Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (259)

Filmpub.cz (Aleš Herda)

"Film Napola není rozhodně snímkem jednoduchým, byť se tak může na první pohled jevit. Co mu nelze upřít je řemeslná poctivost. Pečlivost čiší doslova z každého záběru, je za ním vidět plánování a cit pro detail. Jedná se o klasickou filmařinu v tom dobrém slova smyslu, počínaje svícením a konče…"

Filmweb.cz (Jiří Tománek)

"Panu režisérovi se daří velice úspěšně vyvolat za pomoci obyčejného konvenčního postupu velmi sugestivní dojem, kterému hodně napomáhá charisma a výraznost herců, kteří jsou na svůj věk velice přesvědčiví a věříte jim každý pohyb i gesto. Co se týká samotné školy, tak její interiéry jako hradu…" více

Tiscali.cz (Lukáš Jirsa)

"Příběh chlapce z chudé rodiny a jeho cesty za slavnou a úspěšnou kariérou je sice zcela konvenčně vystavěn, nicméně nepostrádá jisté filmové kvality. Řadí se k válečným dramatům, která namísto davových scén a dlouhotrvajících krvavých bojů nabízejí příběhy jednotlivých postav. Připomene Körnerův a…"

Reklama

Reklama