Reklama

Reklama

Rambo II

  • USA Rambo: First Blood Part II (více)
Trailer

Obsahy(1)

Veterán z vietnamské války John Rambo je zavřený a pracuje v kamenolomu. Jeho bývalý velitel plukovník Trautman za ním přijede a nabídne mu, že ho dostane z vězení, když pomůže zachránit zajatce ve Vietnamu. Rambo souhlasí a letí na základnu do Thajska. Má za úkol najít zajatecký tábor a potvrdit jeho existenci fotografiemi – nesmí však vejít v kontakt s nepřítelem. Velitelem operace je Murdock, který v Rambův úspěch příliš nevěří, ale chce uspokojit své nadřízené. Rambo má seskočit z letadla, ale seskok se nevydaří: zůstane viset za popruhy a musí se odříznout. Murdock chce akci zrušit, protože nevěří, že by Rambo mohl takový skok přežít. Plukovník ho ale přemluví ať počká alespoň 36 hodin... Rambo přežil a setká se se spojkou – ženou, která ho má dovést na místo určení. Po řece je přeplaví říční pirát a v noci dorazí k táboru. Při prohlídce najde Rambo několik zajatců zavřených v chatrči a jednoho přivázaného ke kůlu. I přes jasné rozkazy se rozhodne tohoto muže zachránit. Společně prchají džunglí a pronásledují je vietnamští vojáci. Nastoupí na loď, piráti je ale chtějí zajmout. Rambo je zneškodní a potopí i člun, který na ně zaútočil. Mezitím se k místu setkání blíží vrtulník s plukovníkem, který má Ramba vyzvednout. Nahlásí Murdockovi, že má Rambo s sebou jednoho ze zajatců a ten dá okamžitě rozkaz ke zrušení akce. Když plukovník protestuje, namíří na něj pilot zbraň a on nemůže nic dělat. Murdock předpokládal, že tábor bude prázdný, a tím pádem se kongres o zmizelé americké vojáky přestane zajímat. Přítomnost zajatců ale mění celou situaci... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (74)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 150,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 300,4 mil. (NIRO)
  • Faktem je, že i když se ve filmu vyskytují ruské charaktery, skuteční Rusové v žádném z „rambovských“ filmů nehráli. (Nick321)
  • Při plavbě lodí do zajateckého tábora, se John Rambo (Sylvester Stallone) zmíní o tom, že byl pro tuto misi vybrán proto, že je zřejmě postradatelný. Stallone o 25 let později sám režíroval a hrál hlavní roli ve filmu Expendables: Postradatelní (2010) a jeho pokračováních. (lskala)
  • Vietnamský říční člun, který zaútočí na loď převážející Ramba (Sylvester Stallone) po útoku na tábor, představoval americký PBR (Patrol Boat, River), který byl za vietnamské války hojně využíván k říčním patrolám, především v deltě řeky Mekong. (bejkovec)
  • Ve filmu se na straně amerických nepřátel z Vietnamu a Sovětského svazu objevuje válečná technika z arsenálu Spojených států, konkrétně se jedná například o Jeep Willys, vrtulník Bell Uh-1 nebo kulomet M-60. (Jirka_Globus)
  • Sylvester Stallone (Rambo) se musel kvůli roli naučit střílet z luku. Střed terče pak trefoval ze 40 metrů. (Kuny27)
  • Sylvester Stallone (Rambo) za svou roli dostal ve své době rekordní honorář 10 milionů amerických dolarů a procenta ze zisku. (Edgerton)
  • Jedná se o komerčně nejúspěšnější akční film 80. let. (Edgerton)
  • Příběh filmu se odehrává v roce 1985. Tedy rovných 10 let po pádu Saigonu a skončení války ve Vietnamu. (Žralok)
  • Při natáčení útoku na zajatecký tábor bylo zničeno pouze 5 chatrčí. Ve filmu je ovšem zobrazena exploze okolo 10 budov. Záběry byly různě upraveny, převráceny či použity z jiného úhlu, aby byl vyvolán dojem výbuchu více budov. (Žralok)
  • Rambovo (Sylvester Stallone) datum narození je 6. červenec 1947, kdy se v Sovětském svazu začaly vyrábět proslulé samopaly AK-47. (Dinsberg)
  • Rozpočet filmu byl 44 milionů amerických dolarů. (Čiban)
  • Sylvester Stallone (Rambo) po natáčení prohlásil, že Rambo II byl nejnáročnější film, který do té doby natočil, a to jak po fyzické, tak psychické stránce. (ClintEastwood)
  • Sylvester Stallone (Rambo) se na film připravoval opravdu důkladně. Kromě bojového výcviku, během kterého se např. učil zacházet s noži a zbraněmi, strávil před natáčením také osm měsíců v posilovně. Každý den trénoval čtyři hodiny. (ClintEastwood)
  • Velký ruský bitevní vrtulník je ve skutečnosti francouzský vrtulník SA 330 Puma, který byl doplněn o křídla a výzbroj, aby imitoval ruský MI-24 Hind. (JohnSmith)
  • Závěrečná scéna zničení zajateckého tábora musela být z důvodu finanční náročnosti natočena na první pokus. Ve filmu by se tedy objevila, i kdyby se během natáčení něco nepovedlo. K tomu ale naštěstí nedošlo. (wirok)
  • V závěrečné scéně bylo použito 12 hektolitrů benzinu, 100 kilo černého prachu, 2 kilometry zápalné šňůry a 400 hořících pneumatik pro kouřový efekt. Vše snímaly 4 kamery současně. (M.B)

Reklama

Reklama