Reklama

Reklama

Proč žít... a proč umírat

  • Česko Důvod žít a zemřít (více)
Trailer
Itálie / Španělsko / Francie / Západní Německo, 1972, 79 min (Director's Cut: 119 min, Alternativní 113 min)

Roku 1862 se banda odsouzenců na smrt – vrahů a hochštaplerů – ze Severu snaží pod velením plukovníka Pembrocka dobýt zpět pevnost Fort Holman, kterou ztratili podlou lstí jižanského majora Wortha. Major zajal plukovníkova syna a slíbil, že jej propustí, pokud se plukovník, i se svou pevností, vzdá. Svůj slib však nedodržel – mladíka zabil. Plukovník si po útěku ze zajateckého tábora nyní přichází pro svou pomstu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příběh plný průhledných i méně průhledných chytračin - a Bud Spencer v úloze, která pro něho není úplně typická, neboť namísto silných pěstí používá častokrát jazyk, když se pokouší naklonit si osud ... žvaněním. Nicméně zachová si tvář, čehož si cením ... a jeho netradiční parťák - mohu-li ho tak nazvat - je nadmíru zajímavou a charismatickou postavou. Vyprávění si dává načas, jakoby už dopředu počítalo s tím, že má v záloze velkolepý masakr, kterým může dostatečně ospravedlnit svou počáteční liknavost. Ovšem co se mě týká, finále mi žádnou zvláštní radost nepřineslo ... třebaže jsem ho pochopitelně očekávala - a chápala jsem i důvody, které k němu vedly. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Teoreticky skvělé spaghetti od režiséra "Mé jméno je Nikdo " s dobrou kamerou, obsazením i hudbou, které brutálně zabíjí mimořádně ospalý děj. Když ve dvě hodiny trvajícím výpravném westernu (se zápletkou vypůjčenou z Tuctu špinavců) přijde jediná akce až v jeho závěru, bude asi něco špatně. Asi scénář. Někteří z Coburnovy dvanáctky v průběhu filmu zmizí sami od sebe, jiné zabijí tak rutinně, že to člověk stejně sotva postřehne. Co se herců týče, Savalas se objeví až ve druhé polovině a bohužel v ní moc času nestráví. Coburn se jen tak líně courá z jedné scény do druhé, takže snad jen Spencer vyvíjí nějakou snahu, díky níž byla alespoň jeho postava sympatická. Inu, škoda. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet podobný s filmom Tucet špinavcov, kde tiež vyšší dôstojník ide na tajnú akciu s partiou odsúdených zločincov. Lenže v "Špinavcoch" sú charaktery postáv výborne spracované, tu sa na to viacmenej kašľalo. Podivne napríklad pôsobí Spencerova rola drobného zločinca a náturou jednoduchého somráka, ktorý pri nachytaní v pevnosti len tak z rukáva odohrá bez akéhokoľvek zakoktania uveriteľné divadielko. Možno sa tak sústrediť iba na akciu a presvedčivého Coburna. Nieže by mu Spencer nesekundoval, minutážou určite, ale nie herecky. Savalas ako protistrana nedostáva zasa dostatočný priestor. Príbeh samozrejme vtiahne a akcia je tiež v poriadku, už len trebalo popracovať na nadávkovaní väčšia množstva napätia, kde sa to priam pýtalo. ()

indiano 

všechny recenze uživatele

..skvelý klasický príbeh,skvelí herci,prostredie......avšak niečo tomu chýba. Akcia- tá nastúpi až v 93 min, dovtedy bohužiaľ len kecy, čo je na takéto obsadenie a príbeh primálo. Savalas v závere nečinne pozerá na padájúcich vojakov,namiesto toho aby sa chytil zbrane..no a záver je riaden blaf....Coburn prepichne bezbranného Savalasa a povie,, za moju dcéru".. a celý film o tom ani zmienka..a nakoniec odídu bez zlata....veľké sklamanie od Valeriho..Dve hviezdičky za ukážku Coburna a Spencera... škoda... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hodný, zlý Kojak a sedm ošklivých.. Dobývání nedobytné konfederační pevnosti tlupou nápadně připomínající pětinu kopy nemytých se snaží ctít zásady spaghetti westernů. Mlčenlivý hrdina má motiv a plán, jeho parťák z donucení se umí ze všeho vykecat, Ortolani si bere co nejvíc z Morriconeho a aby toho nebylo málo, na scéně se objeví i McBainova farma z Tenkrát na západě, ovšem co si budeme nalhávat, na ty nejlepší žánrové kusy se to bez přesvědčivého režijního vedení a charismatických postav dívá zdola. Spoiler: Savalasův zpomalený skon, u kterého na prahu smrti ještě dostal migrénu, lze směle zařadit mezi nejtrapnější filmová úmrtí historie.. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama