Reklama

Reklama

Dementia 13

  • Česko Demence 13 (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Souvisí maniakovo řádění se strašlivým rodinným tajemstvím? Starobylý zámek Haloranů hluboko v deštivém Irsku jako každý rok hostí setkání celé rodiny u příležitosti vzpomínky na nešťastnou nehodu, při které zemřela mladá dívka. Tentokrát nedorazil John Haloran. Rodina si kvůli zprávám jeho ženy Louisy myslí, že je obchodně v New Yorku. Ale jen ona sama zná hrozivou pravdu o Johnově smrti. Pravé peklo nastává ve chvíli, kdy se mezi návštěvníky rodiného sídla objeví děsivý šílenec, který se pokouší jednotlivé členy Haloranova rodu vyvraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dementia 13" patrí medzi prvé režisérske kroky, dnes už svetovo rešpektovaného, Francisa Forda Coppolu. Zaujalo ma i meno producenta - Rogera Cormana, ktorého si pamätám predovšetkým tiež ako kvalitného režiséra. S týmto produktom ich spolupráce, ktorý mal premiéru v roku 1963, som spokojný. Nejde o nejak výnimočné dielo, ale pri jeho sledovaní som sa rozhodne nenudil. Klasický slasher-horrorový námet o vrahovi so sekerou je tu obohatený silnou atmosférou. To vďaka prostrediam starého rodinného sídla v sychravom Írsku, vhodnej hudbe a dobre zvládnutej réžii. *** ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý pokus o hororový thriller. Coppolu ale neobdivuju ani za jeho pozdější veledíla, prostě mi tak nějak všeobecně nesedí. Nemohoucnost šíleně dlouhého Louisina voiceoveru v prvních minutách filmu to celé reprezentativně rámuje. Zbytek snímku je nemohoucný stejnou měrou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30,000║ strašne nesúrodá a otravná báchorka, ktorá mala v celku slušný rozbeh ale postupom času sa stávala len čoraz viac otravnou a bezvýznamnou zlátaninou, strata času, chváliť nie je čo /25%/ ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Na slasher tristně málo krvavé (byla tam vůbec nějaká krev?), na béčko málo zábavné, na psychologický thriller olol. Snad jen ty herecké výkony byly docela obstojné a Patrick Magee v roli doktora trošku potěšil. Nuda. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebývam vždy takýto morbídny.“ Atmosférický skoro-debut budúceho režiséra monštruóznych epických hitov KRSTÝ OTEC a APOKALYPSA dokazuje predovšetkým to, že svojho času bol producent a guru mladých filmárov, Roger Corman, skutočne mužom na správnom mieste. Začínala uňho polovica Hollywoodu, ktorá chcela tvoriť, ale nemala za čo. Corman (pre ktorého Coppola už v roku 1963 spolurežíroval THE TERROR so začínajúcim Jackom Nicholsonom) každému poskytol základné technické vybavenie a za dva tri dni preňho nakrútili celovečerný film. Človeče, nezameniteľná skúsenosť, po ktorej vás v Hollywoode už len tak niečo nezaskočí. DEMENTIA 13 (ten názov!) nezaskočí v dobrom, ale ani v zlom. Zďaleka to nie je také nevydarené a hlúpe, ako som čakal (Coppola „to“ v sebe zjavne mal už ako 24-ročný), ale tiež to nie je žiadny zázrak. Hlavnými devízami komorného hororu je krása čierno-bieleho obrazu (+ výprava strašidelného zámku v lone prírody v susedstve s lesom a priľahlým, možno až príliš hlbokým, rybníkom) a pôsobivá atmosféra. S hereckými výkonmi a najmä scenárom je to slabšie (ale predpokladám, že taký scenár by ktovieako geniálne nesfilmoval nikto). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jistá rodina žijící na zámku poblíž jezera kdesi v Irsku trpí, když se z jednoho z obyvatel zámku stane krvežíznivý vrah pokoušející se všechny lidi ve svém okolí vyhladit ! Zločinec kolem sebe šíří děs a hrůzu, než se podaří nastražit mu osudnou past, která ho konečně, více nebudu prozrazovat.. Po snímku "To se může stát jen na Západě" je to druhá Coppolova režijní práce, která je silně ovlivněna film. školou producenta tohoto filmu Rogera Cormana. Opravdu v některých situacích krásné a mrazivé brnkání na nervy, navíc to vše protřeno celkem vkusnou a hodicí se hororovou hudbou, jinak ale po dějově a herecké stránce jde o takový lehčí průměr. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ucházející postarší horor s důrazem na atmosféru. Některé momenty už dneska působí dost teatrálně (hlavně vrah a jeho sekání sekerou), ale na druhou stranu je to zajímavě natočené. S tou nudou nesouhlasím, ale pár slabších pasáží nepopřu. Naopak úplný konec je brilantní. Lepší průměr. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Francis Coppola kdysi začínál jako režísér béček z produkce Rogera Cormana. DEMENTIA 13 je jedním z nich ... no a jaké to je? Přátelé: nuda, nuda, šeď, šeď. Coppola si sám napsal scénář, výrazně se inspiruje PSYCHEM, resp. jeho náladou ... ovšem nic nečekejte. Bodycount se téměř drží nestylové nuly, děsivé to vůbec není, spíš tak na půli cesty k tomu, že by to mělo nějakou atmosféru. No a sám název odkazuje spíš k brakům Eda Wooda, ovšem natočené a zahrané je to jakž tak dobře, takže nechtěná vtipnost se nekoná. Abych tak řek, je to takové nijaké. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná atmosféra a opravdu hezké vraždy, jen ta pointa mi přišla trošku slabá a hlavně to najednou vzalo hrozně rychlý konec. S přihlédnutím k tomu, že to je jeden z prvních Coppolových snímků mu trochu přilepším. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Coppola kradl inspiraci kde mohl, ale výsledek je dle mého názoru hodně strašidelný horor, který je natočený opravdu stylově. Jen ten název opravdu nemá s filmem společného ale vůbec nic... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Majster sa nezaprie. Moderný hororový thriller, ktorý sa omnoho lahšie ako s dobovými snímkami porovnáva s tými súčasnými. Neuveriteľne "hustá" atmosféra a do detailov prepracované prostredie a postavy divákovi nedovolia ani nachvíľu poľaviť z pozornosti. Podobne prekvapí aj vysoko štylizovaná obrazová a zvuková stránka (nikto určite nezabudne na scénu v záhradnom jazierku). Horšie je to trochu s so scénárom, kôli ktorému je už v polovici filmu viac ako jasné "kto z koho". Stále však vinikajúci horor a pre mňa veľké prekvapenie. (8/10) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Coppolův černobílý snímek, který je silně inspirován Alfredem Hitchcockem a jeho starším dílem Psycho (1960). I přes krátkou stopáž dokáže Dementia 13 solidně uspávat, protože jsem film dokoukal až na třetí pokus a to není úplně dobrá vizitka. Prostě průměr. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kombinace gotického hororu a slasheru má milosrdnou stopáž, napínavý příběh a obstojné herecké výkony. Prostředí zámku je samo o sobě tajemné, o rybníku ukrývajícím tajemství nemluvě. Vrah je vyzbrojen sekerou, vděčným to vraždícím nástrojem. Šokující gore samozřejmě nepřijde, ale letící useknutá hlava nechybí. A pak jsou zde dvě blondýnky, kdy Mary Mitchelová je tou půvabnější. Coppola samozřejmě využil oblíbená klišé - záběry jen na nohy, hra stínů, smysl pro detail a postava vraha zahalená temnotou. I když ke konci už asi leckdo tušil, kdo je vrah, jeho odhalení bylo epické. I po letech jsem spokojen, a proto hodnocení z dřívějška ponechávám. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Přesně nevím, co se na tomhle komu nelíbí, ale mně přišla uhozená jen závěrečná pointa. To je sice zrovna velkej průser, když film končíte slovy "cože?!", ale dá se to omluvit předchozí zábavou, a pak taky poměrně pokročilou noční dobou. (Litoměřice 2013, 4/14) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Slavný režiser a jeho béčkové začátky ó. Originalmí název filmu slibující nevšední zážitek. Dobře znějící zápletka. Krásná prsatice na plakátu a ....... a prd! Slabý odvar s naprosto nezaslouženým statusem kultovky. Když už staře a černobíle, tak lépe u Psycha nebo The Haunting - věřte mi. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Počátky hororů s masovými vrahy byly všelijaké a Demntia 13 je jejím dobrým příkladem. Zápletka velmi dobrá,snad to vzpomínání a myšlení mi trochu vadilo,useknutá hlava dávala dobrý směr,kam se mají správné horory ubývat,ale není to ještě ono. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, se super herci, skvělou režií a bohužel nic moc scénářem. Dementia 13 v produkci Cormana nechybý nic co by jsme od takovýhleho filmu mohly čekat vraždy, béčkovost a vše co máme rádi. Nicméně stejně nemůžu dát víc jak 3*. Ale bavil jsem se obstojně. ()

Reklama

Reklama