Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 1

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Asi vybočuji z řady, ale potom, co jsem viděla tento film na hodině Anglo-americké literatury, nechápu, co dělá v červených barvách. Zaprvé, s Poem tohle nemá co dočinění. Zadruhé, celý scénář je psán stylem "postavička A si všimne, že je něco v nepořádku, vyběhne na chodbu, běží hradem, připojují se k ní postavičky B, C a D, všichni doběhnou na druhý konec hradu, zjistí, že nic nevyřeší, a rozejdou se" opakovaného asi tak 10x za sebou. A konečně zatřetí, výkon Vincenta Price mi rozhodně nepřišel dokonalý, spíše tragikomický. Tenhle film má (minimálně dnes) prostě blíže ke komedii než hororu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Roger Corman /Havran 1963/ natocil silny horor, ktory sice postrada strasidelnu atmosferu, ale ma kvalitnych hercov, najma hororovu legendu menom Vincent Price-a, mladeho sympataka Johna Kerra a skvelu Barbaru Steele /Maska Demona 1960/. Scenar a aj film samotny len postupne odkryva tajomstvo muciarne, ale o to je film lepsi. Zaverecny masaker treba vidiet kazdemu fundovi kvalitneho hororu. Pit and the Pendulum je kvalitna goticka hororova jazda "se vsim vsudy". 89 % ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vincent Price je pro mne horrorový bůh a k tomu, ale to snad ne, Barbara Steeleová je horrorová bohyně a jsou tu oba! Cormanovy filmy podle Poa mám hodně rád, stejně jako Poa samotného. Corman svým filmům vtiskl nádhernou výtvarnou poetiku - barvy, hudba, gotické krajiny, hrady, kobky, hřbitovy, mlha, bažiny, pavučiny..... A k tomu se nebál často přidat i nadsázku, humor, parodii ( nejvíce asi v Havranovi). Pravda, film toho s původní povídkou příliš společného nemá. Ale - četli jste ji? Já ano, líbí se mi velice, ovšem jako film si ji dost dobře představit nedovedu. Koho by bavilo hodinu a půl sledovat, jak se hlavní postava potácí mezi dvěma mučícími nástroji a přitom filozofuje o životě? To si zřejmě uvědomil i Corman, a proto vytvořil vlastní příběh. A poslední záběr mne kdysi, přiznám se bez mučení, strašil až do rána. Ty oči, bože, ty oči.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia Rogera Cormana rozhodne dostanú presne to, čo očakávajú. Solídne zvraty, krásnu gotickú atmosféru, rozuzlenie, kde sú potrestaní tí, ktorí si to zaslúžia a -SPOILER: krásnu démonickú premenu Vincenta Pricea. Bez nej by to ale samozrejme nešlo. Nie je to ani zďaleka tak filozofické a hlbokomyslné ako Maska červenej smrti, zmysluplnej myšlienky sa ale dočkáme. Akýkoľvek pokus o natočenie tejto látky v modernejšom šate musí priniesť divákovi zákonite sklamanie (už len plagáty novších verzií vyzerajú príšerne), preto si chcem uchovať Pit and the pendulum v pamäti iba prostredníctvom tejto pomerne vydarenej adaptácie, ktorej pomalé starnutie stále viac a viac pridáva na jej príťažlivosti. Jej exteriérové zábery sú možno ešte atmosférickejšie, ako tie interiérové. 70%. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jáma a kvvadlo je velmi povedený film.I když je to horor tak jsem se vůbec nebál ale věřím, že ve své době to muselo být velmi vyzdvihované dílo a určitě se při něm lidé báli.Prvních 25 minut jsem se opravdu nudil ale pak to začalo nabírat rychle na obrátka a mělo to výbornou atmosféru.Vincent Price ( do teď pro mně neznámý ) předvedl excelentní výkon.Film, který si zaslouží 4* a to bez jakých koliv debat. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • !!!SPOILER!!! Když je Elizabeth uvězněna v železné panně a umlčena roubíkem, její ruce jsou očividně volné. Je tedy záhadou, proč si roubík nesundala a nevolala o pomoc, když Maxmilián a ostatní odcházeli ze sklepení. (liquido26)
  • Kyvadlo bylo vyrobeno ze dřeva a ostří z gumy. (Chatterer)
  • Tento snímek je druhým Cormanovým filmem z Poeovské série. Původně zamýšlel natočit Masku rudé smrti, ale měl dojem, že by se obsahem příliš podobala Bergmanově Sedmé pečeti. O sedm let později však svou myšlenku zrealizoval. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama