Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Recenze (452)

kersten 

všechny recenze uživatele

hmmm, vôňu vína som cítila až z poza obrazovky. Impozantné dielo. Príjemný dej, sypmatickí herci a to vinárske pozadie tomu všetkému dalo poriadny šmrnc. Doplnila som si vedomosti o vínach a naučila sa jednu krásnu vec, že netreba odkladať drahé víno na špeciálne príležitosti, pretože samotné otvorenie takéhoto vína je špeciálna príležitosť. Možno už len o niečo viac chýbalo k dokonalosti, sem tam sa objavili nudné chvílky, ale našťastie veľa ich nebolo, inak by som nedávala také vysoké hodnotenie. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Kvalitně a příjemně natočené komediálně-romantické drama o tom, jak jít v životě dál. A nebojte se, nudit se nebudete! ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Některé zajímavé a pravdivé myšlenky byly trefně vyřčeny ale jako celek mě film svojí formou moc nechytil a proto jen průměrné hodnocení. Přiznám se také, že všemožné motání se všeho kolem vína mi po nějaké době už přišlo otravné a to už jsem nějakou degustaci zažil, pár litrů vína vypil a k tomuto moku a tématu mám obecně pozitivní vztah. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Opravdu příjemná letní prosluněná road movie, krásně napsané a zrežírované, skvělá práce s kamerou a fantastický Paul Giamatti. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

... celkový dojem je smutek, film se dotýká věcí, které se skutečně dějí - není to věru ani povznášející, ani voňavé :-( dokonce i únik do kalifornského snového světa vín působí právě naopak už uměle a nešťastně a ... smutně. Autor netuší řešení, snad to vše zkusit projet na mírném "lidském" podvodu a lži - obávám se, že i on tuší, jaké že plnohodnotné štěstí účastníky zájezdu čeká --- u mě mezi dvěma a třema hvězdama, ale za řemeslo a jistou pravdivost vykreslení příběhu nakonec tři ... ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem na film narazil náhodou večer na dvojce, to nebylo vůbec špatné. Příjemná road movie s prvky komedie i dramatu, vynikající vykreslení charakterů postav a ukázka toho, že i odlišní lidé, ale jako naprosto odlišní lidé, mohou být nejlepším přáteli. Dobrá práce. ()

sledge 

všechny recenze uživatele

Prilis pomaly rozbeh, neskor ked sa divak vciti do koze hlavnych postav to zacne byt lepsie. Inak pekny uveritelny pribeh z bezneho zivota. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů od Alexandra Payna. Asi nejvíc se mi líbila sázka na dva pro mě neznámé herce (z čehož mi jeden neodbytně připomínal Arnieho), která rozhodně vyšla. Trochu road movie s příchutí rodinné komedie s několika sexuálními scénami... Dávám plný počet. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno čekal jsem od toho víc. Není to špatné, neurazí, ale až na výjimky ani příliš nepobaví. Některé pasáže jsou poměrně zdlouhavé, např. nekonečný dialog o vínu na terase domu - ten ocení asi jen opravdoví znalci vína. Ostatně bez skleničky vína po ruce se tento film snad ani sledovat nedá. Takže závěr? Viděl jsem to, hezké, šlo to. To je celé. ()

depp 

všechny recenze uživatele

Průměrný film který nepřináší nic nového. Občas sice pobaví a rozesměje, ale povětšinou je to nuda vyplněná povídáním o víně. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Jejda, normálně jsem si taky musel nalít, nebyl to sice pinot, ale už vím, jak krásně hodnotit býčí krev :-). Takhle milý a přístupný film jsem nečekal. Navíc můj už tak dost kladný vztah k mysl otupujícím nápojům dostal taky nový rozměr a filozofické opodstatnění, takže teď nemám konečně v duši žádný stín :-). ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Kultivovaný, vínoznalecký film, možno až príliš sa snažiaci o atmosféru pohody, takže nakoniec je divák utlmený pri viniciach, chválospevoch o víne, v ktorom je ešte aj chuť syra a keď sa pokúsim odbúrať svoju iróniu, tak je to príjemne pozerateľné, ale ničím neohurujúce. ()

marusaj 

všechny recenze uživatele

Klišé o dvou rádoby kamarádech a o jejich vyrovnání se s životem prokluzujícím mezi prsty. Jestli má jít o vypjatou vztahovou tragikomedii, tak tento záměr dobře nedopadnul. Důvod : ústřední čtveřice rozehrává své citové, emocionální, resp. existenciální partie, ale takovým tím nevěrohodným způsobem.. proč by měl ten být s tou, proč ta něco cítí k tomuto, když... jedná se o naprosto nevěrohodné (nevěrohodně zahrané) postavičky, které ke společnému působení váže pouze scénář. K tomu moje osobní iracionálnost.. americké pojetí milovníků vína, vinařského kraje a vinařské "filosofie" obecně mi v porovnání s Jižní Moravou nebo Francií mě vyloženě odpuzovalo (je to subjektivní, ale jedna hvězda dolů) ()

Navaran odpad!

všechny recenze uživatele

připadám si jako odpadlík a idiot, ale mě se ten film skutečně ani trochu nelíbil........ Koukat na dva chlapíky, co si to rozdávají se slečnama na dovolený, z toho jeden je děsně nudnej... celej film mi připadá esteticky nezpracovanej, scénář odpovídá nule a.... no, když koukám na to výborné hodnocení, tak radši přestanu :-) ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, ale zábavu si představuju jinak, než že budu čučet na dva chlápky jak pijí víno, mluví o víně a ochutnávají víno. Absolutně nejhorší je neskutečně přemrštěná stopáž. Komedie, která má 126 minut je na mě docela síla. Nemluvě o tom, že se těch 126 minut v podstatě nic neděje. Na druhou stranu ani 126 minut nestačilo, abych si v tomhle filmu našel nějakou aspoň trošku sympatickou postavu. Je pravda, že těsně před koncem příjde asi tak 5-10 minut, u kterých jsem se opravdu pobavil. Jenže to je sakra málo, když jsem se celou dobu předtím i potom děsivě nudil. ()

renoarko 

všechny recenze uživatele

Už dávno som nevidela taký milý, príjemný, jednoduchý a nádherný filmík. Je to presne ten typ filmu, ktorý si vychutnáte ako dobré vínko. Celkovo som z neho mala pozitívny dojem. Tá nesúrodá dvojica kamarátov - jeden chronický sukničkár, druhý ešte nespamätaný z rozvodu, mi padla do oka hneď a ich zážitky z ich chlapskej jazdy som si užívala spolu s nimi. Veru až mi došlo na to vínko, čo tam neustále degustovali, chuť. Rozhodne má tento film na to, aby sa stal mojou srdcovkou. ()

dEst28 

všechny recenze uživatele

Žánr Road movie, je tady trošku vedlejší, ale nejhorší co se může u filmu stát je, že vás nebaví. Naštěstí to se tady nestalo, alespoň v mém případě. Asi to není typ filmu pro všechny, je to pro určitou věkovou skupinu do který zatím nepatřím, ale dokážu se do ní vžít. Pokuď to nedokážete, nemyslím si, že by se vám film líbil. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

K dobrému vínu mám opravdu vřelý vztah (však jsem se právě včera navrátila z pavlovického vinného sklípku), přesto ale nemusím Bokovku automaticky bombardovat pěti hvězdami. Pro mě je to příjemná romanticko-komediální oddychovka - road-movie - s klasickým mužským duem na způsob Dvou a půl chlapa. Pravda, s občasným mudrováním nad sklenkou zmíněného třpytivého moku. Nic víc, nic míň. ()

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama