Reklama

Reklama

Proč žít... a proč umírat

  • Česko Důvod žít a zemřít (více)
Trailer
Itálie / Španělsko / Francie / Západní Německo, 1972, 79 min (Director's Cut: 119 min, Alternativní 113 min)

Roku 1862 se banda odsouzenců na smrt – vrahů a hochštaplerů – ze Severu snaží pod velením plukovníka Pembrocka dobýt zpět pevnost Fort Holman, kterou ztratili podlou lstí jižanského majora Wortha. Major zajal plukovníkova syna a slíbil, že jej propustí, pokud se plukovník, i se svou pevností, vzdá. Svůj slib však nedodržel – mladíka zabil. Plukovník si po útěku ze zajateckého tábora nyní přichází pro svou pomstu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

argenson 

všechny recenze uživatele

Telly Savalas v jedné z "hlavních" rolí se objeví až 70 (!) minut po začátku filmu. James Coburn ve své znuděnosti horko těžko sbírá body. Ty naopak sbírá Bud Spencer v poměrně nezvyklé poloze, kromě toho je tu pár chytře vymyšlených momentů a naopak celkem předvídatelný konec. Za mě sympatická jednohubka, kterou není nutné vidět víckrát. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Řemeslně natočený válečný spaghetti westernový remake Tuctu špinavců zasazený do doby války Severu proti jihu. Všechno už tady ale bylo: Tucet špinavců natočil mnohem lépe Aldrich o pět let dříve. Tématicky zde jde o jakousi kombinaci Mission Impossible a Kellyho hrdinů a tedy o útok hrstky vojáků na nedobytnou pevnost, který nepřekvapivě vyjde dějově, ale boužel už ne filmařinou. Dobrý western sice Valerii nakonec natočil (Mé jméno je Nikdo), ale až o rok později a jen jako pomocník velkého Sergia Leoneho. Tohleto Valeriiho samostatné dílko je prostě bez výrazných nápadů, s řadou nedotažených scén a ospalé. Koneckonců o nenápaditosti svědčí i délka názvu - Una ragione per vivere e una per morire. I ten Telly Savalas si zahrál zde jen miniroli oproti své výrazné postavě v Tuctu špinavců. Co naopak lze pochválit je závěrečná bitva o pevnost plná akce, střelby a výbuchů. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hYg73xNCxHA ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Westernovy Tucet spinavcov. V centre deja mal byt asi Coburn ako velitel tej bandy parchantov so svojou vlastnou osobnou motivaciou pre dobitie pevnosti, ale film si pre seba ukradol a vsetkych uplne zatienil Bud Spencer v netypickej ulohe ukecaneho neschopneho roztomileho podvodnika. Dokonca tu nikoho ani nenefackuje. Ale vsetky tie jeho etudy su neskutocne zabavne a Bud znova dokazuje, ze dokazal predviest viac ako len tu svoju slavnu jednu polohu. Z ostatnych tych darebakov si po par dnoch spomeniem uz len na chamtiveho neprijemneho serzanta v podani Reinharda Kolldehoffa. Zvysok bandy je nevyrazny, takze ked zacali postupne umierat, tak mi to bolo jedno. Za zmienku stoji este slizky Savalas ako hlavny zaporak. Tempo filmu je pomalsie a poriadnej akcie sa dockame az v zavere. Ta mi pripadala strasne fadne natocena. Celkovo je rezia dost slaba a nebyt uchvatnej Spencerovej postavy, tak je to dost nezazivny film. Ale pri Budovych scenach som sa dost bavil a kedze tu ma nastastie dost vela priestoru, tak je vysledok mierne nadpriemerny. Rozhodne film odporucam vsetkym Spencerovym fanusikom. 6/10. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli James Coburn a Bud Spencer, v hostující pak i Telly Savalas. Dá se říct variace na Tucet špinavců. Vážný film, žádná komedie, ale Coburn i Spencer jsou pohodáři, takže občas se tady člověk i nasměje. V tomto nezaostává ani Savalas, ani tady nevydržel aby něco zvláštního neudělal, a takhle to má být. Celkem dobře napsaný film, akorát moc se tady nepospíchá. Pomůže když člověk zná dobře více z těch herců, jinak to pomalejší tempo opravdu může vadit. 3,5/5 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Známý námět tentokrát ve spaghetti westernovém provedení a vůbec ne špatném. Ano, opět se jedná o skupinku odsouzenců k trestu smrti, kteří dostanou poslední životní šanci. Za cenu prominutí trestu půjdou na sebevražednou misi. Poprvé zpracováno asi v roce 1964 ve snímku ´Tajná invaze´, ale nejznámější je samozřejmě pozdější z roku 1967 ´Tucet špinavců´. James Coburn vs. Telly Savalas. Chamtivost, smrt a pomsta. Přímočarý příběh odehrávající se v době občanské války, kdy prach skřípe mezi zuby, nepřetržitě hučí vítr a nikdo nikým a ničím si není jist, vypráví systematický děj na téma pomsty a vykoupení. “Poprvé jsem zabil člověka.” “ Já naposled.” Poslední věty posledního dialogu hodné k zamyšlení.  Dějová linka si všímá svého a jedinkrát nevybočuje jinam. Všemu se dává patřičný čas a důraz, takže po scenáristické stránce se tu klasicky vypráví i obrazem. Chybí tomu však jediné a to výrazná až chytlavá melodie, která by snímek vždy připomněla. Mezi výraznými spaghetti westerny se však i přesto v žádném případě neztrácí. A ještě jedna věc. Bud Spencer tu opět dokazuje, že na dramatické role ještě stále nezanevřel. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama