Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (853)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z emocionálního hlediska téměř dokonalý snímek, který vychází ze skutečných událostí, které se odehrály během nechvalně proslulé genocidy v roce 1993. Výborný scénář, kvalitní obsazení a chytrá režie. Výsledkem je film, který bodoval po celém světě a kruté události ve střední Africe dokázal zprostředkovat daleko lépe než sdělovací prostředky. Jeden z nejlepších filmů posledních let. Celkový dojem: 100 %. Není to ale film, který by dokázal zprostředkovat dobrou náladu, je to tíživé svědectví o zemi, která je deformovaná svou chudobou a etnickou nenávistí. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ako to vyzerá keď sa veci začnú srať (poriadne) a všetci tí, ktorým ste celé tie roky liezli do prdele na Vás zabúdajú, odmietajú, majú zviazané ruky, alebo sa tak iba tvária. A k tomu navôkol genocída, peklo. Nič pre ľahké žalúdky, aj keď vo väčšej časti filmu ostáva pri náznakoch a žiadne sílené šokujúce orgie sa nekonajú, film a mňa dosť zapôsobil. Podporené naozaj vynikajúcou hudbou, je umná réžia Terryho Georgea vynikajúcim filmovým zážitkom. Film má u mňa ešte tajnú hviezdu za jednu naozaj silnú scénku. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou hvězdičku přidávám jen kvůli sympatickému Donu Cheadlovi a menší roličce Jeana Rena. Opět pro mě jeden z vysoce nadhodnocených filmů. Stejně jako jsem před zhlédnutím lehce očekávala, že bych opět po čase mohla nějakému "výstavnímu" kousku ze zdejší Topky udělit plný počet, jsem zároveň již krátce po začátku filmu vytušila, že tomu tak asi zase nebude. Hotel Rwanda mi přišlo spíše jako průměrné dílo, jehož jistá část byla vyplněna patetičností, nepříliš záživnými a v podstatě pro hlavní děj nic neříkajícími scénami z prostředí hotelu. Také se spoustou sladkobolných scén, při nichž jsem nejspíš měla pocítit šok, vztek či obavy o hlavní postavy, avšak během celého sledování se ani jedno z toho nedostavilo. A ta zbylá část snímku, která měla být tou hlavní a měla se věnovat onomu krutému masakru nevinných lidí, mi přišla svým námětem zcela nevyužitá. Spousty vojáků, spousta úplatků za záchrany nevinných, pár drsných záběrů na probíhající zvěrstva či melodramatické scény mezi manželi (zvláště ta na střeše). Od tak vysokého hodnocení jsem čekala podstatně více. Chyběl mi ten čirý, krystalický naturalismus, větší síla v samostatných scénách a celém ději, vtažení do něj, mrazení v zádech či slzy a prožívaná bezmoc z těch hrůz. Jakoby tvůrci obcházeli dokola a měli obavy, nebo se jim nechtělo "vypravit" do samotného centra "zla." Zase na druhou stranu, v tomto příběhu jim nešlo o znázornění brutality a detailů, ale především o poselství jednoho muže, který zde nebude chránit jen svou rodinu, ale i tisícovku obětí, které se do jeho hotelu uchýlí. Ale i tak jsem na tyto skutečné události, na množství jejich obětí a na těch 87% zde, čekala nemilosrdnější a krutější zpracování. Uživatel heyda to vystihl velmi podobně mému dojmu. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon předvedl Don Cheadle (Kdyby nebylo Raye, tak nevím nevím kdo by získal Oscara) .... Film samotný má svou sílu především ve své skutečné předloze - genocidě ve Rwandě. Na příběhu Paula Rusesabaginy jako hotelového manažera sledujeme hrůzy, které se v roce 1994 odehrávaly v Africe a nad kterými "civilizovaný" svět zavřel oči....... Jak to vše koresponduje s dneškem, kdy se celý svět spojil, aby pomohl státům zasaženým přílivovou vlnou a kde přišlo o život 130 tisíc lidí. Před deseti lety bylo vyvražděno milion (MILION !) lidí ve Rwandě a v podstatě byl klid ........ Kanadský plukovník to hoteliérovi vysvětluje poměrně přesně - "jste špína, jste bezcenní, nejste ani negři - jste jen Afričani. Všechny supervelmoci se na vás vykašlali ...... Smutné. O to víc stojí za to tenhle film vidět. To je bez debat. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Upřímně, nechce se mi zjišťovat jak moc je na čem pravdy, beztak je to vedlejší. Tohle je hollywoodsky stravitelné, ale stejně něčím nevšední svědectví o tom, jak snadno se zvrhne lidskost v nelidskost a jak zareaguje 'svět'. Nevidím žádný dobro a zlo tady a támhle, vidím prostě dav a lidskou povahu v několika světlých i stinných rovinách, boj zoufalého muže o svoji rodinu, a v neposlední řadě... tragikomedii toho, jak když dojde na věc, na to dělat policii a dostát svým závazkům, ve Rwandě se vraždí po statisících zatímco Západ debatuje nad definicí slova genocida... Tak snad jen kéž by na světě bylo víc hrdinství a míň pokrytectví - což začíná u každýho z nás ;) Co mi bláhově chybělo k pětce? Explicitnější zobrazení brutálního masakru, tj. vyšší autentičnost. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Časť zisku z filmu putovala pre Rwandský fond pre tých, ktorí prežili. (Duky69)
  • Postava kanadského peacemakera je inspirována polským majorem Stefanem Stecem. Ten se zúčastnil premiéry filmu v Haagu, po které utrpěl postraumatický stres, jemuž i přes snahu lékařů 29. září 2005 podlehl. (PavelSm)
  • Podle odhadů bylo zabito asi 20 % obyvatel země a bezmála 70 % rwandských Tutsiů. Rychlost zabíjení byla omračující: podle vlády každý den zahynulo na 10 tisíc lidí, 400 za hodinu a sedm za minutu - podle francouzského historika Gérarda Pruniera to bylo pětkrát horší masakrování lidí než při nacistickém holokaustu. (Duoscop)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama