Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život!

Film byl natočen v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově ŘÍŠI SLUNCE. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Wow, hodně dobré. Práce s morálními dilematy, vývojem postav, snaha vyhnout se stereotypizaci archetypů vedlejších postav (Branaghův gestapák Knopp). Herecky bez výhrad. Dynamika tanečních momentů překvapivě strhující. Snad jen ten konec mohl být o něco méně patetický. Super filmové překvapení. 8/10 ()

D28 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo ma napadne- totálne nekomerčný film.Čiže veľa ľudí ho asi nevidelo a to je škoda.Veľmi presvedčivé herecké výkony ma doviedli k emóciám každého druhu, čo sa každému filmu ani hercovi nepodarí.Vpodstate bezchybné dielo, a len kvôli vážnosti a tragičnosti témy nemôže patriť k tým, čo budem často pozerať.Možno ani netreba, pretože len tak naň nezabudnem. A bojím sa sama seba spýtať, či by som sa vedela správne rozhodnúť, keby šlo o život, a nie len môj.Vieme vždy posúdiť, ktorá voľba je správna?Sme ozajstní priatelia?Sme manipulovateľní?Ktorú si vybrať-čiernu, bielu? A čo šedivá? ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Další kousek z hudebního prostředí. Předefčírem sem si píchnul blues z USA, včera swing z Dojčlandu :o). Hudebně mě teda rozhodně bere víc blues, než swing. U filmů je to ale uplně naruby. Tenhle film je obrovsky silnej v hercích. Jednoznačně nejvíc dává batman - Bale. Tenhle týpek na plátně dokáže všecko strhnout na sebe, byl to absolutní frajer už v mládí a teĎ v tom pokračuje. Jeho nej kámoš (ten herec, kterej je nej kámoš doktora House) taky umí zahrát a ani jeho postava (uplně ta nejhlavnější) vůbec nezaostává. Jejich společné taneční kreace se mi hodně líbily, sice to připomínalo rock ´n roll, ale co už. Dycky sem si myslel, že kamarádství může narušit jen ženská nebo prachy. Tenhle film je jasným důkazem, že i ideologie! Těžko říct, jestli by se něco podobnýho v opravdickým kamarádství stalo, ale tady sem tomu věřil. Čemu sem ale už nevěřil, tak že se hlavní hrdina vrátil (po uzavření klubu) do toho stejnýho klubu, ve kterým se dál hrál swing i přes zákaz. Tomuhle se mi nechce věřit, že by se stalo. Konec špatný, všechno dobré :o) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,632,086Tržby Celosvetovo $5,632,086║ zaujalo, spočiatku to vypadalo na taký ľahší zábavnejší film, hlavne v druhej polovici sa to priostrí a k tomu mladý herci na čele despotickým Christianom Bale tu zahrajú veľmi dobre, záver dokonca dojme /70%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je nějaký únik ze zlých časů, kdy frčí 18 a 88? Co třeba 27 a 45..? Energické v hudebních segmentech, tíživé ve chvílích, kdy se obnažují lidské charaktery. Někteří po žebříku šplhají opojení nabytou mocí, jiní se ho stiskem morálních zásad drží a ti, co ztratili sílu, se jej jednou provždy pustí. Respekt před těmi, kdo v danou chvíli našli odvahu postavit se třeba i malým odporem vzestupu zla. Možná jim pomohlo i to, že nemohli vědět, kam to všechno směřuje, zatímco my už teď můžeme snadno soudit a s odstupem pozorovatele přemýšlet, jak bychom se asi zachovali.. Rozhodování mezi třemi a čtyřmi klarinety vyřešil konec a to ani ne tak svým obsahem, jako způsobem, kterým byl podán. Apropo, když se Naďa Konvalinková takhle popasovala s mladým panem Waynem, znamená to, že je Catwoman? A ví to Olda Kaiser? ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Kenneth Branagh odmítl být uveden v titulcích, aby nebyl nad Christianem Balem, Robertem Seanem Leonardem a dalšími chlapci, kteří podle jeho vlastních slov "byli hlavními hvězdami filmu". (Morien)

Reklama

Reklama