Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Tak tento film jsem hltal už od začátku. Jak mám ještě teď v živé paměti to jak jsem se u King Konga kousal v Kině nudou tak teď můžu porovnat a Restar je skvělý. Pouhých 85 minut mi přišlo dlouhých jako celý den, a to nejen jednou ale celý den dvakrát. Jeden postřeh, který mě napadl během filmu: Filmy jsou černobílé nebo barevné, tento film je modro žlutý! A co vytknout? Snad jen tu zamotanost, ale to byla moje chyba, že jsem se nestíhal orientovat. Určitě bych byl hrozně rád kdybych mohl tento film shlédnout ještě jednou! ()

deepend 

všechny recenze uživatele

Restart mi bohužel v kině utekl, tož jsem se pro něho vydal do půjčovny. Tam se mě snažili odradit, že prý další česká ptákovina. Opak je pravdou po delší době zajímavý český film. Lenka Krobotová byla docela zajímavá, ale ještě lepší mi přišla Anna Polívková, škoda že tam neměla více prostoru. Jo a má to dost dobrý soundtrack, kde zazní např.KHOIBA..... ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Taková studie jednoho aprílového žertíku, kdy se občas prolínají obavy s realitou, ale ke konci se to ustálí, takže se vyplatí to shlédnout. Na české poměry vynikající, okouzlující a neobvykle poutavé. Jedinou emoci, kterou to ale vyvolalo byl pocit zadostiučinění, přičemž nevím, zda je tohle emoce, kterou jsem od filmu chtěl. Asi ne. Film je takovým vztyčeným ukazováčkem nad rozpustilostí dnešní doby. Ale podle mě je to málo. 65% = 3/5 ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný závan svěžesti v českém filmu. Julius Ševčík se nebál natočit film v moderním stylu a podařilo se mu to, aniž by sklouzl ke kýči či stupidnostem (jako třeba Brak nebo Chooking Hazard). Scénář, přiznávám, sice není z nejlepších a styl vyprávění, kdy se nejdřív odehraje představa hlavní hrdinky a až pak skutečnost, nemusí sednout každému, mě se to však líbilo a rozhodně jsem se nenudil. No a konečně po seriálových tzv. "hereckých objevech" přišli mladí, noví, neokoukaní herci kteří umí hrát doopravdy. Na závěr snad jen, že jsem zvědavý na další díla začínajícícho režiséra Ševčíka. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Už v Restartu se ukázalo, že režisér Julius Ševčík má obrovský talent, který později zúročil v Normalu. Jeho filmy jsou velmi nevšední, i když v případě Restartu by to chtělo trochu doladit scénář, neboť dějová zápletka je banální a nepřekvapivá. Jenže to zpracování! Je to i tím, že si Ševčík k sobě zve talentované mladé lidi ze zahraničí (v případě Restartu z Finska), kteří nejsou ovlivněni mainstreamovou českou produkcí. Díky tomu Restart vypadá mladě a dravě, kašle na inscenačnost televizních "hluboce lidských komediálních dramat", které se omylem dostanou do kina. Restart takový není. Ševčík s finským kameramanem se nebojí experimentovat, kamera je famózní, používá různé barevné filtry a vizuálně je to vůbec pastva pro oči. Hudba Filipa Míška je svěží a neotřelá. Celé je to zkrátka cool a důkaz, že film s neoriginální zápletkou lze natočit moderně, dynamicky, nepodbízivě. Vše je viděno očima hlavní hrdinky, jejíž činy se odehrávají v její mysli a v realitě, přičemž hned není jasné, jestli je to opravdové jednání nebo jen představivost. Což znamená, že film divákovi nedovoluje odběhnout, ale naopak být aktivně přítomen a nespustit oči ze snímku po celou dobu krátké stopáže. Kvůli tomuto tvůrčímu přístupu má Restart (a vlastně i Normal) i několik festivalových ocenění, v Česku je však mainstremovým diváctvem, které chce jen polopaticky vyprávěné příběhy a odmítá aktivně spolupravat, okázale ignorován, což jen potvrzuje teorii o tom, že český divák je konzervativní a slovo invence je pro něj vulgárním výrazem. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Autorem námětu a spoluautorem scénáře filmu Restart (spolu s režisérem Juliem Ševčíkem) je Ondřej Ládek, filmový a televizní scénárista a český písničkář, který vystupuje pod uměleckým jménem Xindl X. (suicide)
  • Součástí filmového soundtracku jsou největší hity skupiny Khoiba, která v době premiéry dosáhla vrcholu: tracky That Reason, B Electric B, Facilities, 202Pathetic a The Deepest Nightmare. (NinadeL)

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama