Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

lioncel 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější starogermánská sága konečně "důstojně" zpracovaná .. uff(!) .. musel jsem si koupit i ´Die Nibelungen´, Das Album zum Film (samozřejmě, jak už to občas bývá, tam chybí ten nádherný závěrečný song), tak mě to vzalo a to se mi stávalo opravdu jen tehdy, když se mnou třískaly silné emoce ... Siegfried a Brunnhilda .. ta legenda sama o sobě nemá chybu a toto zpracování je, s přimhouřením obou očí, vcelku ´docela´ slušně podařené ... samozřejmě především díky těm drobným lákavým severským blond copánkům - tedy ta Kristanna Loken, hm, moc ji to tu sluší … ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Z dětství jsem si pamatoval, že to bylo dobré. Po letech jsem chtěl zjistit, jestli si to pamatuju dobře. A vlastně docela jo. Minimálně tuhle verzi bych k Pánovi prstenů opravdu nepřirovnal. ale vzhledem k tomu, že je to televizní, laciné a převážně německé je to fakt dobré, i co se obsazení týče (Terminátorka. Max von Sydow, Batinson). První část je pak v rámci možností vyloženě výborná, dějově fakt zajímavá a i ta akce byla příjemná. Druhá část už byla rozvláčnější, převážně vztahová a celkově tedy o něco slabší. Ale jako celek je to fakt nadprůměr. ani na vteřinu jsem neuvažoval nad tím, že bych udělil menší hodnocení. Takže tak. Kdo se chce seznámit s legendou o Nibelunzích je tohle docela fajn (ačkoliv alternativy tu jsou) a docela to obstojí i v rámci žánru, ale nic výjimečného, k čemu se chcete vracet, to nejspíš není. Ale dobré je to dost. 70%. ()

Reklama

joker2 

všechny recenze uživatele

Docela hezký film o staré legendě. Herecké obsazení není špatné: Benno Furmann hraje Siegfrieda Drakobijce (známe ho z filmu Princezna a bojovník jako bojovníka), Max von Sydow jako kovář Eyvind (známe ho jako rytíře z filmu Sedmá pečeť), Kristanna Loken jako valkýra Brunhlida (známe ji jako terminátorku z Terminátora 3), Alicia Witt jako princezna Kriemhilda (známe ji z filmu Duna a seriálu Městečko Twin Peaks), Julian Sands jako zrádný Hagen (hrál ve filmu Nahý oběd a Gothic od Kena Russela), Samuel West jako král Gunther (hrál například Viktora Frankensteina ve filmu Van Helsing) a Robert Pattison jako bratr Gunthera Giselher (hraje třeba Cedrika ve filmu Harry Potter a ohnivý pohár). Myslím, že je trošku zcestné srovnávat tento film ať už z Pánem prstenů (ačkoli Tolkien z legendy o Niebelunzích vycházel), tak z filmy o Excaliburu (např. Merlin, Mlhy Avalonu, Excalibur, Monty Python a svatý grál, První rytíř), ale měl by být srovnáván z filmy o Niebelunzích. Tato legenda bohužel byla zfilmována naposledy ve 20. letech (režisér Fritz Lang) a od té doby téměř nic (v 60. letech verze s Terencem Hillem jako Siegfriedem). Myslím, že je škoda, že se někdo nepokusil o klasické filmové zpracování. Jedna zajímavost z www stránek filmu: celý film se natáčel v Jihoafrické republice, což je pro severskou legendu vskutku absurdní :). Stejně jako u Tróji tvůrci zanevřeli na bohy a ti se ve filmu nevyskytují, ačkoli jsou pro celou legendu podstatní. Pokud chce tedy člověk vidět Odina, Lokiho a Thora, musí se podívat na filmy jako Syn masky (Odin, Loki) nebo Incredible Hulk Returns(Thor). Viděl jsem i první díl, který je slabší, ale chválím zpracování draka (zejména hru světla a stínu, která působí hodně přirozeně). Kristanna Loken splnila mou představu o valkýrách měrou vrchovatou. Zajímavá krátká kritika z pohledu věrnosti předloze je tady: http://www.gjs.cz/dejepis/rubr-clanky/nibelungove_2.htm ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Upřímně nechápu, proč film nemá vyšší hodnocení. Ano, nižší rozpočet udělal svoje, ale i tak jde o úžasnou fantasy, která se jen tak nevidí. Prsten Nibelungů zpracovává jednu z nejstarších dochovaných legend a zpracovává ji sice po svém, ale víc než dobře. Jsem ráda, že je ve filmu minimum známých tváří, protože i to dělá hodně. Stejně tak hudba Eshkeriho, který prostě umí. Škoda, že jde "jen" o TV film, který zná minimum lidí, protože snímek si rozhodně zaslouží víc. Já mám Prsten Nibelungů moc ráda a ráda se k němu vracím. Milovníkům fantasy rozhodně doporučuju. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Nu pěkný příběh, zabitý tv vizuálem, ne zrovna nejlepším obsazením a celkovou kýčovitostí a béčkovostí zpracování. Ucházející je jen hudba - tedy krom písní do titulků, ze kterých mi bylo poněkud na zvracení. Možná je problém v tom, že jako cílená pohádka ala Rudá Sonia či Nekonečný příběh by to mohlo dopadnout mnohem líp. Snaha vyrovnat se Pánovi prstenů nebo Conanovi ovšem vychází převážně směšně. Velká škoda. Mimochodem první část za tři, druhá bohužel tak za jedna - výrazně slabší... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Výtvarník John Chalfant navrhl draka Fafnira podle varana komodského a T-Rexe. (Zdroj: jchalfant.com) (Spinosaurus)

Reklama

Reklama