Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (898)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejsem znalý knihy, což je podle mě v tomto případě docela velká smůla. Ohromná hromada absurdit, které jsou v tomto snímku za vidění určitě pobaví, ale nijak více nenaplní divákovo očekávání. Asi bych si měl přečíst knihu a podívat se znovu na tento film, ale jak se znám, nechám tento film spadnout do propadlišt dějin a už si na něj za týden nevzpomenu. Těžký, ale očekávaný osud. Ne všechno se dá zfilmovat tak jak by si lidé přáli. K hercům snad ani nic nemám, ale Marvin to je teprve někdo :-) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Podstatné na celém fenoménu Stopařova průvodce je, že šlo původně o rozhlasovou hra BBC, plnou nejsuššího humoru a nadsázky v gradaci. Samozřejmě se obešla bez efektů, protože stavěla na síle slova. Ještě před koncem minulého režimu dokonce byla do ČSSR v rámci západní podvratné propagandy vysílána česká verze této hry -- legrační bylo třeba přejmenování Zaphoda na Zefýra Bítlštajna (slyšel jsem nahrávku). Po velkém úspěchu hry a mezitím vydané knihy tatáž BBC natočila šestidílný TV seriál, který se svou ultralevností umně pracoval jako s kladem. I zde šlo o příběh a anglický humor. Zkrátka, Průvodce je kult jako prase, které tvůrci filmu vykuchali, a pokusili se ho předložit tak nějak jinak... a nepovedlo se. Pohon mozku na citrón je... ehm prostě negace samotné podstaty Průvodce a pro zanícené jistě důvod k umučení tvůrců k smrti... ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Adaptace mojí oblíbené knihy mě velmi příjemně překvapila, možná proto, že podle trailerů jsem moc nečekala. Film je zábavný, nabitý hláškami, ústřední song se vryje do paměti a musíte si ho prozpěvovat. Velmi dobře se tvůrci vypořádali s obsazením, všichni jsou výborní, ale u mě osobně vede Mos Def, možná proto, že sem si Forda Prefecta jako černocha nepředstavovala, ale on ho podal tak dobře, že je nejlepší ze všech. Stopař je dostatečně bláznivý, vtipný, chytrý, Vogoni jsou úchvatní, takže jediné chybičky jsou Marvin, kterému je věnován malý prostor a navíc by byl lepší jako normální robot a ten konec. Na mě moc romantický a ještě je dobře, že vystřihli druhou dost hroznou romantickou scénu. Takže celkově 4,5*, ale určitě tohle bude jeden z filmů, co si kdykoliv ráda pustím. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Joby Talbot: 1. Dolphins ,2. So Long & Thanks For All the Fish (For the film The Hitchhiker's Guide ,3. The Arthur Wakes Up ,4. Shoo-Rah! Shoo-Rah! ,5. Here I Am (Come And Take Me) ,6. The Destruction of Earth ,7. Journey of the Sorcerer ,8. The Hitchhiker's Guide to ,9. The Inside the Vogon Ship ,10. The Vogon Poetry ,11. The Space ,12. The Vogon Command Centre ,13. The Trillian and Arthur Reunit ,14. The Pan Galactic Gargle Blaste ,15. The Tea In Space ,16. The Deep Thought ,17. The Infinite Improbability Dri ,18. The Viltvodle Street Music ,19. The Huma's Hymn ,20. The Capture of Trillian ,21. The Vogcity ,22. The Love ,23. The Whale ,24. The Planet Factory Floor ,25. The Earth Mark II ,26. Magic Moments ,27. The Shootout ,28. The Finale ,29. The Blast Off ,30. So Long & Thanks For All the Fish (For the film The Hitchhiker's Guide ,31. The Careless Talk ,32. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, film score ,33. Reasons to Be Miserable (His Name is Marvin) (for the film The Hitchhik , ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bláznivý příběh postavený spíše na jednotlivých vtipech nežli na konstruktivním vypravěčském tempu, ale nutno uznat na vtipech místy tak geniálních a nápaditých (vogonská poezie, robot s depresí, planeta trestající přemýšlení), že mu nelze odolat. Ke konci sice značně dochází jakékoli inovaci dech a vyznění je jalové, ale dobrý dojem zase zachraňuje výborný komentář mimo obraz a hlavně herci, kteří se sešli v opravdu výtečné formě a očividně i náladě. Líné odpoledne po náročné párty snad lépe zabít nešlo... 65% ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Film byl 20 let ve fázi vývoje a krátce před smrtí autora předlohy Douglase Adamse už byla na stole smlouva, podle které měl na režisérskou stoličku usednout Jay Roach a Zafoda Bíblbroxe měl ztvárnit Jim Carrey. Po odchodu Jaye Roache měl režisérské žezlo v rukou chvíli Spike Jonze a po něm Nick Goldsmith, který se nakonec uspokojil jen s úlohou producenta. Režie se nakonec ujal Garth Jennings a Zafoda si zahrál Sam Rockwell. (imro)
  • Květináč petúnií, který se proměnil z termonukleární střely, je tvor zvaný Agrajag, který je vždy po reinkarnaci zabit Arthurem Dentem (Martin Freeman), což odkazuje na třetí knihu ze série Stopařův průvodce Galaxií "Život, vesmír a vůbec". (jakubmoravec)
  • V původní knižní předloze není o afroamerickém původu Forda ani zmínka. Obsazení bývalého černošského rapera Mose Defa tak u fanoušků vyvolalo řadu rozpaků. (Divočák)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama