Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Tahle hudební studiová pohádka mne i po letech neskutečně dojímá. Postava dědečka Habaděje je opravdu jak vystřižená z Ladových obrázků, bába Kanimůra a horda čertů nemá chybu. Myslím, že se naše tehdejší herecká elita v této pohádce pěkně vyřádila. Dokonce mi nevadí ani modernější pojetí v čistě ladovských kulisách. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Další veselá pohádka. 1) Ladovské kulisy byly roztomilé, o totéž se pokoušel i scénář, avšak jeho proletářské pojetí mě neoslovilo. Všechno je postaveno na hlavu: peklo ke k smíchu, princezna žije v královské pastoušce. Nebe a Bůh neexistuje. Princezna jezdí autem (řídí) zatímco Belzebub jezdí na koni. Princeznino budovatelské nadšení mi šlo dost na nervy. To nejpříšernější nakonec: za odměnu dostali čerti škubánky s mákem. 2) 23letému Ivanu Luťanskému (moulovitý Honza) to slušelo, ostatně jako vždy. Herecká elita hrála ostošest, zejména osazenstvo pekla. 3) Zazpíváme si. Nikde není líp než u nás v pekle / z uzenýho pečem šunknflekle / od samýho rána do setmění / nad postýlku v širým světě není. ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Alena Ladová, dcera Josefa Lady, obstarala pro pohádku sice malebné kulisy coby její výtvarnice, ale papírové obrázky kotlů, stromů nebo slunečnic zkrátka vypadají lépe na pohlednicích. Námětově jde o originální počin: emancipovaná princezna Máňa vysvobodí svého budoucího ženicha z pekla, kam si ještě dojede autem. Ovšem většina písniček je spíš otravných a humor zůstal pravděpodobně skryt v bohatě ochlupených zadnicích pekelníků, takže ani ta drzá Máňa to nezachrání... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka s poněkud otočeným příběhem, než je obvyklé, neboť do pekla odnese čert nespravedlivě místo lakomého sedláka poctivého chalupníkova syna Honzu a vysvobodit ho musí princezna Máňa. Významnou složku této krátké veselé pohádky tvoří nepřehlédnutelné ladovské motivy. Do hlavních rolí byli obsazení I. Luťanský a princezna J. Boušková, avšak nejvíce prostoru dle mého názoru dostal vypravěč kouzelný dědeček Habaděj v podání L. Peška. Výraznou postavu dostal také P. Štěpánek coby nejvyšší čert Lucifer, který dostával často role v pohádkách své tehdejší manželky a režisérky V. Janečkové. Čerti byli vypodobněni standartně jako zanedbaní roztomilí popletové a mezi nimi bylo lze rozpoznat starého Belzebuba v podání M. Nedbala, a dále se mezi pekelníky objevil M. Stehlík, J. Bek, L. Trojan a J. Dvořák. V opravdu malých rolích se objevili M. Rosůlková, L. Munzar či J. Štěpánková. Pohádka působí příjemně a je svým stylem podobná jiným pohádkám s ladovskou vizualizací O chudém královstvíčku či O líném Honzovi. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zábavná pohádka. Ale podobné téma už jsem viděla v jiné pohádce. Jen tam místo čertisek byli loupežníci. Ladislav Pešek byl výborný. Natašu Gollovou jsem téměř přehlédla, kdyby mě na ni neupozornila moje pozorná matka. Pohádky natočené podle díla Josefa Lady mají zvláštní kouzlo.To kouzlo vystupuje i z jeho kreseb, které jsou jednoduché a velmi milé. Vždycky se mi nejdříve vybaví kocour Mikeš nebo vodník sedíci na vrbě. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama