Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle film rád, mám rád Kurta Russella a taky mám rád, když casting dobře plní svou práci a tady ji splnil na výbornou, zločincům by jste nejradši rozkopali hubu a oběti jsou sympaťáci se kterýma cítíte. Oceňuju především velmi uvěřitelné jednání a reakce hlavních hrdinů - obyčejných lidí z masa a kostí + akční bonbónek na závěr = 85%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý thriller s Kurtom Russellom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o manželskom páre, ktorému sa počas spoločnej cesty púšťou pokazí auto a tak prijmú pomoc náhodného kamionistu, aby manželku zaviezol k najbližšiemu odpočívadlu. Lenže muž ju na odpočívadle nenájde a dokonca kamionista predstiera, že ich nikdy nevidel a tak sa snaží zistiť pravdu. A čoskoro sa dozvie, že sa jedná o únos, pričom únoscovia chcú výkupné a tak musí urobiť všetko preto, aby svoju ženu zachránil. Spracovanie je na tom dobre, síce by som ocenil nejakú výnimočnosť v akomkoľvek ohľade, skôr som mal po celý čas pocit, že tu vôbec nikto nemal vyššie ambície, než splnenie žánrového štandardu, ale ani v tomto prevedení to nesklame. Už od začiatku som mal z toho celkom dobré pocity a tie mi zostali až do konca, dej je po celý čas dostatočne zaujímavý a dá sa tešiť na to, čo príde ďalej, navyše má slušnú dynamiku, takže som sa ani na okamih nenudil a hlavne v záverečnej časti ponúkne aj pár ešte trochu lepších sekvencií, takže sa to pomerne vydarilo. Čo sa týka akcie, určite ma mrzí, že tento film nemá vôbec nič spoločného s plnohodnotným akčným žánrom, pričom priestor tu preto bol, neustále sa drží len v medziach thrilleru, ale inak som celkom spokojný. Nájde sa tu pár slušných naháňačiek a pár krátkych doplnkových akcií, pričom je to dobre natočené a miestami aj trochu napínavé, takže v rámci svojej kategórie si nemôžem moc sťažovať. Herecké obsadenie je na tom dobre, Kurt Russell tu podáva až prekvapivo civilný výkon, ale bavil ma, nesklame ani postava manželky a síce by to chcelo aspoň jedného skutočného záporáka, ktorý si vie aj získať rešpekt, ale aj títo sú celkom obstojní. Réžia a technická stránka sú celkom dobré, vizuálna stránka je v poriadku, sadlo mi prostredie a občas trochu funguje aj napätie, pre potreby filmu to stačí. Keby bol Únos viac ladený akčným žánrom, dal by som aj lepšie hodnotenie, ale aj tak u mňa rozhodne prevládajú kladné pocity, bavilo ma to, slušný thriller na jedno, dve pozretia. 67% ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Jonathan Mostow hned na začátku kariéry dokazoval, že jde o veliký režisérský talent a je jen velká škoda, že má tak málo příležitostí to dokazovat i nadále v daleko větší míře, než doposud. Únos je totiž přesně ten typ filmu, na kterém se ukáže právě onen tvůrčí um a potenciál. Minimum herců, jednoduché prostředí, miniaturní a navíc šablonovitý scénář a prakticky nulový rozpočet. S tím si umí poradit skutečně jen hrstka filmových tvůrců a Mostow mezi ně právě díky strhujícímu zpracování Breakdown určitě patří. Přestože měl totiž jen ony velmi omezené prostředky, tak stejně dokázal natočit opravdu napínavý thriller, kdy hned od úvodních titulků nasadí strhující tempo, které nepoleví až do závěrečných titulků. Prostředí nekonečných pouštních silnic pak dokázal využít při navození atmosféry na 100%, jednoduchou zápletku dokázal oživit dynamickými momenty, gradujícím napětím a nečekanými zvraty a ikdyž nakonec vše dopadlo dle očekávání, tak i díky sympatickému a charismatickému obsazení to v tomto případě vůbec nevadilo. V případě Breakdown zkrátka platí, „Za málo peněz, hodně muziky“, a ikdyž tedy nejde o nějaký zásadní a originální počin, tak díky své působivosti a žánrové funkčnosti si svou pozornost jistě zaslouží! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Normálně bych se takovému filmu obloukem vyhnul (obzvlášť v dabingu!), ale to se mi takhle jednou nechtělo spát a v telce zrovna nic lepšího neběželo, tak jsem tomu dal šanci, a kupodivu jsem zjistil, že to vůbec není špatné. První dojmy sice byly dost nevalné - ten film na mě působil strašně lacině a úvod mě nudil skoro stejně jako třeba 48 hodin v Paříži, pokud bych měl jmenovat film z podobného soudku, ale když se to pak rozjede, tak to nabere správné tempo, a ta proměna Kurta Russella z uťáplého manžílka v srdnatého chladnokrevného zachránce je dost zábavná, navíc mě i dost bavil J. T. Walsh coby hlavní záporňák, včetně jeho závěrečného zlikvidování. Jasně, moc originality tam není a celkově to není film, který by nějak stál za řeč, ale minimálně v mém případě se mu povedlo mě napnout tak, že jsem vydržel až do konce, což není k zahození. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Já bych to viděl jako docela slušně odvedená práce na filmu třídy "B". Standardní zápletka s únosem boháčovi manželky za účelem nebohého boháče trochu podojit. Boháč se však vzepře osudu a unesenou manželku se pokusí zachránit. Celý film se nese v takovém nepříliš výpravném duchu a kamera spíše zaujímá televizní postoj. Kurt Russell odvedl standardní práci, stejně tak zbytek osazenstva. Za zmínku stojí docela dobrá závěrečná honička v autech s "nečekaným" vyústěním. Prostě tři hvězdičky, nic víc, ale ani nic míň. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Prvotný nápad pre napísanie scenára skrsol v hlave Jonathana Mostowa počas toho, ako so svojou manželkou cestoval autom do Las Vegas. (m.a.t.o.)
  • Natáčalo sa vo viacerých lokalitách v Kalifornii, Utahu a Nevade. Napriek tomu odvážal Kurta Russella (Jeff Taylor) každý deň z miesta natáčania vrtuľník do Los Angeles, aby mohol byť so svojou rodinou. Nasledujúce ráno bol vrtuľníkom opäť dopravený na miesto natáčania. (m.a.t.o.)
  • Auto, které ve filmu vlastní a řídí Jeff Talor (Kurt Russell), je Jeep Grand Cherokee (1996). (kostak)

Reklama

Reklama