Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejmilejších pohádek, kouzelná, vtipná, nápaditá, Jana Boušková jako praštěná princezna Máňa je strašně zlatá, čerti v námořnických oblečcích k zulíbání a Honza opravující pekelnou ventilaci taky. Kouzelný dědeček Ladislava Peška je... prostě kouzelný. A písničku "To to jede, to to sviští, po cestě i po strništi...", tu si notuju docela často ještě ted. Jako dítě jsem tu pohádku milovala a jako hodně dospělá ji miluju pořád. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Jo, to bylo tenkrát, když ještě herci uměli hrát a režiséři točit pohádky, a to včetně tehdy mladých Jany Bouškové a Ivana Luťanského. Miluju tuhle pohádku v knížce a líbí se mi, že je natočena přesně dle předlohy. Jako dítě pamatuju její premiéru, dívala se celá rodina. Vtipná moderní pohádka plně rozvíjející dětský svět. Papundeklové pohádky se mi líbí, protože podporují dětskou fantazii, zejména hru na "jako jako". Většina dětí, které jsou vedeny ke tvořivosti, si nejraději hraje s papírovými krabicemi... ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dost trhlá televizní pohádka podle předlohy Josefa Lady. Herci od začátku hrají, jako by byli zfetovaní, především ti tančící a zpívající čerti. Kulisy jsou bizarně papundeklové. Jenže právě tahle bizarnost dělá pohádku originální a bez Ladových kreseb se nedá představit. Janečková tuhle Ladovu pohádku pojala hodně netradičně. Jako potrhlou hudební pohádku, která sama o sobě pobaví, už jen tím, jak je vlastně strašná. [1176. hodnocení, 68. komentář, 76%] ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Od Josefa Lady takový perníkový dědek nebo o chudém královstvíčku byly geniální pohádky. Ale tato pohádka mě těžce zklamala. A ze všeho nejvíce ti čerti kteří jsou sice v pohádkách spravedliví a hodní, ale tady si tak nepřirozeně nechali kálet na hlavu až to bylo hloupé. Třetí hvězdičku dávám jen pro Ladislava Peška který v této pohádce velice dobře vypadal a jeho hlas byl samozdřejmě dokonalý, takže role vypravěče byla pro něj jako stvořená. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Alena Ladová, dcera Josefa Lady, obstarala pro pohádku sice malebné kulisy coby její výtvarnice, ale papírové obrázky kotlů, stromů nebo slunečnic zkrátka vypadají lépe na pohlednicích. Námětově jde o originální počin: emancipovaná princezna Máňa vysvobodí svého budoucího ženicha z pekla, kam si ještě dojede autem. Ovšem většina písniček je spíš otravných a humor zůstal pravděpodobně skryt v bohatě ochlupených zadnicích pekelníků, takže ani ta drzá Máňa to nezachrání... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama