Reklama

Reklama

Casablanca

  • USA Casablanca (více)
Trailer 1
USA, 1942, 102 min

Obsahy(1)

Noční podnik Café Américain v Casablance, který vlastní Rick Blain, je jedním z mála podniků, kde se i za druhé světové války dají bez problému sehnat padělané pasy. Právě kvůli falešnému pasu sem přichází Victor Laszlo a Ilsa, milenecký pár prchající před fašistickým gestapem. Blain však v Ilse poznává svou bývalou přítelkyni a tato láska je brzy vzkříšena. Blain chce s Ilsou uprchnout, ale zjišťuje, že již asi není schopen pravé lásky. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (718)

Filmpub.cz (Radomír Kokeš)

"Nikdo nevěděl, jak to skončí, natočily se dva konce a dodnes se dokáží fanoušci bavit o tom, jestli nakonec Ilsa i Rick neudělali chybu. Casablanca je plná klišé a sentimentu, ale možná právě to jí dodnes dělá jedním z nejpřitažlivějších filmů historie, který za ta léta nedokázal zestárnout a už se…"

Filmweb.cz (Matej Šišolák)

"Film je důkazem, že silné emoce lze vyjádřit i úsporně, bez velkých efektů. Herečkám dnes bohužel už nestačí civilní projev a neordinérní krása ala Ingrid Bergmanová. Americká vlajka musí vlát pomaleji a důstojněji, její rudé a bílé pruhy zářit oslnivěji, všechna ta sláva však bledne ve stínu…" více

Kfilmu.net (Martin Svoboda II)

"Proto by dnes nemohl takový film vzniknout. Tady nevzniklo nadčasové dílo, taky vznikl obraz doby, ve které se odehrává. Jedna z nejpamátnějších romancí, pro kluky i holky, babičky i dědečky, zkrátka pro každého. Kus celuloidu, kterým je radost se těšit i po neuvěřitelných sedmdesáti letech. " více

Tiscali.cz (Tomáš Hála)

"Historický, psychologický, kriminální, ale i milostný a komediální, takový je film Casablanca, který byl u nás poprvé uveden roku 1947, pět let po svém vzniku. Tehdejší kritika v něm viděla především válečné drama, proto nesklidil až tak příznivé ohlasy. Oceňovala se jeho protifašistická myšlenka,…"

Tiscali.cz (Stanislav Buzek)

"Síla Casablancy spočívá ve zručně napsaném scénáři, nabitém událostmi, perfektní režii, a výborných hereckých výkonech. A to nejen v hlavních rolích, v nichž Bogart a Bergmanová jen zopakovali své osvědčené typy chladného málomluvného Američana (Maltézský sokol) a křehké evropské krásky. Příběh je…"

Související novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama