Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Matty 

všechny recenze uživatele

Špinavá práce. Čistě provedená. Western ze starých časů. Jeden z posledních, třebaže dodnes v nejrozmanitějších obměnách parafrázovaný (westernovou duši nelze upřít kupříkladu pětce Rychle a zběsile). Kamera, díky které je krajina majestátní. Hudba, díky které máte chuť si onu krajinu podmanit. Navrch Lee Marvin s kulometem a plné kapsy dynamitu. Maskulinní každým gestem, každou strohou hláškou, apriori vylučující další/delší diskuzi. Žena jen jako (krásná) přítěž. Známkou prohnilosti není cynismus a neúcta k životu, ale chamtivost, protože skutečným zlem jsou peníze. Je vidět, že akční scény nebyly Brooksovou specialitou. Nejsou dost dlouhé ani přehledné, abychom si je mohli vychutnat, i když je na nich patrné dobové směřování k otevřenějšímu zobrazování násilí v mainstreamových filmech. Vrchol v rámci žánru přišel s Divokou bandou (kde se díky zpomaleným záběrům můžeme stříkající krví přímo kochat), filmem radikálnějším samozřejmým užíváním násilí i ambivalencí hrdinů. I tak – western jak měl být. 75% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,REVOLÚCIA NIE JE ŽIADNA BOHYŇA, ALE KU*VA. NIKDY NEBOLA POCTIVÁ, ANI SVÄTÁ A NIE JE BEZ CHÝB." __ Je tu štvorica naozaj ostrých chlapov, odohráva sa to za mexickej revolúcie a je tu dokonca aj guľomet Je dosť možné, že Peckinpah vychádzal (aspoň z časti) pri nakrúcaní ,,Divokej bandy" práve z Profesionálov, no Brooks nie je Peckinpah a tak je aj úroveň ,,bandy" omnoho iná a to lepšia. Profesionáli majú v talóne celý rad tromfov, hlavne skvelé a dobre hrajúce obsadenie (predovšetkým Lancaster, Marvin a Palance si zaslúžia potlesk) a vysoko nadpriemerný scenár, vďaka ktorému dej dobre napreduje. Príde však posledných 20 minút a taký limonádový koniec, ktorý obral snímku o možný punc kultovosti. Čakal som výraznejší zvrat, snáď mohlo ešte naposledy precieť trocha krvi aby štvorica neohrozených znovu len neklusala za zvukov Jarreho hrdinskej hudby v ústrety ďalšiemu dobrodružstvu. Veľmi som však ocenil Woodyho Stroda, ktorý tu toho snáď nakecal najviac vo svojej kariére a na nádhernú CC neviem doteraz nájsť slov (,,SÚ ŽENSKÉ, KTORÉ VEDIA UROBIŤ Z CHLAPCOV MUŽOV A NAOPAK Z MUŽOV CHLAPCOV."). Leone však túto ,,dvojku" do ,,Vtedy na Západe" obsadil bezpochýb vďaka tomuto filmu. (612. hodnotenie, 54. komentár k filmu) ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

. . . - - - P.S. A opět zhůvěřilost pod taktovkou >profesionálů< z Čurácké tenzevize: Po úvodních titulcích ořez obrazu (z původního formátu 2.35:1 kdysi vertikálně na 4:3 a znovu dnes horizontálně na 16:9) a závěrečné titulky opět v originálním formátu obrazu... . . . Vskutku >zážitek< hledět skoro dvě hodiny na VÝŘEZ Z OŘEZU (místy opravdu bizarní scenérie!), poslouchat k tomu ryzí pražskočudlí kuchyňský dabing nevyjímaje! Zařídila nám to >tvůrčí< skupina >podvodňákové< pí Poledňákové! %-[.. - - - P.P.S. A znovu a znovu se člověk ptá - KOMU TO SLOUŽÍ? Vypráská tam už nějaký desperád konečně tu nepotistickou ignorantskou bandu? (16.8.2011, ČT2, 550/42) ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Fajn hláškami nabitý western s výbornou ústřední čtveřicí, hlavně role Burta Lancastera byla fakt cool. "Proč Američané v mexické revoluci zasahovali? Možná je jen jedna revoluce. V ní bojují ti dobří, proti těm špatným - otázka je, kdo jsou ti dobří." Dobrý byl samozřejmě i Lee Marvin. " Já jsem bastard původem, ty ses k tomu dopracoval sám." Dabing byl příšerný a ten "happy end" taky nic moc, ale jako celek žádná ztráta času. Ještě bych zmínila přesně vystižené počasí nejen v té mexické poušti, ale nakonec i tady. - " Když není horko, tak je zima, když není zima,tak prší." ()

classic 

všechny recenze uživatele

GRINGOVIA idú zachrániť CHIKITU do MEXIKA, uchmatnúť ju obávanému revolucionárovi Razovi, sú to profesionálni žoldnieri, ktorí neváhajú ísť smerom do epicentra nepriateľa k HACIENDE s DYNAMITOM, ktorým si vypomôžu k dosiahnutiu cieľa, ten sa im podarí, chikitu vyslobodili, ona nie je nejako nadšená a samotná POINTA je oveľa zaujímavejšia ako celý film! Samotný film nie je bohviečo, nuda, Claudia príde až po hodine, a keď tu je, tak si ju ani neužijem, túto krásnu herečku som vždy považoval za perfektnú dekoráciu, aby sa vylepšil priestor vo filme, mohla by si zahrať aj v mexickej telenovele, a ja by som bol schopný to oželieť... To znamená, že heroický výkon ako “lorenka” by asi nikdy nezvládla? Ostatní Burt Lancaster a Lee Marvin, hm... Woody Strode ich spoľahlivo predčí... Richard Brooks trochu sklamal a vynahrádza to O ROK v CHLADNOKRVNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Henry "Rico" Fardan (Lee Marvin) ve filmu používá pistoli Colt 1911 a revolver Colt Official Police. Stejně tak i opakovací brokovnici Winchester 1897. (major.warren)
  • Lee Marvin sa počas natáčania ujal toho, aby udržal všetky filmové zbrane čisté v nepredvídateľných púštnych podmienkach. (westerns)
  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno