hraběho z Rochesteru" znova excelentný výkon!!!! Libertine je nepochybne umeleckým filmom, kde za váš výsledný dojem hovoria viac emócie nakumulované počas filmu. A môže sa Vám tiež rovnako ako aj mne stať, že váš výsledný dojem nie a nie jasne sformulovať do pár viet...dejová idea nezaváňa ničím ohurujúcim, ostatné herecké prvky šedo-priemerné, dekadentne-perverzná atmosféra...a "hviezdičkovať" len výborný do oči bijúci herecký výkon Johnyho Deppa by bol opovážlivo povrchný počin...aj keď sa mi film veľmi páčil, pár vrcholne vydarených pasáži na priemernú úroveň dostala plochá dejová línia so slabými umeleckými príkrasmi... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Po úspěchu filmu Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže (r. Gore Verbinsky) v kinech se DVD s Libertin rázem dostalo v USA do první desítky v žebříčku půjčování. Jméno Johnny Depp se totiž stalo nejúspěšnější značkou roku. (imro)
  • Skoro celý film byl natáčen ručně drženou kamerou. Nejlépe si toho můžete všimnout u konce filmu ve scéně v soudní síni, při pohledu na hraběte z Rochesteru, když obhajuje nástupnictví králova bratra, tato scéna však tak byla natočna schválně. (HappySmile)
  • John Malkovich, Lianne Halfon a Russell Smith domlouvali s Johnnym Deppem natáčení filmu už v roce 1996, ale různé finanční problémy zdržely výrobu filmu na několik let. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama