Reklama

Reklama

Čaroděj ze země Oz

  • Japonsko Oz no mahō tsukai (více)
Japonsko / USA, 1982, 79 min

Předloha:

L. Frank Baum (kniha)

Scénář:

Akira Mijazaki

Hrají:

Sumi Šimamoto
(další profese)

Obsahy(1)

Kultovní animovaná pohádka vypráví příběh malé Dorotky, která žije v Kansasu (USA) s tetou Emou a strýčkem Henrym. Jedné noci, když je Dorotka se svým pejskem Totem sama doma, se zvedne obrovský vítr a odnese Dorotku i s celým domem do země Oz. Tam poté prožívá cestu plnou dobrodružství ke králi země Oz a po cestě získává nové přátele, díky kterým nakonec bojuje i proti zlé čarodějnici ze země Oz. Dostane se Dorotka zpět ke strýčkovi a tetičce do Kansasu? (exitak)

(více)

Recenze (22)

woody 

všechny recenze uživatele

"Podívej se na tu duhu. Možná je na jejím konci Dorotka!" "Nedělej si plané naděje. Je už dávno mrtvá!" ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Animovaný Čaroděj ze země Oz sice coby produkt japonských animátorů zklame i na svou dobu velice lacinou animací, ale o to větší pozornost si zaslouží coby adaptace původní americké pohádky L. Franka Bauma. Japonsko-americký snímek se totiž knihy drží až překvapivě věrně a v americkém dabingu dokonce zachovává přesné znění dialogů. Pro diváky seznámené s knihou představuje ideální ukázku principů citlivého adaptování literárních textů pro filmové médium. Je totiž pozoruhodné sledovat jaké dějové linie byly obětovány, zkráceny či pozměněny, aby byla zachována kompaktnost a plynulost filmového vyprávění. Formát animace je plně zúročen v atmosféře jednotlivých sekvencí, která ač někdy výrazně obměňuje dílčí prvky (obzvláště ve scénách z Kansasu a během konfrontace se Zlou čarodějnicí ze Západu), působivě zintenzivňuje podstatu příslušných pasáží v původní pohádce. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství a pravděpodobně i první kinozážitek. Sestra měla Posledního Jednorožce, já tohle, a do krve jsme se hádali, co je lepší. PS po 25 letech: Některá setkání s minulostí trochu zabolí a vy zoufale pátráte, co že se vám to na tom tenkrát tak líbilo. Naivní, nedotažené, animace nic moc (Dorotka a její makeup jsou vážně otřesné). Na druhou stranu pasáže jako výprava k čarodějnici západu určitě mají co do sebe a koneckonců, jde o fantazijní příběh především pro děti. Jen už jsem pochopil, že za mými nejsilnějšími dětskými filmovými zážitky stálo nejspíš pár chytlavých mollových akordů. Dneska by to vyhrál spíš ten "Jednorožec". ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tehle příběh mě v dobách mého dětství naprosto okouzlil. Neměla jsem příležitost ho za posledních 20 let vidět znovu (a v rámci zachování hezkých vzpomínek bych se ani nepodívala:-)). Animace se mi tehdy líbila - a když nakouknu na současná "veledíla" pro děti (třeba "Spongebob"), tak si asi nebylo na co stěžovat. 80% ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nejlepší verze Čaroděje ze země Oz, plná příšer a výborných vtipných hlášek, jejichž vtipnost je nejspíše nechtěná a způsobená špatným překladem z japonštiny. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Tak tato pohádka byla opravdu dost kultovní, škoda, že zmizela z TV, Dorotka vydávající se ,,tam za tu duhu,, čarodějnice z různých světových stran, Čaroděj brající na sebe různé podoby díky mechanickým trikům. Rozhodně nejlepší zpracování tohoto tématu, i když nic moc zajímavé animačně, rozhodně až hororovým nádechem vylepšeno ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Na rovinu, animace je pěkně odfláknutá, ale to co z americký klasiky udělali Japonci je neuvěřitelný a do toho ten českej dabing… Jestlipak tu duhu vidí i naše Dorotka? – Nic si nenalhávej. Je dávno mrtvá. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tak vysokým hodnocením. Vybavuje se mi pár scének, ale to je vše. Tento film je hodně "zapomenutý" a kdesi v archivu se na něj snáší prach. Myslím si, že ho však vidělo mnohem více uživatelů, než je zde hodnocení. Prostě jim málo utkvěl v paměti. Ani se nedivím. Více než tři hvězdy prostě dát nemůžu. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Animovaná pohádka na námět knihy L. F. Bauma, která je (údajně) jedno z jeho vůbec nejvěrnějších filmových zpracování. Na našich TV obrazovkách se vyskytovala několikrát v průběhu 80. let a naposledy asi začátkem let 90. Pohádka, která mě tehdy jako malého klučinu díky svému nádhernému příběhu, neobvyklým postavám a hřejivým poselstvím naprosto fascinovala, a věřím, že i dnes by mě jistě měla čím oslovit, i když je určena skutečně spíše jen pro děcka. ()

exitak 

všechny recenze uživatele

S českým dabingem byly místy dost vtipné dialogy, zřejmě i nechtěně ale dost sem se bavil. Jinak pohodový nenáročný animák pro děti i dospělé, spíš děti. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, ale veľmi sympatická animácia a klasický príbeh, ktorý neznehodnocuje predlohu, robia z toho filmového titulu pekný kreslený zážitok. Kvitujem tiež, že to bolo bez zbytočných hudobných predelov. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Nádherná animovaná pohádka o dobrodružné cestě malé Dorotky a jejích přátel. V podobném duchu jako Poslední jednorožec. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Tento film a ještě Král a pták, dávala ČST několikrát v 80. letech a oba dva filmy mě dost zasáhly. Jako dítěti mi v paměti zůstalo mnoho dobrodružných scén, na které si dodnes pamatuji. Doufám, že jej ještě někdy uvidím. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

V Americe nebo Japonsku to hodně baští, jen co je pravda (tak baští se samozřejmě hlavně v Americe). Tady jsme ale v Evropě a obávám se, že pro náš trh to tak úplně není. Alespoň mě přišlo skutečně odpudivé to grafické zpracování, ale možná je to jen o osobním vkusu. ()

punk_zero 

všechny recenze uživatele

Moja prvá rozprávka, ktorú mi rodičia kúpili na DVD-čku. A dosť som to vtedy prežíval, nakoľko som bol ešte malý fagan . Večer som mal z toho nočne mory ;-) Neviem prečo Hah . Zaslúži si to 80% ()

chainer 

všechny recenze uživatele

Svatý Ježíši Kriste! Co to mělo být? Proti příběhu nic nemám, ten je opravdu skvělý, ale proč tak druhořadá animace a stupidní dialogy? ( za ně možná mohl špatný překlad,třeba Dorotku dabovala asi 40-tiletá ženská) Jasně, je to pro děti, ale kčertu, takhle malé děti ani neexistují! ()

rawboy 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem viděl jako dítě v kině - vzpomínky na ni se mi dodnes vybavují a doufám, že ji opět uvidím. Jsem přesvědčený, že kdybych to viděl poprvé teď hodnocení by nebylo tak vysoké, a nejde ani tak o zpracování ani o scénář jako spíš o ten prožitek v zaplněném kině v dobách kdy vrcholem dětské tvorby uváděné v tehdejším Československu byla imperialistická Biene Maja. ()

Reklama

Reklama