Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (314)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ta princezna Korbelova to cele cetla z cteciho zarizeni, ne? Strasny... Vtipni a hrajici byli Kohoutova, Hochman, Prikazky, Novotny, Remundova a Narozny. Ostatni jen odrikavali. Ale pohadka je to barevna a takova proste moderni. Smula je v hlavnim kladasovi, ktery me neohromil a rozhodne to neni tahoun na hlavni postavu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní pohádka roku 2023. Není potřeba pohádku odsuzovat, tak špatná zas nebyla. Ale jednoznačně se jedná o nejslabší štědrovečerní pohádku Karla Janáka. Problémem je scénář, který je fakt marný. Svatý Petr se prochází po světě, dává si v místní hospůdce pivečko a při jedné z těchto piatik mu ruka šmátralka ukradne klíč od svaté brány. Problém to není, protože ji dokáže otevřít šperhákem (pardon, páčidlem), ale pro dva zlodějíčky a jednoho dobráka, který se k nim náhodou nachomýtl, to znamená problém - klíč ztratili, pro jistotu se utopili a před nebeskou branou jim sv. Petr dal na výběr: buď klíč vrátí do osmi dnů nebo půjdou do pekla. Tři hrdinové se tedy vrátí do lidské podoby, přidají se k nápadníkům místní princezny, odhalí nekalé úmysly podlých rádců a jak jinak, polepší se, život si zachrání a vše skončí dobře. Je velká škoda, že známým hercům jsou psané slabé dialogy, sem tam ani není co hrát či mluvit, kamera je přitom velmi dobrá, technicky je to paráda. Vtípek v podobě obsazení Novotného s Remundovou jako páru stejně jako v Kukačkách zůstal zcela nevyužit, král pana Nárožného je příšerně starý, princezna je prezentována jako chytrá, ale vůbec se tak nechová. Vznikla tak zcela průměrná pohádka, která je dobrá, ale rozhodně to není pecka pro hlavní vysílací čas na Štědrý den. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravné pohádkové hatla-patla. 1)  Tvůrci očividně inspirovaní Tzarovým návodem, jak vytvořit dadaistickou báseň, stvořili lehce dadaistickou pohádku. Zde je ten návod: Vezměte noviny. Vezměte nůžky. Najděte v novinách článek, aby měl délku, jakou počítáte dát své básni. Článek vystřihněte. Potom pečlivě rozstříhejte všechna slova, která tvoří tento článek, a vložte je do pytlíku. Skládejte pak jeden ústřižek za druhým přesně v pořádku, v jakém vyšly z pytlíku. Svědomitě opište. Báseň se vám bude podobat. A vězte, že jste spisovatel neskonale originální a okouzlující citlivosti, byť doposud nepochopen lidem._____ 2)  Bizarnost díla poněkud zmírnili tři pěkní kluci. 28letý Filip Březina (poctivý Tomáš), 29letý Mark Kristián Hochman (zloděj Vilém) a 38letý Lukáš Příkazký (vodník)._____ 3)  Výstižný koment: Omnibus**, flanker.27*. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Asi takhle, kdyby Berenika Kohoutová začala v půlce valit svůj majstrštyk "Dělám stojky!", dávalo by to pořád asi větší smysl jako tohle. Ale česká produkce jde kompletně a nenávratně do... O to víc mě překvapuje, že Hanák, který kdysi natáčel solidní teenagerské komedie (v klidu se dnes dají označit za kultovní) natočí film, kde lidi v kostýmech běhají 3/4 času sem a tam a je to absolutně o ničem... a nepomůže tomu ani Jarda Kužel, ani Jarda Dušek (a tím myslím Nárožného). ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Určitě de nejedná o světabornou pohádku, která by měla změnit špatné renomé štědrovečerních pohádek posledních let. Avšak zároveň se postavy dostanou do celkem zajímavých zvratů, které testují jejich charakter a je celkem lákavé sleeovat kdo se zachová jako padouch a kdo hledá vykoupení a spásu. V rámci toho, že v dnešní době prostě čeští filmaři neví jak slátat novou moderní a nefádni pohadku, musime hold vzít Sv. Petra s tim, že na nic víc se momentálně nezmůžeme. I tak musíme koukat na slibnou budoucnost, protože pořád je to krok vpřed oproti předchozím rokům. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • V původním scénáři byl král odevzdaný člověk, který je pod vlivem dvou kancléřů. Jenže Petr Nárožný přišel se spoustou nápadů, jak roli oživit. Proto si jeho král z kancléřů utahuje, dělá jim naschvály a bere je jako kašpárky. (heczot)
  • Lukáš Příkazký, který hraje vodníka, měl při natáčení podvodních scén k ruce potápěče s dýchacím přístrojem. (heczot)

Reklama

Reklama