Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Vynikající BBC minisérie, adaptace knihy z pera mi neznámé Elizabeth Gaskell, s vynikající atmosférou, hudbou a výbornými herci. Ačkoli se místy může zdát schematická podle vzoru Austen s postavami napevno zaškatulkovanými, dohromady všichni a vše tvoří životný svět průmyslového města konce 19. století, v jehož čele stojí charismatický (!!!) gentleman Richart Armitage. Nerada to říkám, ale bez něj by ta série byla pravděpodobně poloviční. I believe I have seen the hell... It is white. Snow white..." ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Má další oblíbená BBC adaptace tentokrát románu Elizabet Gaskell - North and South. Krásně vystavěný příběh a atmosféra. Vynikající herci!! Není velkým překvapením, že se mi opět hrozně líbil Richard, který je pro svou postavu Johna Thortona fanynkami zbožňován a já jsem ostatně jednou z nich, takže Richard byl úžasný!! :) Stejně skvělá byla i Daniela Denby-Ashe. Komplikovaný příběh lásky nakonec došel krásného konce, který je mou nejoblíbenější scénou. Musím také vyzdvihnout překrásný soundtrack, který moc ráda poslouchám. http://www.youtube.com/watch?v=mn7cQZ0FO7A http://www.youtube.com/watch?v=kcVIV8plzWk&feature=related (spoiler) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle 3*, uvidím, jak se to bude odvíjet dál. Po druhém díle stále ponechávám na stejném hodnocení. Zajímavé prostředí, děj docela dobrý a lákavý, ale herci mi nejsou moc sympatičtí. Po zhlédnutí třetí části mám ze seriálu jako celku lepší dojem. V hlavě mi i po skončení ještě hezkou chvilku zněla ústřední hudba a konečně se začalo dít něco, co nadzvedne zadky. Už při sledování poslední části jsem si říkal, zda nakonec nezvednu hodnocení o jednu hvězdu. Zamyslel jsem se nad seriálem jako nad celkem, nad vývojem jednotlivých postav, nad jejich charaktery a musím uznat, že jde opravdu o zdařilé romantické drama. Jednou z nejkladnějších stránek tohoto počinu je rozhodně hudba. A už konec, zvyšuji hodnocení. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento skvělý seriál BBC je austenovsky romantický i dickensovsky dramatický a já si ho mohu pustit vždy, když jiný film selže. Tyto bezdotykové romance, kde hrají hlavní roli pohledy a gesta, nikdy nezklamou. Působivá hudba, prvotřídní výprava, fascinující kamera se záběry šedivé nevlídné severské továrny v kontrastu s barevnou jižní přírodou, brilantní výkon charismatického Richarda Armitage a poutavý příběh, jsou hlavními devizami filmu. Méně známí herci dodávají snímku na věrohodnosti. Hlavní hrdinka Margaret patřila sice do vyšší společnosti, ale její sociální cítění ji získalo řadu přátel z nižších vrstev. Není z mého pohledu tak půvabná, jak by měla v tomto případě být, ale ne všechny Angličanky patří mezi světové krásky a před sto lety tomu sotva bylo jinak. Myslím, že i se svým chladným zdrženlivým hereckým projevem sem dobře zapadla. Ale i tak hlavní podíl na úspěchu tohoto snímku má Richard Armitage, protože kdykoliv vstoupí do děje, všichni ostatní přestávají pro mne existovat. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Sever a Jih, ale tentokrát anglický. Minisérie ve stylu Jane Austenové a mé srdce plesalo. Překrásný a skutečně charismatický John Thornton (ach ten úsměv, ale i zaťaté zuby, když jej Margaret odmítá), který je sice "zlým" pánem, ale nic není až tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Margaret je pak neuvěřitelně svá a tvrdohlavá (no ale vážně, kde vzala tak vysoké mínění o sobě?) a nápadníci jí padají k nohám a ona se jen diví a stroze odmítá. Ale...No na pozadí je dickensovské téma továren a bídy a sociální nepokoje mezi jednotlivými třídami. A hlavně kradmé pohledy, ale i ty dlouhé a toužebné a podmanivá hudba a neskutečná romantika. A to já někdy můžu, ba přímo musím a je toho jako šafránu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • „Sever“ a „jih“ jsou v tomto seriálu vizuálně odlišené. Scény z jihu jsou slunečné a plné barev, kdežto scény ze severu jsou šedivé, zakouřené a deštivé. (rhiannon)
  • Pro natáčení závěrečné scény na nádraží byl použit pouze 1 vlak. (rhiannon)
  • V závěrečné scéně na nádraží prochází kolem Margaret Haleové (Daniela Denby-Ashe) a Johna Thorntona (Richard Armitage) celkem jedenáctkrát jedna a ta samá žena v hnědém klobouku a kabátku. (ashqa.fi)

Reklama

Reklama