Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další povedená adaptace knihy od P. K. Dicka. Tato je však velice odlišná. Ať už to je tím, že se jedná o autobigrafickou knihu o závislosti nebo originální animací, která se mi až tolik nelíbila, ale musel jsem uznat, že v tomto případě se opravdu k danému tématu hodila. Nevím, jestli je možné hodnotit herecké výkony, ale co se týká dialogů, tak jsem si to maximálně užil... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Vynikající dílo. Musím se ke čtení Philipa Dicka dostat, protože evidentně co kus, to vynikající myšlenka. Temný obraz si dokonce říká o titul Nejlepší zpracování Philipa K. Dicka. 90 minut jsem hledal nitě a snažil se poskládat dohromady příběh a stále se mi nedařilo a i po poentě, která na všechno uvrhne úplně nové světlo ještě zbylo pár nezodpovězených otázek. Projel jsem pár recenzí a zbylé dílky začly do puzzlů zapadat. Hluboké myšlenky podkreslené schválně nedokonalou kresbou a velmi zvláštní hudbou dotvářejí chaos a zmatek v Reevesově hlavě. Temný obraz je neuvěřitelně zvláštní a díky animované formě se může pustit i do nekonečné fantazie jednotlivých postav (přeměna v brouky, flashback k rodině) a také si hraje s obrazovkou (rychlý posun děje, občasné přerušení ostrosti) . Je tu jedna scéna a to ta s 18ti rychlostním kolem, kterou bych vyšrtl, ale tím je se zápory asi konec. O vyjímečnosti snímku jsem byl přesvědčen od prvních minut, ale to hlavně díky vyjímečné formě, naopak v tom, že i myšlenkově a dějově se jedná a mistrovský kus mě utvrdil až úplný závěr. Vše je ještě dotaženo doslovem a titulkami podkreslené muzikou, která pasuje. Linklater je frajer, že se pustil do zpracování něčeho takového. Klobouk dolů ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 9/10/// +Reeves, Downey Jr. a Harrelson, prostě super trojka, výborný český dabing, hodně zajímavá a zdařilá technologie zpracování, tohle jsem ještě neviděl -těžko se dá proniknou do děje nebo k postavám, atmosféra mě tolik nepohltila./// Temný obraz jsem chtěl vidět hlavně kvůli netradičnímu zpracování, které mě opravdu zaujalo. Děj filmu už je takovej složitější na pochopení, někdy trošku nudnější a ukecanější. Přesto stojí film za vidění, už jen kvůli formě a hercům./// Celkem 66%/// ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Geniálně zahrané. Nějakou dobu jsem si pochvalovala, jaký v tomto krimi dramatu použili vtipný a odlehčený humor s porcí nadsázky, jelikož jsem zatím žádnou z knih PKD nečetla. Svým způsobem to tak je. Woodyho a jeho role ztroskotanců miluju čím dál víc. Spolu s Robertem a Rorym vytvořili neuvěřitelně kouzelnou trojku, protože pokaždé když spolu něco podnikli nebo vedli nějaký rozhovor, rozesmáli mě, jako bychom byli v nějaké grotesce. Jejich hlášky, různé detaily mě dostávaly do kolen! Nicméně jsem díky komplikovanějšímu Keanovi záhy pochopila, jak moc temný obraz skutečnosti to vlastně doopravdy je, pokud v něčem člověk jede. To, že okořenili vizuální stránku filmu komiksovou animací, je docela dobrý nápad. Mělo to svůj půvab. Závěr trochu složitější, ale dalo se ... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uznávám kvalitní provedení několika dílčích nápadů, z nichž mě nejvíc upoutal alternativní animovaný vzhled jakési internetové databázy i s pohyblivými video položkami. Nebo pak i záběry se sledováním dění na několika obrazovkách z různých úhlů pohledů najednou (horší už bylo, co se někdy na těch obrazovkách odehrávalo, ale budiž :o)). Jinak mě tento pseudoanimovaný náhled do duše mladých jedinců notoricky závislých na drogách většinou nebavilo sledovat, nekonvenční vizuální styl se mi vzhledem k monotónnosti brzy okoukal. Přestože jde o závažné téma současnosti, zpracování ve mně nevyvolalo žádné silné emoce, dýchaly na mě z toho pouze nesympatická pachuť a odosobněný chlad... a nevím, nakolik to zkreslily přidané animační efekty, ale taktéž většina hereckých výkonů mi připadala podobně nezáživná, snad jedině Robert Downey mladší občas dokázal dát do svého hereckého projevu i jistý styl, kterým tu obskurní zfetovanou nudu lehce rozvířil. Rozvláčný děj-neděj, byť s několika zajímavými krátkými politickými vsuvkami, se mi příliš táhl, dojmy mi částečně zvedl až poeticky barevný závěr, jinak to byl pro mě zase jednou film „MmM“, tedy mimo mě. [45%] ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • V Dickově domě v Marin County (ve filmu Orange County) žila jako v Temném obrazu komunita narkomanů. (Xeelee)
  • Downey jr. se do projektu zapojil, když se dozvěděl, že v něm bude hrát Reeves. O scénáři prohlásil, že je nejdivnější, jaký kdy četl. (PhillM.)

Reklama

Reklama