Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

castor 

všechny recenze uživatele

Udělal jedno zbrklé rozhodnutí, které jej mělo vytrhnout ze stereotypu a zbytečnosti svého života. Ethana a Joela Coenovy vždycky bavilo pohrávat si s žánrovými pravidly, tentokrát se zaměřili na jednoho maloměstského holiče, kterého podvádí žena, který poslouchá každodenní žvanění svého švagra a který byl pro jednou ve své jednotvárnosti aktivní: při nápadu, jak zbohatnout. A skončilo to katastrofou. Příběhu pasivního Američana se stále rozžhavenou cigaretou nechybí absurdní humor, kruté podzápletky, výborné dialogy a ještě lepší herci. Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Tony Shalhoub, James Gandolfini, Jon Polito, Scarlett Johansson.. radost je sledovat. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento film v barevné verzi, avšak během sledování jsem netušil, že existuje i verze černobílá. Myslím si, že se pro něj bude čenobílé ztvárnění hodit. Avšak barevnost tomu téměř vůbec neuškodilo, i přesto se mi totiž film hodně líbil a výkon Billyho Boba Thorntona byla skutečně skvělý ( i když by se dalo polemizovat o tom, jak moc ve filmu vlastně "hrál", protože toho v podstatě ani nemusel moc dělat :D ). Avšak hodně jsem se bavil a na konci jsem byl vážně skvěle překvapen. Filmy bratří coenů jsou všechny nečím vyjímčené a tento za nimi rozhodně v ničem nezaostává. 9/10 ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Trochu drsný příběh o tom, že žádný život není tak marný, jak se zdá a nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. ____ Když se podíváte do zamyšlené tváře Eda Crane (Billy Bob Thornton), značně nekomunikativního samorosta, říkáte si, že s tímhle týpkem to nebude jen tak. Je jasný, že nás ještě hodně překvapí a to se také celý film děje. Ačkoli se to nezdá, po nějakém čase začne Crane od života chtít více než jen sříhat lidem vlasy. Citelná snaha o únik z celoživotní unitarity, která je ve tváři skryta, se následně má projevit činy. Pak už jen stačí sledovat, jak může vypadat americký sen v praxi. Za hlavní taháky filmu považuji originální způsob vyprávění společně s téměř vzorovými typovými charaktery vedlejších postav. Černobílou kameru lze vnímat jako poctu noir filmu s odpovídající atmosférou. Naopak 50. léta jako retro podívaná ubírá na autenticitě. Poněkud zbytečná věc, bez které by byl film aktuálnější a údernější. 76% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemny noir snimek plny zabavnych zvratu a kompozic, tak typickych pro bratry Coeny. Uzasne atmosfere napomaha cernobile provedeni a hlavni postava jako vypravec tohoto prapodivneho pribehu. nelze vsak prehlidnout jiste prekroceni miry unosne vykonstruovanosti deje v posledni petine filmu, i tak jde ale o velmi nadprumerny kousek. 4,5* ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Balada o suchém čistění. Ledový Billy Bob Thornton a jeho precizní herecký výkon, decentní a nevtíravá hudba, černobílá kamera, tradičně mistrovská noirová režie, pomalé tempo filmu, krimi zápletka a krásná Scarlett Johansson - to je ve zkratce MUŽ, KTERÝ NEBYL. Coeni opět originální a pozornost poutající. Až do samého konce. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Název filmu je převzat z básně "Antigonish" amerického autora Hughese Mearnse. (Avalon820)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama