Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti... Když Richard Martin (Sam Neill) koupil nejnovější model domácího robota s označením MVR-114, netušil, že jde o unikát. Andrew (Robin Williams) se od svých kolegů robotů odlišuje samostatným myšlením a neuvěřitelným smyslem pro humor. Z věrného služebníka se postupně stává miláček rodiny s vlastní osobností a lidským pohledem na svět. Andrew si začne uvědomovat svou výjimečnost a vydává se do světa, aby se mohl poohlédnout po stejně osvícených exemplářích MVR-114. Po mnoha letech hledání se seznamuje s konstruktérem robotů Rupertem (Oliver Platt) u něhož ziišťuje, že žádné další exempláře již neexistují. Po tom všem se touží stát člověkem. Díky nové technologii získá doposud strojově kovový Andrew dokonalou lidskou podobu a jeho cesta za obyčejným lidským štěstím začíná. (Bonton Home Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

rawen 

všechny recenze uživatele

Užil jsem si hlavně začátek, feeling jako z Asimovových povídek, od svatby a vylepšení Andrewových mimických schopností už to šlo ale dolů z kopce, přibyla klišé, vyrojily se otázky tipu proč Andrewův obličej nápadně připomíná Robina Williamse (to jsem ještě nevěděl co příjde :)) - a vše se zbytečně natáhlo a přišla nuda a očekávaný konec. Přesto se tento film pro relaxaci dá shlédnout, jen to není nic extra. AI umělá inteligence je o třídu výš, a to také není dokonalý... 7/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Bicentennial Man je příjemná rodinná "pohádka" o robotovi, jenž se chtěl stát člověkem. Na to, že je to na motivy povídky od I. Asimova, jsem čekal trochu něco jiného. Bicentennial Man je totiž klasický Columbus - v tom dobrém, i v tom špatném slova smyslu. Je to rodinná, přeslazená a dojemná rodinná podívaná v tom nejameričtějším pojetí. Herecké výkony jsou dost dobré - Robin Williams umí hrát až neskutečně lidsky a člověk mu to naprosto žere. Hornerova "dojemná" hudba je rovněž pěkná. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

200letá "pouť" unikátního robota Andrewa za svobodou a tím, aby se stal člověkem (zevnitř i zvnějšku). Protože láska. Jeho šlechetné snažení hladce plyne, také při něm nemusí překonávat žádné záludné překážky a nikdo mu cíleně nehází klacky pod nohy. Zaměřením na vše překonávající romantiku si však filmaři sami podrážejí židli, jak povznášející zážitek topí v nádrži uslzeného sentimentu. Přičemž nad vodou je všemi silami drží líbezná hudba Jamese Hornera (pravda, mocně se vykrádajícího). ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v rukách nejakého iného velikána ( Chris Columbus je, ale má svoje záplaty ), a s nejakou pridanou hodinkou metráže, plus lepšie triky a veľkolepejšia výprava...mohlo by ísť o sci-fi majsterštyk, ktorého ozveny by doznievali dodnes. Základy tam boli ( námet, Robin Williams ) a pridané hodnoty, ako hudba Jamesa Hornera ( len škoda, že sa tak neúnavne vykráda ), či romantický motív. Ale vianočný hit roku 1999 sa nekonal a rovnako sa ani nekoná v tomto prípade žiadny fantastický zázrak. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Isaacu, Isaacu, co ti to provedli! Normálně mi nevadí, když autoři z původní knihy něco změní, tentokrát si ale tvůrci vzali jen původní nápad a od základu ho překopali tak, aby to vyhovovalo publiku Chrise Columbuse (nic proti němu, Sám doma je můj oblíbený dětský film). Pár momentů sice potěší, nápříklad závěr, ale ta půlhodina před ním je pro někoho, kdo Asimovova Pozitronového muže četli, opravdu trudná. Když už se točí film podle knížky, tak by se měla uchovat původní myšlenka, téma. Tady udělali z humanistické sci-fi romantickou komedii. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu se hlavní hrdina, robot nazvaný lidským jménem Andrew (Robin Williams), podle výrobců nazýval NDR - 114, ale podle románu byl označován jako NDR - 113. Stejně tak podle románu jméno Andrew dostal od nejmladší dcery Amandy (ve filmu ji hrála Hallie Kate Eisenberg) podle souhlásek N, D a R, které se v tomto jménu vyskytují a to z toho důvodu, že se nehodí ho v rodině oslovovat NDR. (Lucina84)
  • Natáčelo se od 15. března do 16. července 1999 v Kalifornii. (Varan)

Reklama

Reklama