Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Zajímavé! kdo jen přenese povídku od E.A.POEA do filmu, ať už animovaného (myslím, že při těchto povídkách se to hodí víc) či hraného, tak má to vypravování vždy pozoruhodnou sílu, hutnost, udrží vnímatele v napětí. Zde ale režisér si vzal jen co chtěl a udělal příbeh svůj, svoji variantu. Neplesám, ale taky nemohu říct, že by to nebylo inspirující. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že tahle klasická adaptace příliš lpí na divadelní statičnosti (i když kamera v některých pasážích zdárně mate), kterou nemůžou naplno vykompenzovat ani uchvacující temně rudé dekorace spolu se strhujícím Vincentem a tvrdým svícením. I přes to je ovšem galerie šílených rodinných portrétů zážitkem, který stojí za zhlédnutí, už je pro ten nepříjemný zvuk vrzání starých ztrouchnivělých schodů a řinčení řetězů otevírající se kobky. Tak neočekávaná a drastická gradace se totiž jen tak nevidí... ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Další adaptace díla Edgara Alan Poa v podobě gotického hororu v hlavní roli s uhrančivým Vincentem Pricem. Film mi velmi připomíná Jámu a Kyvadlo s týmž hercem. A možná je to jeho smůla, protože i tady vidím onu melodramatičnost až teatrálnost. A protože Zánik domu Usherů jsem viděla později už mě tolik neohromil, spíše jako kdybych prožívala jakési Déjà vu. To ovšem není chyba filmu, ale moje, že jsem po sobě shlédla dva velmi si co do stylu tak do námětu podobné filmy. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zánik domu Usherů je první z proslulých Cormanových adaptací povídek Edgara Allana Poea a zřejmě taky nejbližší své předloze. Příběh je prakticky totožný narozdíl od následujících děl (ne že by to vadilo, ono například představit si natočení Jámy a kyvadla přesně podle předlohy je nemožné). Výborný (jako vždy) Vincent Price a skvělé interiéry působí jedinečným dojmem, který zapříčinil to, že jsem si Cormanovu Poeovskou sérii velmi oblíbil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tahle Cormanovo adaptace Poea je prece jen vernejsi, samozrejme tu je spousta odlisnosti od predlohy, ale zakladni prvky, jako predcasne pohrbena sestra, rozpadajici se dum, silenstvi Ushera atd. tu jsou. Na druhou stranu, ze zacatku to sice vypada zase desne tajemne a postupne se odhalujou detaily o domu, jenze vse se dozvime uz v naky 30. minute, takze to pak krapet ztraci na napeti. Ale oproti Jame a kyvadlu je film prece jen krapet sviznejsi a sem tam se i deje neco zajimavyho. A Price je opet skvelej, takze film tech 80 minut slusne zabavi. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Roger Corman se dozvěděl, že v Orange County v Kalifornii je stará stodola odsouzená k demolici. Proto se s majiteli dohodl, aby mu dovolili stodolu v noci spálit a natočit požár pro film. (Chatterer)
  • Film byl distribuován pod dvěma různými názvy, a to "The Fall of the House of Usher" a "House of Usher". (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama