Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Za nejlepší Dickovu adaptaci považuji Total recall a Scanner Darkly s tím i přes svoji vizionářskou podobu asi nic neudělá. Schizofrenie, paranoa a strach to vše vládne mezi partou přátel, když si položí otázku ,,Kdo je svině?". Způsob animace je naprosto perfektní a například jízdy autem nemají chybu. Keanu Reeves je slušný, animovaná prsa Winony Ryder taky, ale to vše zaostává za skvělým Downeyem juniorem. Film má dobrou atmosféru, trochu zklame pokus o šokující konec, který se u tohoto (ne)příběhu dal celkem očekávat. Komentář jsem začínal psát s tím, že dám 3*, ale přece jen díky animaci a velké šanci stát se kultovním filmem přihodím ještě jednu hvězdičku. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tři pokusy, tři selhání... O čem mluvím? O snaze vidět tento film celý. Předlohu P.K. Dicka jsem pravděpodobně nečetla, nemohu tedy posoudit, jak moc se jí film drží. Pochválit lze jednoznačně vizuální stránku, ten takřka komiksový styl je docela zajímavý. Ale to nestačilo, abych zůstala v bdělém stavu - příběh mě nevtáhnul (smažky mi nejsou blízké:-)) a bůh Morpheus opět zvítězil. Dělám si obvyklou mentální poznámku "někdy dodívat" a zatím dávám lehce nadprůměrných 60% za těch několik desítek minut, co jsem udržela oči otevřené. EDIT: 31.5. 2011 - čtvrtý pokus, čtvrté selhání... začátek filmu už znám nazpaměť, zřejmě mi však není souzeno někdy spatřit také druhou polovinu :-/. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne sa jedná o môj najobľúbenejší animovaný film. Film je svojím spôsobom výnimočný, pretože bol normálne natáčaný a potom bol zanimovaný. Naozaj zaujímavý film a to nielen vizuálnym spracovaním. Po vzhľadovej stránke je celý čas na čo sa pozerať - prepracovanie do animovanej podoby dodáva unikátny komiksový rozmer, skvele dotvárajúci výsledný dojem. Príbeh núti premýšľať, herci sú super, proste veľmi vydarené dielo. Vedel by som si predstaviť aj pokračovanie. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Důvod, proč jsem vyhledal tento film, byla jeho vizuální stránka. Přemalování jednotlivých herců je zajímavé. Docela často jsem zapomínal, že jde o kresbu. Film vypadá, jako zapnutý pastelový efekt na kameře, co máte doma ve skříni, akorát v trochu dražším provedení. Kladl jsem si otázku, zda zvolený styl byl vůbec nutný. Natočit to klasikým způsobem by bylo jednodušší, ale určitým způsobem mě to vsávalo do děje, který ve výsledku převálcoval veškerý ten zajímavý filmařský postup. Temný obraz je jeden velký trip, ale jeho obsah má něco do sebe. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dickovy temné vize se věrně otiskly do filmového tvaru. Oceňuju to, jak si Linklater dokáže umě pohrávat s náznaky a mnoho motivů nechává na divácké představivosti, přesně tak, jak to rád se svými čtenáři dělával tenhle kultovní spisovatel. Na druhou stranu mi tam ale chybí větší autorský přístup, který by snímek rozpumpoval do osobitější polohy a originální výtvarná stránka v tomhle případě nestačí, protože v rozbředlém vypravěčském stylu se brzy začne zajídat. Každopáně, P. K. D. by měl jistě radost. 3 a ½. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Poté co Richard Linklater film dokončil, věnovaly mu dcery autora předlohy, Philipa K. Dicka, osobní kopii románu "Temný obraz", kterou vlastnil jejich otec. (3DD!3)
  • Podle režiséra Richarda Linklatera zabralo natáčení filmu pouhých 23 dní; animační proces trval dalších 18 měsíců. (3DD!3)
  • Ve scéně, kdy se Freck (Rory Cochrane) snaží spáchat sebevraždu, drží knihu „Zdroj“ od spisovatelky Ayn Rand. Román přináší příběh architekta Howarda Roarka, jehož nezávislé myšlení, racionalita a důslednost jej přivedou do konfliktu s iracionální společností. Nezávislé myšlení a různé dedukce k vyhodnocení situací způsobuje návyk i na tzv. látce S, stěžejní droze v tomto filmu. (Charpy)

Reklama

Reklama