Reklama

Reklama

Experiment na válečné lodi Philadelphia odstartuje cestu desetiletími, cestu ze čtyřicet let vzdálené minulosti do rozžhavené současnosti Nevadské pouště. Podaří se ovládnout čas a změnit historii...? (LARS, spol. s.r.o.)

Recenze (56)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slavný Experiment Philadelphia v méně známém filmu. Michael Paré jako herec druhé cenové je jedinou známou tváří v tomto pohledu na dlouhé roky zatajovanou událost, kterou si autoři trochu přikořenili. Pravděpodobně ve stylu Tajemné záře na Pacifikem vnutili trochu toho cestování časem a to jim vcelku vyšlo. Určitě zajímavější než "realita" a snaha o zajímavý nápad tu je citelná. Bohužel zpracování je i na svou dobu docela slabé a tak odepisuje film s třemi českými názvy do propadliště dějin, dke si ho najdou snad jen největší milovníci sci-fi, jakéhokoliv druhu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt té apokalypsy v současnosti, mohl to být solidní béčkové sci-fi s cestováním časem, armádou a klasickou šablonou "osamělý hrdina získá nečekanou pomoc od buchty, ale pořád po něm všichni jdou, naštěstí se objevují intervalově, takže se stihne zamilovat, spářit a opepřit konec". Kdyby se nevracel zpátky a zase do pohádky, bylo by to na zamyšlení, takhle ale jen zaškrtli kolonku 100% happy end. Film, který vám připomene pár dalších kousků, ačkoliv většinu z nich předstihl (ty blesky a létající noviny mi hodně připomněly Terminátora natočeného shodou okolností ve stejném roce, Michael Paré je zase takový kříženec Hugh Granta a Dolpha Lundgrena. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatná, osumdesátková, poctivě rukodělná filmařina, obracející časovou smyčku do obráceného sledu než spřízněná TAJEMNÁ ZÁŘE NAD PACIFIKEM. Paré sice nikdy nebyl hercem do hlavních rolí (svou topornost zvládá jen s velkými obtížemi) a střih je ve snímku nepěkně amatérský, ale i přes jisté vady na kráse a neúprosné otisky zubů času je Experiment Philadelphia (jeho volné pokračování běželo svého času dokonce i v našich kinech) nezávadným béčkem s oblíbenou tématikou cestování v čase, které překvapivě nenudí. II Hudba: Kenneth Wannberg. 65% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici 80. rokov vzniklo viacero snímkov s podobnou dejovou líniou, ale s iným námetom ( napr. TERMINÁTOR, STARMAN ). FILADELFSKÝ EXPERIMENT patrí medzi ne. Dvojica, s ktorej jeden je návštevníkom z iného času ( sveta ), pričom ten druhý ´´domorodec´´ sa pokúša zachrániť priletencovi situáciu a dostávajú sa tak do rôznych nebezpečných situácií. Toto dielo má všetky ingrediencie, aký tento subžáner ponúka, ale nepretavil ho do stopercentného úspechu. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Snaha o druhou Tajemnou září nad Pacifikem se zde minula účinkem. Zajisté, Experiment Philadelphia nabízel značné množství zajímavé látky, kde se experimentuje s moderní technologií i cestuje časem, ovšem pojetí tohoto filmu je natolik béčkové, že o výrazné kvalitě přesahující dobu vzniku zde ani nemůže být řeč. K čemu jsou ty zajímavější pasáže týkající se experimentu, když 2/3 filmu jsme stejně uvězněni s béčkovými hrdiny na jejich road movie, aby si srovnali své soukromí, které stejně nikoho nezajímá. K čemu je vědecké vysvětlování časového paradoxu, když scénář tím nejdementnějším způsobem pracuje s lidskou logikou, kdy osoba A zmizí doktorům před očima, vír na obloze nasává zemi a ruka vojáka B je jako sithská zbraň, ale o pár minut dál, záhy tyto samé postavy argumentují tím, že všechno je kravina a má to racionální vysvětlení. Evidentně zde tvůrci buď chtěli dělat z lidí debily, nebo sami debilové se na scénáři podíleli. Je to škoda, protože nebýt těchto značných vad, Filadelfský experiment by měl na to vyrovnat se Tajemné záři nad Pacifikem. Žel, legenda z něj nakonec nebyla a ani nebude. O to smutnější je pak fakt, že tento film na tématiku filadelfského experimentu patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl dosud možnost vidět. Hold kvalitní zpracování zřejmě stále čeká kdesi v době budoucí (psáno v koronavirové současnosti, březen 2020). 50% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • V scénach z II. svetovej vojny sa objavili jeepy M-151, ktoré však pochádzajú až z dôb vietnamskej vojny. (beso74)
  • Po úspechu filmov Halloween (1978) a Hmla (1980) ponúkla spoločnosť AVCO Embassay Pictures Johnovi Carpenterovi možnosť napísať scenár k tomuto filmu a režírovať ho, ale John im ukázal scenár k snímke Útek z New Yorku (1981), ktorý spoločnosť natoľko zaujal, že mu dala prednosť. (beso74)
  • Vo filme si je možné všimnúť letecká základňu Wendover v Utahu, kde 509. americká letecká divízia vrátane posádky Enola Gay do mája 1945 nacvičovala atómový útok na Japonsko. V máji sa skupina presunula na ostrov Tinian a následne 6. augusta 1945 o 8:15 zhodila svoj smrtonosný náklad na Hirošimu. (beso74)

Reklama

Reklama