Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Možná příliš vykonstruovaný, ale stoprocentně na tvorbu napětí zaměřený psychologický thriller. Působivá hra nervů se odehraje na ploše jednoho pokoje, potažmo jednoho bytu. Z jednoho úhlu pohledu může Wait Until Dark připomenout Hitchcockův thriller Rear Window (také pětihvězdičkové), ale při bližším porovnání vychází najevo, že tyto snímky pracují s divákem úplně obráceně a nelze je tudíž řadit do jedné společné škatule. Tu čistě thrillerovou však jednoznačně lépe naplňuje právě Wait Until Dark. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $17,550,741Tržby Celosvetovo $17,550,741 ║ Veľmi nápadito vybudovaný thriller s výborným obsadeným na čele s Audrey Hepburn v úlohe slepej Susy, ktorá má aj na úkor vady svoju dôvtipnosť a tým dokáže rýchlejšie reagovať než iný, potom aj taký Alan Arkin sa tu zaskvel ako chladný psychopat s nečakanými úskokmi a taktiež Richard Crenna si výborne počína a dopĺňa výbornú súhru postáv. A treba spomenúť aj husté budovanie atmosféry, napätia, a popri tom sa takmer celý film odohráva len v jednom byte a na celej ploche má stále čim zaujať. /80%/ ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Čekej do tmy je rozhodně povedený thriller, jehož největší předností je postupně budované napětí a uvažování hlavní hrdinky, na kterou trio zločinců sehrává díky jejímu handicapu dokonalou hru. Jenže je známo, že když o jeden ze svých smyslů příjdeme, naučíme se lépe nakládat s těmi zbylými. Ke konci snímku se parádně zahustí atmosféra a finální konfrontace v bytě je vskutku zdařilá. Není třeba blíže vychvalovat herecké představení Audrey Hepburn. Dabing je tu sice bídný a za celý film jsem si nemohl zvyknout na hlas Taťány Medvecké, jež ho propůjčila Susy, avšak Čekej do tmy jako celek mě nezklamalo a mám-li po delší době ohodnotit nějaký film plným počtem, bude to právě tento. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Sevřený film s uhrančivou Audrey Hepburn. Kdo ji stejně jako já zná pouze z odlehčených veselejších rolí, bude určitě překvapen. Námět o slepé ženě, která se nechtěně ocitne v pozici překážky na cestě k tomu, aby skupina zločinců získala, co chce, je neotřelý a celá zápletka se stupňuje tak, aby v divákovi postupně budovala napětí. Jde o hru mezi fikanými podvodníčky a křehkou slepou ženou, která však není tak hloupá ani bezbranná, jak na první pohled vypadá. V žánru thriller jde rozhodně o výjimečný filmový kousek, který stojí za to vidět. ~(4,2)~ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že tenhle film by měl povinně zhlédnout každý režisér, který chce v dnešní době točit thrillery. Protože Wait Until Dark je hlavně díky té neskutečné práci s atmosférou opravdu skvělý thriller, který dokáže obstát i dnes (respektive čas tomuto filmu neublížil tak, jak jiným thrillerům/hororům z let minulých) a nenudí, i přesto, že se film z 90 % odehrává na jednom místě. A k tomu mi nezbývá než smeknout můj neexistující klobouk. O herectví dokonalé Audrey Hepburn snad nemá ani cenu mluvit. Prostě velká filmová klasika. 100 %. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Producent Mel Ferrer se ve filmu postaral o hlas v letištním hlášení. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama