Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

Teabag 

všechny recenze uživatele

Krásný film, ve kterém ožívá jedna z mých nejoblíbenějších fiktivních postav - T. S. Garp. Robin Williams naprosto válí a Mary Beth Hurt je jako Helen naprosto okouzlující. Jen jedna výtka: ze zásady nesrovnávám film s knihou a ani teď tak neučiním, ale měl jsem po celou dobu sledování filmového Garpa pocit, že autoři prostě tak nějak počítali s tím, že diváci knihu znají. Nejsem si jistý, ale mám dojem, že bych všechny souvislosti a motivace postav úplně nepobral, nebýt tohohle knižního předporozumění. Myslím, že by nemělo být povinností číst knižní předlohu k plnému pochopení filmového děje. To ale nic nemění na tom, že film World According to Garp je pro mě naprosto výjimečný. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jedna stará scénáristická moudrost praví, že když vypravujete historku o muži, kterému useknou hlavu, nemůžete skončit na cestě k popravišti. Hillovi se podařilo odstranit z knihy veškeré koření a šťávu a výsledný pokrm je bez chuti, zápachu, prostě rozteklá kašovitá hmota. Z Irvingova nekompromisního odhalování všeho z Garpovy životní cesty udělal večerní selánku pro moderní babičky, které sice nejsou tak úzkoprsé jako za starých časů, ale vše se jim musí servírovat předžvýkané s certifikátem nezávadnosti. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser George Roy Hill po kultovom filme Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969 natocil uz len sympaticky Podraz a nikdy neprekonal svoj najlepsi horeuvedeny film. Knihu Johna Irvinga som cital, a povazujem ju za takmer nesfilmovatelnu, a predsa sa reziserovi tuna podaril maly zazrak, film ma ucelenu myslienku a prijemny, hrejivy pocit zanecha. Okrem Robina Williamsa /Good Will Hunting/ zaujme aj Glenn Close /Generace X, Prirozeny Talent/ a John Lithgow /serial Takovi Normalni Mimozemstane/. Kult svetovej kinematografie to nie je a nikdy nebude, ale za pozretie stoji. 60 % ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Životní "oblouk" T.S. Garpa se bizarním početím poeticky vybarvuje odstíny lidské komedie plné mladické fantazie a spisovatelské imaginace, šťastná dospělost se zbožňovanou rodinou však nakousne přemnoho závažných (vedlejších) motivů a zamíří k tragickým koncům. Zkratkovitý všeobjímající záběr (láska, sex, "chlípnost", odžité zkušenosti i katastrofy, feminismus, tolerance, smrt, trocha umírněného bláznovství ad.) představuje dvousečnou zbraň, jelikož se máločemu dostane potřebné hloubky či vyznění. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a ani jsem netušil že existuje, o filmu jsem věděl jen že je slavný a vůbec o čem je. Takže jsem poměrně spokojený. Svět podle Garpa je takový milý příjemný filmík, někde mezi komedií a dramatem se skvělým Robinem Williamsem, kterému role padne přímo na tělo a v takových věcech ho mám nejradši. Skvělý je i Lightgow v netradiční roli a Closeová. Osobně se mi více líbil začátek a první půlka z dospívání, historka o stvoření Garpa je nezapomenutelná, stejně jako balení pozdější ženy, potyčky se psem. Později to začne být takový moc vážný a ve finále se odehrává jedna tragédie za druhou, přišlo mi to až trochu moc a docela se mi to do takovýho filmu nehodilo. EDIT 2024: Poetická filmařina s výborními herci (Lightgow hrající ženu, debutující Closeová od mládí po starší paní, ale i Hurtová a samozřejmě Williams). Na víceméně rodinnou komediálně-dramatickou ságu neskutečně tragické. A hlavně bizarní - kde jinde uvidíte ukousnutý penis či psí ucho, piano padající na člověka či letadlo zaparkované v nově koupeném domě. Zkrátka "jiný" ale výborný film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)

Reklama

Reklama