Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

classic 

všechny recenze uživatele

Filmári obľubujú obsadzovanie fiktívnych členov rodiny,ako napríklad Matka a Syn,t.j herci Glenn Close a Robin Williams,stáva sa často,že reálny vekový rozdiel je taký malý,že namiesto matka/syn tu mám súrodenecký vzťah sestra/brat! To je jediný kaz,ktorý mi bežne vadí.Prepáčiť sa to dá ľahko,na ich fenomenálnych hereckých výkonov,matky-spisovateľky-feministky a syna-spisovateľa,ktorí skončia tak akosi neblaho-neslano... Vidím dospievanie dieťaťa T.S.Garpa,ktorého matkou je Jenny,ktorá si to rozdávala na smrteľnej posteli s umierajúcim letcom v období druhej svetovej vojny niekde u Pearl Harbour. Určite zvláštne,zamyslenia hodné,uvažujúce na výstrednou ženou,excentrickou so správaním sa horkokrvnej za práva bojujúcej ženy,ktorá sa mieša do politiky,najprv kniha sa stáva bestsellerom,potom si koleduje o výprask od strelca v diaľke od karavanu,zatiaľ,čo syn neprežíva najlepšie obdobie,lebo manželka,učiteľka podvádza so študentom a v amoku sa odvíjajú udalosti s dopadom na nich samých! Podľa mňa obidvaja sú osobnosti,matka so synom,ale mieša sa a radí mu nadmieru,napríklad,keď dohovára prostitútke. Jednoducho,pozrite si tento zaujímavý skvost o dospievaní,o vzťahoch,o politike,tak z každého rožku trošku doplnené o kameru p.Ondříčka.Vôbec ťažko uchopiteľný film! ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ten príbeh okolo počatia Garpa som vo filme počul viackrát a vždy to bolo úsmevné a zmyselné. Príbeh bol parádne rozvinutý a pútavý. Matka Garpa bola silná žena, plná silných argumentov, len neviem či chránila svojho syna alebo svoje ego. Do doby pokým sa film do značnej časti sústredil na matku, film ma veľmi bavil, ale ako sa Garp osamostatnil, už to stratilo srandovnosť i dôvtip, a začala jazda dramatickou džungľou a to už hraničilo zo silnou klišéovitosťou. Na pozadí vidíme tragédiu, ktorej predchádzalo žiarlivostné vypätie a ľudská malichernosť. Aj tak prvá polovica bola vyspelejšia, lepšie sa na ňu pozeralo. Život nám vie nadeliť šťastie, ale nám ho vie aj vziať no, ale vo viacerých prípadoch si za to môžeme mi sami. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý film se silným příběhem, což se dalo vzhledem k předloze očekávat. Myslím si, že kniha je pořád výrazně zajímavější, což je dáno i tím, že mi snímek místy přišel až moc obyčejný, což je škoda. Robin Williams ale už v roce 1982 dokázal předvést, jak je skvělým hercem a že podobné role mu budou sedět nejvíce. ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

S knihou se dá opravdu těžko srovnávat, prostě nemůžete nacpat do dvou hodin 500 stránek knížky. Skutečnost, že něco tvůrci vynechali by mi zas tak nevadila, spíš mě vadilo to jak měnili obsah, kdo četl tak ví. Na druhou stranu kniha byla tak výborná, že ani film nemohl být špatný a toto byl opravdu kouzelný příběh, který bych bez knížky asi těžko pochopil, to je taky možný důvod nižšího hodnocení než bych očekával. 85% ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Kdybych neznala předlohu, tak je to za 4. Ale protože Svět podle Garpa je jedna z mých nejoblíbenějších knížek, tak jako film to byl jen průměr. Ono je taky těžké do dvouhodinového filmu vměstnat tak vrstevnatý příběh, plný všelijakých podivností a úchylností. Glenn Close tam ale jako Garpova feministická matka opravdu pasuje. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno