Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle 3*, uvidím, jak se to bude odvíjet dál. Po druhém díle stále ponechávám na stejném hodnocení. Zajímavé prostředí, děj docela dobrý a lákavý, ale herci mi nejsou moc sympatičtí. Po zhlédnutí třetí části mám ze seriálu jako celku lepší dojem. V hlavě mi i po skončení ještě hezkou chvilku zněla ústřední hudba a konečně se začalo dít něco, co nadzvedne zadky. Už při sledování poslední části jsem si říkal, zda nakonec nezvednu hodnocení o jednu hvězdu. Zamyslel jsem se nad seriálem jako nad celkem, nad vývojem jednotlivých postav, nad jejich charaktery a musím uznat, že jde opravdu o zdařilé romantické drama. Jednou z nejkladnějších stránek tohoto počinu je rozhodně hudba. A už konec, zvyšuji hodnocení. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Poetický zážitek přesně podle mého gusta, který pobaví i rozesmutní. Tak teď už vážně, mám slabost pro tyhle příběhy. Ne nadarmo se říká, že někoho milovat znamená víc než jen myslet na vlastní štěstí. Čtyřhodinová podívaná stojí určitě za to. Mimochodem, proč nezachovali originální název seriálu North & South, to nechápu, vždyť ten název Láska v bílém pekle je fakt pitomost. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna výprava a slušná dobová atmosféra - to sú pevné základy, na ktorých tento mini seriál stojí. Aj herci boli slušní. Na druhú stranu by som mal výhrady k obsahovej stránke - niektoré situácie ako i riešenie problémov mi prišli dosť zvláštne a akoby nasilu vymyslené len preboha aby to dokopy dávalo nejaký zmysel. Postaviť pointu na obyčajnom nedorozumení, ktoré sa dá vysvetliť za pár sekúnd sa mi zdá až príliš lacné. Alebo možno som len chlap, a toto je niečo skôr pre ženy. Vďaka formálnej stránke to ale na ten slabší nadpriemer stačí. 70/100 ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Po skúsenostiach s Cranfordom som sa vrhla na ďalšiu minisériu z dielne BBC a Elizabeth Gaskell a zhliadla som ju za pár hodín. Spracovanie je veľmi dobré, prostredie priemyselného mesta nehostinné, herci dobre zvolení. Najväčšie sympatie má u mňa Brendan Coyle ako Nicholas Higgins a samozrejme Richard Armitage ako John Thornton. Takú charizmu, ktorá doslova na mňa skákala z televíznej obrazovky som už dávno nezažila.Tvrdý a drsný ako sever a pritom rozumný a dokonalý gentleman. Margaret zas mala v sebe slnko juhu a logicky sa v novom svete strácala. Protiklady sa priťahujú a bolo skvelé sledovať ako John /sever/ podmanený Margaret /juhom/ mení svoju tvár a ukazuje svoje city aj navonok. Jednoznačne musím priznať nebyť Richarda Armitagea tak zážitok je oveľa, oveľa menší. Škoda, že preklad názvu hádže toto dielo medzi telenovelské kusy. ()

somebody.l 

všechny recenze uživatele

Vždy, když vidím nějakou mini-sérii od BBC (a vlastně i samotné dokumentární, životopisné filmy), mám jistotu, že si opravdu dali záležet a nebudu se nudit. Jsem zrovna ve stádiu, kdy se mi takové typy filmů a seriálů líbí, proto je mé hodnocení nejvyšší. Ale já vlastně nemám nic proti, žádnou připomínku. Herci byli skvělí, hudba byla pěkná, i ta doba a prostředí byly zajímavé. Co víc si přát. PS: Já vím, že inspirace Pride and Prejudice vidím všude, ale tady si říkám, že se mi to nemůže jen zdát. Richard by byl skvělej Darcy. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Světová výstava v Londýně, zobrazená ve 3. epizodě, se odehrávala v Crystal Palace během května 1851. (rhiannon)
  • Závěrečná scéna z nádraží je umístěna symbolicky do půlky cesty mezi Miltonem a Londýnem. (rhiannon)
  • „Sever“ a „jih“ jsou v tomto seriálu vizuálně odlišené. Scény z jihu jsou slunečné a plné barev, kdežto scény ze severu jsou šedivé, zakouřené a deštivé. (rhiannon)

Reklama

Reklama