Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdybych čekal do tmy v šedesátých letech v zatemněném kině, tak bych hodně dlouho otravoval všechny své známé tím, že jsem viděl vynikající thriller a posílal bych je do kina. Jenže já jsem do tmy čekal přibližně o čtyři desetiletí a mnoho viděných filmů později, takže jsem si to drama o slepé ženě ohrožované ve svém bytě třemi padouchy moc neužil. Možná je to tím, že složitě vymyšlená obelhávací hra zloduchů je totálně nevěrohodná, neboť jim stačilo vejít do bytu, pohrozit, ublížit, vzít si předmět zájmu a odejít. Místo toho padouši při nekonečném lhaní podceňují Susyno ušní vidění, čerstvě slepá Susy běhá po schodech jistěji než já a i při pochopení své situace nevyužívá žádné z jednoduchých řešení problému. Při spoustě nechtěně směšných situací pak působí dramatická hudba opravdu zábavně a při vrcholu večera, tedy leopardím skoku polomrtvého Roata, jsem smíchy spadl ze židle. To se asi nemělo stát. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Možná příliš vykonstruovaný, ale stoprocentně na tvorbu napětí zaměřený psychologický thriller. Působivá hra nervů se odehraje na ploše jednoho pokoje, potažmo jednoho bytu. Z jednoho úhlu pohledu může Wait Until Dark připomenout Hitchcockův thriller Rear Window (také pětihvězdičkové), ale při bližším porovnání vychází najevo, že tyto snímky pracují s divákem úplně obráceně a nelze je tudíž řadit do jedné společné škatule. Tu čistě thrillerovou však jednoznačně lépe naplňuje právě Wait Until Dark. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, hlavně na svou dobu. Pro mě je to první film s úžasnou Audrey Hepburn, která zde skvěle hraje slepou. Trochu mi to připomnělo koncem film Smrt ve tmě. Většinu filmu se moc neděje a jenom se mluví v bytě. Hledá se totiž panenka s cenným obsahem. Konec ale opravdu stojí za to. Vynikající atmosféra. Alan Arkin tu taky hraje slušného magora. Dnes už asi takový film neuvidíme. Nezbývá, než pátrat v archivu... "Kde je ta panenka?!" ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

I když je Čekej do tmy z dnešního pohledu už docela předvídatelný film, je to stále skvělý thriller se sbírkou výborných herců a velmi zajímavým scénářem. Z celého snímku je vidět, že jde o divadelní hru, protože záběry jsou dlouhé a celý děj se odehrává až na pár scén na jednom jediném místě. Ačkoli je v obsazení na prvním místě Audrey Hepburn, tak tentokrát pro mne byly největší hvězdy filmu její mužští protivníci Alan Arkin a hlavně sympaťák Richard Crenna. Byl jsem spokojen, vůbec bych neřekl, že je snímek z 67. roku. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Určite som zažíval väčšie napätie keď som sa rozhodoval či ponechám pôvodných päť hviezdičiek alebo jednu uberiem, ako pri opakovanom sledovaní filmu. Dnes, po desiatkach rokov, sa už dostali na povrch aj nedostatky tohto, inak skvelého filmu s mojou najobľúbenejšou herečkou. Nakoniec som ponechal pôvodné hodnotenie, okrem iného aj preto, že si pamätám, ako v kine diváci hromadne vykríkli (vrátane tých vopred varovaných) pri jednej z kľúčových scén. A to je nezabudnuteľný zážitok, ktorý sa už neopakoval. Ani Mr. Beanovi sa to v jeho slávnom skeči o sledovaní hororu nepodarilo. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Hra sa znovu dostala na divadelné dosky v roku 1998 s premiérou 5. apríla v Brooks Atkinson Theatre a odohralo sa 97 vystúpení. Režisérom bol Leonard Foglia a popri Marise Tomei a Stephena Langa sa v jednej z hlavných úloh predstavil aj Quentin Tarantino. (TheRoller)
  • Kina se podílela na tom, aby bylo posledních 12 minut filmu co nejstrašidelnějších. Pokaždé, když Audrey Hepburn (Susy Hendrix) rozbila jednu žárovku, zhaslo v sále jedno z již tak dost utlumených světel. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama