Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

Nach 

všechny recenze uživatele

Další opravdu pěkný snímek z pera Johna Irvinga. Ovšem v tomto případě snímek k němuž mám jisté výhrady. Film je poutavý, má silný příběh, skvělé herecké výkony, ovšem nedokáže podávat emoce. Svět podle Garpa je plný humoru vyplývajícího z ironie života. Kolikrát jde o velice černý humor. Ovšem vtipné scény kolikrát nejsou tak vtipné, jak by vtipné být měly a co je horší... smutné scény nejsou tak smutné, jak by být mohly. Přijde mi, že režisér úmyslně nechtěl vyvolávat příliš negativní emoce a tak kupříkladu po autonehodě Garpa jsem až o značnou dobu později postřehl, že jedno dítě jí nepřežilo. Vůbec o něm nebylo nikde zmínky, postavy mi nepřišly, že by pro něj truchlily. Emočně nejsilnější je samozřejmě závěr, ale i ten nepůsobí ani z poloviny tak dobře jako konec Zelené míle či Titaniku. Robin Williams hraje výtečně a nebýt jeho, tak bych tomuto snímku dal o hvězdu méně. 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý film se silným příběhem, což se dalo vzhledem k předloze očekávat. Myslím si, že kniha je pořád výrazně zajímavější, což je dáno i tím, že mi snímek místy přišel až moc obyčejný, což je škoda. Robin Williams ale už v roce 1982 dokázal předvést, jak je skvělým hercem a že podobné role mu budou sedět nejvíce. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Svého času můj velice oblíbený román. I nyní do něho nahlédnu. A až nyní jsem pochopil, proč překladatel Nenadál o románu mluví, že je přesně na hraně umění a kýče... Film "Svět podle Garpa" je ale jen odvarem knihy. Zjevně šlo o snahu co nejrychleji využít popularitu knihy, která se i ČSSR prodávala v osmdesátých letech ve velkých nákladech. Je čtivá, je přitažlivá pro široké masy, neb s hlavním hrdinou se snadno ztotožňuje. Osobně se mi ale líbí vývoj a myšlení ženy GARPA, která patřila tehdy v mém dospívajícím věku k optimálnímu prototypu ženy, kterou bych si pro život přál. Ach, kde ty časy zmizely! Asi tam kde měly! Jestliže nic netrvá věčně, tak proč by měly ty mé představy, že? ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Narodíte-li se milující, excentrické matce a otce znáte jen z vyprávění coby ne zcela dobrovolného dárce spermatu, můžete očekávat zajímavý život s mnoha dramatickými zvraty, život plný smíchu i pláče. Mám tenhle typ filmů ráda, ale na tomhle mi něco nesedělo - tempo mi přišlo nevyvážené (občas se to táhlo jak sraní hladového), dramatické okamžiky nevyvolávaly tak silné emoce, jak měly... Nemůžu mluvit přímo o zklamání, "Svět podle Garpa" byl dobře obsazenou příjemnou podívanou, ze které se určitě dalo vyždímat víc. Jedno tomuhle snímku ovšem upřít nemůžu: vyvolal ve mně náramnou chuť přečíst si Irvingovu předlohu a za to uznale smekám tupé - vždyť v tom není jediná kosmická loď, žádný emzák, ani krvelačná monstra zpod postelí, vraždící psychopat či alespoň udatní rytíři beze cti a svědomí! 68% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento tragikomický příběh podle adaptace knihy Johna Irvinga mě rozesmál i dojal..a to zároveň. Výborný nenucený výkon Robina Williamse v žádném případě neurazí a je příjemný celé dvě hodiny. Po přečtení knihy musím snížit hodnocení na 3*. Kniha Johna Irvinga je dokonalá.. a přestože byly některé pasáže filmu povedené, nešel do hloubky. Vymyšlené povídky a knihy mě zklamaly, chyběla Vídeň a především - především nejde odpustit absentující motivace postav, což je v knize prakticky to hlavní. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)
  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)
  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)

Reklama

Reklama