Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a působivý snímek, na který jsem při některých scénách hleděla doslova s otevřenými ústy. Některé pasáže jsou sice předvídatelné, tušíte, co se asi stane, ale zřejmě nevíte, komu se to přihodí. A také zdání klame. Myslela jsem si, že ten milý, černovlasý chlapec je hodně citlivý a neuznává to, kvůli čemu na škole vlastně je. Ale nenapadlo by mě, že udělá to, co udělal. Všichni protagonisté hrají velmi dobře, uchvátil mě Max Riemelt, který od dob v potrhlé komedii Holky to chtěj taky, začal projevovat svůj nesporný talent v silných a kvalitních snímcích. Při několika scénách jsem měla slzy v očích. ()

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

V něčem dost šokující příběh, ale na jednu stranu to jejich nacistiké pedantství a přehnaný perfekcionismus, nebyl úplně k zahození a věřím že se němcům v podobným elitních školách povedlo vychovat opravu perfektní vůdce a naprosto bezcitné zabijáky. Z některých jejich lekcí mi naprosto běhal mráz po zádech a opravdu bych si to s nima vyměnit nechtěl (třeba plavání pod ledem), ale něco i vypadalo dost zajímavě. Nějvíc mě asi pobavila slovní úloha "moderní bombardér unese XXX bomb, jak velké území vybombardujem, pokud letí rychlostí 230km/h a shazuje jednu bombu za vteřinu", opravdu praktická výuka matematiky do doby světové války. ()

Reklama

Redlum 

všechny recenze uživatele

Sverakovsky ladeny sentimentalni pribeh, ktery ale nenudi. Je to vcelku vkusna kombinace hollywoodskeho stylu a klasickeho evropskeho filmu. Dobra rezie (kdo by to byl rekl do rezisera filmu Holky to chtej taky?) a pochvalu si zaslouzi i dobre obsazeni - zejmena Tom Schilling prekvapil. Predvedl zatim jeden z nejlepsich hereckych vykonu v soutezi. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přehlídka našeho krásného Bouzova a blízkého okolí... Friedrich měl štěstí v neštěstí, že vyvázl dříve než bylo pozdě ale bohužel ho takový zážitek musel doživotně poznamenat. Našel si rychle přítele a to rovnou syna jednoho z hlavních pohlavářů celého Německa. Nalezené přátelství by bylo velkým přínosem i do budoucna bohužel o přítele rychle přišel, jelikož jeho umělecká duše to neusnesla a spáchal sebevraždu. Možná si po těchto filmech člověk uvědomí, že nejen Češi a ostatní byli chudáci ale sami občani Německa strádali - rodiče přicházeli o děti, děti přicházely o iluze, národ ztratil kulturu....Je pravda, že to bylo předvídatelné ale ani mi to nevadilo. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám zakúpené DVD, aby som sa na tento film mohol pozrieť kedykoľvek naň dostanem chuť. Prvé čo ma napadne pri písaní komentáru sú scenérie. Či je to nádherný obrovský zámok, zamrznuté jazero, alebo lúky a príroda - je naozaj na čo sa pozerať. Čo sa týka príbehu tak je takisto zaujímavý. Predstavte si že ste mladý chlapec z chudobnej rodiny, nacistické Nemecko je na vrchole svojej slávy a vy sa môžete stať slávnym boxerom, na ktorého bude hrdý ako váš štát, tak aj samotný fuhrer. Nečkajte však že to bude nejaká prechádzka pre mladého Friedricha. Pokiaľ nedodržiavate prísnu disciplínu, okamžite ste potupne vylúčený. Tu niet čo dodať, ak túžite po filme z prostredia 2. svetovej vojny, ale nemáte chuť na streľbu, len na to nacistické prostredie a atmosféru, tak toto je tá skvelá voľba. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Původně chtěl Dennis Gansel film natočit s neznámými amatérskými herci v hlavních rolích, aby se divák mohl lépe ztotožnit s postavami. Bohužel se natáčení příliš vleklo, a tak musel nakonec sáhnout po profesionálech, jakými jsou Max Riemelt a Tom Schilling. (Elisebah)
  • Jídelna hradu byla natočena ve staré tělocvičně v Praze. Některé záběry, jako projíždějící německý vůz pod mostem, byl točen hned vedle. (Rodriguez)
  • Pro film bylo vyrobeno přes 500 uniforem. Hlavní role byly šity na míru, ostatní byly vypůjčeny. (Rodriguez)

Reklama

Reklama