Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (314)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bývaly doby, kdy naši a posléze už i já coby rodič jsme večeři na Štědrý den a Ježíška časově plánovali tak, abychom stihli tu novou pohádku se kterou se vždy ČT na ten večer vytasila. Mnohdy na ni mocně upozorňovala už v upoutávkách a tak se člověk občas i těšil. Jenže něco se někde změnilo. Zprvu jsem myslel, že je to tím, že jsem zestárl. Ale vida, že ani droboť pro něž byly tyto pohádky určeny to nebaví, mám takový intenzivní pocit, že je někde něco špatně. Jasně, je to jako u PC her. Všechno už tu bylo. Klasické pohádky znají děti nazpaměť, tak co natočit nějakou moderní... Jenže nevím, nějak to není ono. Občas se podaří nějaké opravdu skvělá věc typu Anděl Páně, nebo i Princezna ze mlejna, ale jinak je to spíše hrůza hrůz. ČT evidentně nechybí prachy, ač musí koncesionářské poplatky zvedat a tak se u těchto pohádek výrazně zvedla výprava. kde jsou ty časy, kdy Honza stojící na místě dělala, že chodí a za ním se točil na pásu nakreslený les. Kdepak, dnes jsou pohádky natáčeny v těch nejkrásnějších lokacích naší krásné země a na těch nejhezčích zámcích. Kostýmově také nic nekulhá, jen ten scénář a herecké výkony občas výrazně drhnou za vizuálem. V této pohádce to nebyl takový průser, ale nijak extra nenadchla. kdo byl skvělý byl vodník hraný Lukášem Příkazkým. Ten fakt bavil. Princezna pořad mžourala oči jakoby měla permanentní zánět spojivek a ta trojka nestála moc za řeč. Dabovaný Sv. Petr také trochu tloukl do očí. Jako kdyby člověk koukal na německou pohádku. Nicméně mezi slepými jednooký králem, když už jsme v tom pohádkovém žargonu a tak dávám za 2 klíče. * * * ()

otík 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní pohádka roku 2023. Není potřeba pohádku odsuzovat, tak špatná zas nebyla. Ale jednoznačně se jedná o nejslabší štědrovečerní pohádku Karla Janáka. Problémem je scénář, který je fakt marný. Svatý Petr se prochází po světě, dává si v místní hospůdce pivečko a při jedné z těchto piatik mu ruka šmátralka ukradne klíč od svaté brány. Problém to není, protože ji dokáže otevřít šperhákem (pardon, páčidlem), ale pro dva zlodějíčky a jednoho dobráka, který se k nim náhodou nachomýtl, to znamená problém - klíč ztratili, pro jistotu se utopili a před nebeskou branou jim sv. Petr dal na výběr: buď klíč vrátí do osmi dnů nebo půjdou do pekla. Tři hrdinové se tedy vrátí do lidské podoby, přidají se k nápadníkům místní princezny, odhalí nekalé úmysly podlých rádců a jak jinak, polepší se, život si zachrání a vše skončí dobře. Je velká škoda, že známým hercům jsou psané slabé dialogy, sem tam ani není co hrát či mluvit, kamera je přitom velmi dobrá, technicky je to paráda. Vtípek v podobě obsazení Novotného s Remundovou jako páru stejně jako v Kukačkách zůstal zcela nevyužit, král pana Nárožného je příšerně starý, princezna je prezentována jako chytrá, ale vůbec se tak nechová. Vznikla tak zcela průměrná pohádka, která je dobrá, ale rozhodně to není pecka pro hlavní vysílací čas na Štědrý den. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Výprava 7/10/// PLUS: pěkná skoro "akční" pohádka s dobře rozvrženým dobrem, zlem a polepšenou špatností, herci ve svých rolích vyrovnaní, Petr Nárožný po delší době potěší, postavy a jejich vývoj mě zaujal MÍNUS: obě ženské herečky byly mírně zaměnitelné, S výpravou a prostředky se dobře pracovalo, ale, je zde tušení, že kdyby byl větší rozpočet, bylo by to ještě lepší, triky a prostředími se šetří/// Shrnutí: Ze začátku jsem se sice musel do pohádky trochu dostávat, ale jakmile jsem jí přišel na chuť, tak jsem byl zaujatý a příběh i postavy si užíval. Vše je řemeslně dobře natočeno, herecky zvládnuto bez nějakého přehrávání. Spokojenost.///  Celkem 77%/// ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nestoudně odfláknutá rutina v podobě štědrovečerní pohádky, kterou prostě není třeba vidět podruhé, natož vícekrát...vrcholem všeho je svatý Petr se zažloutlým knírem...casting z Ulice bych přehlédl, kdyby Sára Korbelová měla co hrát, potenciál rozhodně má. Pan režisér by se na to už měl vy...chtěl jsem vlastně jen napsat, už stačilo, pane Janáku... ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Určitě de nejedná o světabornou pohádku, která by měla změnit špatné renomé štědrovečerních pohádek posledních let. Avšak zároveň se postavy dostanou do celkem zajímavých zvratů, které testují jejich charakter a je celkem lákavé sleeovat kdo se zachová jako padouch a kdo hledá vykoupení a spásu. V rámci toho, že v dnešní době prostě čeští filmaři neví jak slátat novou moderní a nefádni pohadku, musime hold vzít Sv. Petra s tim, že na nic víc se momentálně nezmůžeme. I tak musíme koukat na slibnou budoucnost, protože pořád je to krok vpřed oproti předchozím rokům. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • V původním scénáři byl král odevzdaný člověk, který je pod vlivem dvou kancléřů. Jenže Petr Nárožný přišel se spoustou nápadů, jak roli oživit. Proto si jeho král z kancléřů utahuje, dělá jim naschvály a bere je jako kašpárky. (heczot)
  • Filip Březina (Tobiáš) obvykle role v pohádkách odmítá, ale kvůli svoji babičce tentokráte souhlasil. (heczot)

Reklama

Reklama