Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (338)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Studenti Matfyzu a geekové ulehající každej večer do povlečení z matematickejch vzorců budou mít po zkouknutí možná vlhký sny. Vim, že rozhodně nešlo v první řadě o matiku, ale kecalo se o ní moc a já, matematickej antitalent, jsem se dost nudil. Zdlouhavý dialogy, na který by místo několika minut stačilo necelejch šedesát sekund a časový skoky v příběhu mě taky moc nebraly. Herecky dobrý - pro chlapy je tu Paltrow brečící při sexu a pro ženský zase Gyllenhaal se svejma smutnejma očima. Hopkins dobrej, ale bylo ho málo. Někomu se Důkaz evidentně líbí, moje krevní skupina to však neni a z příběhu se dalo vytěžit mnohem víc, dvě silnější hvězdy. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Já to nenašla, napsala jsem to." Matematika byla vždy moje slabost. Komorní drama, které udrželo mojí pozornost díky kvalitnímu hereckému obsazení. Dialogy mezi postavami jsou hezky procítěné. Křehká Gwyneth Paltrow a její dokonale zahraný strach z duševní poruchy. Příběhově vstřícný film o balancování mezi výjimečností a  pomateností. 8/10 ()

FantomASS 

všechny recenze uživatele

Film nie len so skvelou témou, ale aj skvelo natočený. "Let x equal the quantity of all quantities of x. Let x equal the cold...." Nech je tento film varovaním... ()

waska 

všechny recenze uživatele

Úplně za srdce mě tenhle film nechytl, ale jako "matematické" drama to docela ujde. Gwyneth Paltrow je tu vynášena do nebe, jako jediná květinka mezi plevleem, já si zase myslím pravý opak.. Roli geniální matematičky bych ji neuvěřil ani za mák.. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrná podívaná především zásluhou Gwyneth, která si střihla zmatenou, nejistou a možná i matematicky vyjímečně nadanou dívčinu poměrně sebejistě, snad tím, že tentokrát ubylo těch utrápených očí. Chybělo mi tam víc toho matematického šílení, víc konfrontací otec vc dcera vs nemoc ( genialita ), možná i víc Anthonyho a míň Prince z Persie a celý ten spor o autorství hypotézy byl takový nedotažený s čitelným zakončením - 65 % ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

72%?? To je tady ksakru tolik matematiků, kteří to pochopili a který to tolik vtáhlo do "děje"? Mám Gwyneth Paltrow docela rád, a ani tady ve svéroli nezklamala, subjektivně bych čistě za její výkon dal i čtyři, ale celkově tohle pro mě dosáhne tak na dvě *, hlavně za ní a jinak šlus. Pro mě to byl víceméně nepřehledný zmatek o jakési rovnici nebo matematické teorii, kterou vymyslel (nebo možná taky nevymyslel) geniální šílenec nebo šílený genius, a jeho docela podobně duševně založená dcerka si vsugeruje, že to sesmolila ona, pak zase že ne, to vše je proloženo docela chaotickými flashbacky, ve kterých jsem se začal orientovat až ke konci. Drama to bylo podle mně tak maximálně po stránce rodinných vztahů. Celkově mi to dějově přišlo jakože dost o ničem, protože postavit děj filmu na sporu o jakousi matematickou teorii, která když je nakonec na konci filmu přednesená, tak míchá teplé a studené měsíce roku, počet knihkupectví a jejich naplnění knížkami a jánevimcoještě, to teda není nic pro mě. Korunováno nemastným, neslaným závěrem nejmíň o dvou neznámých. Matematicky zdatní jedinci si ho zřejmě dopočítají, já nikolvěk. Já radši průzkumný diktát z jazyka českého. Děkuji, jednou stačilo. ()

Mitisko 

všechny recenze uživatele

Vrcholně deprimující snímek. Několikrát se opakující stejná myšlenka po dobu trvání celku. Vůbec se mi to nelíbilo. Jako herci všechno v pořádku Hopkins hraje jako vždy na 1* ale bylo to hrozní... ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Máte skvělý herce a natočíte slátaninu bez pořádného scénáře. Výsledek? Všechno se vám rozsype pod rukama. Tady je fakt špatně všechno, od režie Maddena, přes scénář a zoufale nevyužité herce. ()

shifter 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnuti filmu mam zmiesane pocity. Ocakaval som vela, dostal malo. Mozno to suvisi aj s tym, ze som film videl s kriklavym ceskym dabingom.. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Film mě moc nepřesvědčil a hercům jsem jejich genialitu nevěřil. Jake Gyllengaal s nagelovanejma vlasama ve mě opravdu nevyvolával pocit, že jde o člověka, pro něhož je matematika život, stejně jako Gwyneth Paltrow ve mě nevyvolala pocit, že je geniální dcera génia, která překonala svého otce. Anthony Hopkins zahrál dobře, ač nehrál úplně geniálního matematika (možná naštěstí), ale vysloužilého matematika, který je starý a sám o sebe se ve svém věku nedokáže postarat a trpí stařeckou demencí. Možná proto byl jeho výkon asi nejpřesvědčivější a scéna, kdy vymyslel novou teorii o zimě a létě, ač byla hodně tragikomická, se mi líbíla asi nejvíc. ()

_aandyy_ 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla herecké obsazení, neodolala jsem tomu, abych film zhlédla. Ten děj je na první pohled jednoduchý, ale jako film to představuje ve svém průběhu dobrý celek. Zvláštní případ, když se z geniálního člověka stane blázen. Jako první to pro mě nebylo příliš pochopitelné, protože přítomnost se střetávala s minulostí, hlavní hrdinka měla zvláštní představy o tom, že otec ještě žije... Uff, člověk by si přitom i pomyslel, že je na drogách, když se toho pocitu ale zbaví, pochopí, o co tady vlastně jde. Mě na tom mrzí možná jen konec - na můj vkus nepříliš dořešená věc, otevřený.. Takový nijaký. A proto dávám o * méně. ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

Gwyneth Paltrow jsem zatím viděla jen v pár snímcích a neměla jsem na ní úplně dotvořený názor. Po tomhle filmu ale musím říct, že hrát skutečně umí! To, jak se vypořádala s rolí psychicky labilní a nejistou, ale dost možná také geniální dcerou slavného matematika, si zaslouží potlesk. Anthony Hopkins mě nijak zvlášť nenadchl, ale také neurazil. A Jake Gyllenhaal, to je kapitola sama pro sebe… Toho jsem milovala už v době, kdy velmi málo lidí vědělo, jak se vlastně píše jeho jméno :). Bez tohoto hereckého obsazení by film hodně ztratil. Námět je zajímavý sám o sobě, ale již zmíněné výkony pozvedají celé dílo k výšinám čtyř hvězdiček a ¼ :). ()

sethi 

všechny recenze uživatele

Proč bych tenhle film doporučila? Zaprvý kvůli G. Paltrow, jejíž fanda sice nejsem, ale podává naprosto skvělý výkon.Taky kvůli zajímavému příběhu, neokoukanému prostředí matematiky a příjemně svěžímu ději. A proč je lepší si ho nechat ujít? Vlastně mě to až tolik nebavilo, když nejste matematik, asi nepochopíte o jaký vlastně důkaz jde  a přesto, že mám moc ráda J.Gyllenhaala, jeho výkon….nic moc. Takže podtrženo sečteno: Nenudí, ale druhý den na něj zapomenete. ()

Ewík 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvé bych radila zabít sestru. Tak neempatická, egoistická a dokonalá ženská mi lezla na nervy už od prvního objevení se na obrazovce. Gwyneth naopak velmi mile překvapila - její jetou matematičku s potížemi vnímání času jsem jí spolkla i s navijákem. Život hlavní hrdinky musí být dost dobrá horská dráha - jednou osvícení, potom depka jak hrom - a okolí musí být taky dost zmatené. Prolínání časových linek, retrospektiva a vlastně postupné dobírání se toho, co je realita dělá svým způsobem film napínavý. Příjemný počin. // How many days have I lost? ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Dobrý film se skvělými hereckými výkony. Gwyneth Paltrow a Anthony Hopkins se pohybují na granici geniality a bláznovství. Gwyneth musím pochvalit za její skvělé vyjádření emocí. Jako by se do role vžila. Oběv našich hrdinů (příběh časem přiblíží čí objev to je) může v kuloárech matematiků znamená přelom. Ovšm pro nás obyčejné matematiky, kteří víme, že 1+1 jsou 2 to nic neznamená. Film se mi líbil, nenudil, byl napínavý. Dám tři hvězdy ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama