Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Když byl v roce 1969 natočen historicky první český dětský televizní seriál, zachycující současné děti a jejich starosti, okamžitě vzbudil u diváků ohlas. Ukazoval obyčejné dětské kamarádství, vztahy mezi dětmi i dospělými, zachytil atmosféru pražské Malé Strany (natáčel se v okolí Jánského vršku i pražských barokních zahrad v podhradí) a „nastartoval“ například i hereckou kariéru Marka Ebena v roli Válečka. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

in nomine 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem miloval jako děcko a můžu ho i teď. Je to i díky obrazu ze staré Prahy, kterou rád čas od času navštívím a obdivuji její památky. V tomto starém seriálu je navíc Praha ve starém černobílém plášti zvláště nádherná. I samotné příběhy jsou super, i když dnešním dětem moc neřeknou. Marek Eben alias "váleček" excelentní :) ()

Prochazka19 

všechny recenze uživatele

Seriál by byl vynikající, i když celkový dojem poněkud kazí Marek Eben, který se sice poctivě snaží hrát, ale oproti dalším dětským účinkujícím působí příliš strojeně, až bych řekl toporně. Svoji roli odříkává jako básničku před tabulí a moc často se dívá přímo do kamery. Inu, byla to jeho první role. To takový Michal Michálek a samozřejmě Tonda Navrátil už měli své první filmové role za sebou. Přidanou hodnotu seriálu představují – dnes již historické – záběry nejen Malé Strany, ale i části Pražského hradu a Hradčan. Některé scény už by se dnes natočit nedaly, leda v ateliéru. ()

Reklama

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Milý a nostalgický seriál ze staré vnitřní Prahy, kdy na Malé Straně žilo víc jak trojnásobek obyvatel a nebyla přeplněná turisty.  Navíc je tento seriál plný kamarádství ze začátku čtyř výrostků. Tady kouzlu minulých dob dopomáhá černobílá barva. Marek Eben se zaslouženě stal díky tomuto seriálu hvězdou, ale popravdě nejen díky němu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Téměř dokonalý černobílý seriál o dětech pro děti, možná zní tohle spojení trochu zvláštně, ale ne vždy se podaří tyto dvě roviny skloubit (subjektivně mohu potvrdit, že na mne to v sedmdesátých letech fungovalo). Výborný casting (mimochodem, jak je možné, že je tak málo dětských televizních hrdinů, s nimiž by se mohla ztotožňovat i početná a stále přibývající skupina obézních dětí? Mnoho následovníků Marek Eben alias Váleček nemá...) a takový trochu nestandardní typ humoru (jemná ironie a sebeironie postav - Gábina a hlavně Váleček) velmi dobře zafungovaly a Kamarádi se stali nadčasovou ukázkou kvalitní československé dětské televizní seriálové tvorby. Příliš nestárnou a reprízují se i dnes... ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Člověk si to tak nějak pamatuje , hlavně tu znělku ,  a vlastně narozdíl od dnešních děťátek , když něco vyvedli , vždycky to bylo spíš k pousmání , jsem už opravdu starej , protože musím říct , jo časy se mění  . Pak už mi jen vyvstane ten mezník , jak paní režiserka vykopla z pokračování Ferdu a to byl dle mého ten nejsprávnější raubíř. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (19)

  • Marek Eben vzpomínal, že při natáčení na Malé Straně se točilo téměř všechno naživo, protože v ulicích dopoledne v té době nebyli téměř žádní lidé. (sator)
  • Lenka Pletková (Gábina) si při natáčení této epizody zranila kotník, a tak musela absolvovat několik natáčecích dnů s nohou v sádře. (TomasSlach)

Reklama

Reklama