Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Až ma samého prekvapilo, ako mi film sadol, a to už 60s veľmi nemusím, vadí mi až príliš teatrálne herectvo, romantická hudba atď. Samozrejme až na výnimky alá Blood and black lace. To všetko tu je, ale film perfektne šľape, má skvelý, neodhadnuteľný príbeh, na v podstate low budget neuveriteľné kulisy a je to proste horor, ako má byť. Pochovanie zaživa, búrka, šialenstvo, prízraky... skvelý film. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zázrak tzv. malorozpočtových filmů americké kinematografie spočívá ve faktu, že s minimem prostředků zpravidla docilují maxima výsledků. Jsou jakýmsi pozitivním pandánem extenzívní hollywoodské velkotvorby, v níž výprava často vítězí nad myšlenkou a někdy i elementárním řemeslem. Pochybujeme-li v Cormanově případě o kvalitě adaptace, vyjadřujeme tím současně nedůvěru i Poeově stejnojmenné literární předloze. Abstrahujeme-li však na druhé straně od předchozích premis a přiznáme-li Poeovi statut významného amerického klasika, začínáme doceňovat kvalitu nejen této, ale i dalších Cormanovy poeovských adaptací. Právě polodivadelní ráz natáčení, spíše divadelní herectví dramatických protagonistů, výrazně více než méně dialogů propůjčuje filmu žádanou atmosféru tajemna, oživuje text stránky knihy Poeových textů a do naší paměti trvale ukládá jeden z nevšedních zážitků. I lehké žánry kinematografie hraného filmu mohou mít počátky z úrovně tzv. "vysokého" nebo velkého umění ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší sfilmovaný Poe a ďalšie (len) tri hviezdičky odo mňa. Zápletka je konečne "normálnejšia", bez zbytočných fantasy prvkov, správna dávka mysterióznosti, pekelných síl, démonickej charizmy od Pricea a ideálnej stopáže. Tento archaický typ thrilleru mi však priniesol svoje čaro, nenudil a občas som sa pýtal sám seba aké by to bolo preniesť Poeove námety do súčasnosti. Toto je ale taká filmovo kvalitná horrorová oddychovka aj pre slabšie žalúdky. Ja by som zniesol kľudne oveľa viac. 70%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Miluji atmosféru obrovských a ponurých domů, ve kterých se za každými dveřmi může skrývat temné tajemství. Když proto nic netušící Philip přijel do Usherovic sídla a poprvé se ozval zastřený hlas Priceho Rodericka, jenom jsem vrněl blahem. Když pán domu podruhé velkolepě oznamoval, že nově příchozí nemá ponětí, co se v domě děje, podíval jsem se po očku na hodinky a říkal si, že už by se ono údajně děsivé "cosi" mohlo ukázat. Když ale děj plynul dopředu pouze díky pravidelným zvratovým skokům, po kterých následovaly dialogy plné vaty, došlo mi, že ne z každé napínavé povídky se dá udělat strhující film. Alespoň, že dobře gradovaný závěr může nabídnout dech beroucí momenty typu "vrcholně napínavá scéna plná zlých obličejů na obrazech". Není to vysloveně zklamání, ale výrazné překvapení se v domě Usherů hledá jen těžko. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Spokojenost! Povídka od E. A. Poea je sice lepší, ale kvůli tomu nebudu na film nadávat, protože Roger Corman zde odvedl velice dobrou práci. Atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet (stejně jako hustá mlha přes domem Usherů, která je ještě hustší a hororovější než v Rákosníčkovi) a o napínavosti ani nemluvě. Cormanovy horory nikdy nevykazovaly známky nadměrných rozpočtů a to je jedině dobře. ZDU si velice dobře vystačí se třemi postavami a několika velice smpatickými hororovými klišé, které potěší každého, kdo má rád klasické hororové prvky jako je výše zmińovaná mlha, strašidelnej dům i jeho interiéry jsou klasika sama o sobě...klasika stejně jako slavná předloha mistra Poea. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Roger Corman se dozvěděl, že v Orange County v Kalifornii je stará stodola odsouzená k demolici. Proto se s majiteli dohodl, aby mu dovolili stodolu v noci spálit a natočit požár pro film. (Chatterer)
  • Vincent Price si kvůli roli přebarvil vlasy. (Chatterer)
  • Některé záběry hořícího domu Usherů použil režisér Roger Corman i ve svých dalších filmech. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama