Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V každém z nás je kus hrdinství i kus zbabělosti. Kdo může vědět, čeho víc? Peter O'Toole v britském filmu, natočeném podle románu Josepha Conrada. Když nastupoval jako námořní kadet na jednu z obchodních lodí Jejího Veličenstva královny Viktorie, zdálo se, že má před sebou úctyhodnou, jistou kariéru. A první léta na moři dávala tomuto zdání za pravdu. Jenomže pak přišel ten den, který měl změnit celý jeho život. Člověk se nerodí jako hrdina nebo jako zbabělec, a nikdo si nemůže být jistý, jak se v mezní situaci zachová. Jim selhal. V tom jednom jediném okamžiku, v němž jej ovládl nepřekonatelný, děsivý strach ze smrti, v okamžiku, kdy není čas na rozumovou úvahu a člověk jedná pouze pudově, zakolísal, podlehl, zradil všechny svoje zásady. Zachránil svoji kůži – ale za jakou cenu! Byl mladý, zdravý, silný, stál na prahu života – ale život před ním ležel v troskách. Bude vůbec ještě někdy možné odrazit se od toho dna, na které dopadl?
Film režiséra Richarda Brookse je v pořadí druhou adaptací stejnojmenného dobrodružného románu Josepha Conrada. (První, ještě němá černobílá verze vznikla v USA již v roce 1925). Conrad, jeden z největších mistrů anglické prózy přelomu l9. a 20. století (1857–1924), v něm – stejně jako ve většině svých ostatních románů a povídek – zúročil dvacet let, která sám strávil na moři. Anglické obchodní loďstvo musel sice ve věku pouhých sedmatřiceti let pro podlomené zdraví opustit, zkušenosti a dojmy z dosavadního života se však staly nevyčerpatelným zdrojem jeho budoucí literární tvorby. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mohl bych začít o tom, že tento film je o hledání sebe sama. Že před sebou člověk neuteče. Lord Jim je příběhem o zbabělosti a hledání celoživotní cesty k znovuzískání odvahy a respektu k sobě. Proč ne, námět dobrý, ale to zpracování! Filmaři evidentně chtěli natočit dobrodružný a akční film s množstvím bojových scén v exotických lokacích a zároveň hloboce filozofující dílo o člověku. Vznikl tak prapodivný pletenec, který mne zprvu právě tou exotičností přitáhl k obrazovce abych pak již jen ze zvědavosti a se sledováním zbývajícícho času zjistil, zda hrdina v závěru zase zbaběle uteče či nikoliv. O co vastně šlo? Mladý anglický námořník, toho času první důstojník na jednom stařičkém parníku, který se za bouře začne potábět zanechá loď plnou cestujících uprostřed bouřícího živlu a prchne s celou posádkou na jednom ze záchranných člunů. Po pár strastiplných dnech doplují do přístavu, kde zjistí, že tam kotví i jejich parník, který zachránil jeden francouzský kapitán. Všichni cestující byli zachránění a zbabělá posádka jde před námořní soud. Angličanovi je odebrána licence, je s ostudou propuštěn a on se už jen plouží přístavy v Asii jako námezdní dělník. Ze smrti strach nemá, považuje ji za menší zlo než zbabělost, kterou si vyčítá. Proto přijme nebezpečný úkol dopravit sudy střelného prachu po řece do jedné z nebezpečných oblastí, kde se bojuje. Tam pak najde svůj osud... Co se týče lokací, nemám výhrad. Filmaři evidentně nešetřeili na ničem a točeno to bylo snad kdesi v Barmě či Thajsku. Horší jsou postavy samotné. Já nevím proč, ale nějak nemusím O´Tooleho. Beru ho jako dobrého herce, ale nevím.. působí na mne divně. Ještě podivnější byla postava ,,generála'' jehož angažmá tam v džungli jsem vlastně vůbec nepochopil. (To jako bránil nějakou kolonii? Čí? V tom pirátském mundůru??!!) Byl to pravda záporák se vším všudy, ale fizofující záporák! A vlastně každý v tom filmu neustále o něčem filozofuje až je to k uzoufání. To asi dalo vzniknout i té vražedné stopáži. Bojové scény jsou jak z Vinetua a v podstatě se jedná o takové zfilmování dobrodružného románu. Mně to od poloviny dost nudilo. Dávám za 3 pohřební hranice. * * * PS. Mimochodem, - zlaté kolonie !!! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je libo tři filmy v jednom? Ani ne, nechápu, proč se o to někdo pokusil. Jim dvě a půl hodiny trpí mindrákem z toho, že se jednou za bouřky blbě rozhodnul. To je jediný spojující prvek postavy, která v prvním dobrodružství skončí neslavně na moři, ve druhém pomáhá domorodcům proti pirátům, a ve třetím řeší bůh ví co. Nuda, kterou ještě umocnil dabing ČT. Eli Wallach neobvykle nakrátko (skoro nebyl k poznání), James Mason neobvykle zarostlý (taky sotva poznatelný). A nádherná Daliah Lavi, o které jsem se už rozplýval v mnoha jiných, dříve viděných filmech. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Príjemná a celkom atmosférická dobrodružná dráma s kvalitným hereckým obsadením, ktorá skrýva viac, ako napovedá úvod. O'toole sa síce viac hodí do rolí záporákov či psychicky narušených panovníkov, ale ani v tomto nie je zlý. A príbeh, ktorý nie je priamočiary a má hĺbku, skrýva nejednu záludnú perlu, či v tomto prípade skôr drahokam. Akurát stopáž by som si vedel predstaviť aj kratšiu. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film Richarda BROOKSE podle románu Josepha Conrada z r.1964. Na tu dobu to byl aktuální film, protože ještě mnoho asijských zemí bylo pod koloniální správou a začínaly osvobozenecké boje. Takže film z období královny Viktorie něco takového ukazoval. Je to film o svědomí, o pravdě a cti jednoho námořního důstojníka, který se při ztroskotání lodi v bouři zachoval jako zbabělec. Už ani nevím, zda mě film zaujal anebo nudil. V každém případě jsem se více těšila na Eliho Wallacha (Calvera ze 7.statečných) a na ten jeho výkon bandity. Opět nezklamal. Peter O´Toole se mi jako odbarvený blonďák zdál úplně příšerný, stejně tak, jako jeho slaboučký a nepřesvědčivý výkon v hlavní roli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina pôsobí ako príťažlivé exotické dobrodružstvo ako od Disneyho, potom sa dostanú k slovu vážnejšie tóny a film prepne na vojnový žáner, len samotná lokálna bojová scéna je iba priemerne a trochu ťažkopádne nakrútená. Skutočné filmové umenie tak nasleduje až po nej a takáto gradácia je samozrejme akceptovateľnejšia, ako keby to bolo naopak. Jedno je však isté, v hlavnej úlohe si neviem predstaviť nikoho iného, ako Petera O´Toolea. ()

Galerie (34)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama