Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Negramotný zahradník Chance se po smrti svého pána poprvé vydává za hradby pozemku, kde sloužil, a poznává okolní svět. Nepraktickému muži, který neví nic víc, než několik mouder ohledně rostlin a to, co se dozvěděl z televizních pořadů, hned prvního dne přejede jedna bohatá rodina nohu a z Chance, zahradníka, se omylem stává pan Chauncey Zahradník, jehož "moudra" o květinách a střídání ročních období se brzy stanou základy ekonomie i politologie. "V zahradě má všechno svůj čas. Nejdřív je jaro a léto, ale po nich přijde podzim a zima. A nakonec budeme mít zase jaro a léto." "Náš přemýšlivý přítel chce zřejmě říct, že vítáme střídání ročních období v přírodě, ale v ekonomice nás něco podobného znepokojuje." "Ano, na jaře vše poroste." Chance se setkává s prezidentem a jeho jméno se objevuje na titulních stranách vše časopisů. Muž, který dodenávna neznal nic víc než realitu zprostředkovanou televizí a nejde mu na rozum, že někteří lidé prostě nejdou dálkovým ovladačem vypnout, se stává celebritou, která zajímá díky své pozoruhodné (ne)minulosti i FBI. "Je nemožné zamést po sobě všechny stopy. Jediný, kdo by to dokázal, je bývalý agent FBI." Výborná satirická, sarkastická komedie na politiku a společnost ve Spojených státech s excelujícím Sellersem a řadou nezapomenutelných momentů. Milostná scéna se stojkou na posteli nechť mi dá za pravdu. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::: Geniální dílo s geniálním a brilantním hereckým výkonem Petera Sellerse ! Na to, jak byl film dlouhý, jsem se nenudil ani chviličku ! Moc krásný, inspirující a laskavý film. Na tohle se můžu dívat kdykoliv a kdekoliv, kde je televize a elektřina ;-) ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Po zimě přijde jaro." Všimněte si, jaký bývá zmatek v žánrovém označení Byl jsem při tom. Tragikomedie, černá komedie, moralita, melodrama, dokonce i romantická komedie. Podle mě je nejpřiléhavějším adjektivem SARKASTICKÁ komedie. Sarkasmus a smysl pro jeho chápání je klíčem k pochopení filmu. Američané většinou tento druh vidění světa nemají, takže si z filmu povětšinou vybírají jen to, že Chauncey je dojemné politováníhodné štěňátko, jakým se později stali třeba Rain Man nebo Forrest Gump. Evropané se zase cynicky uculují rafinovanému zesměšnění amerického pojetí demokracie, politice založené na závažném pokyvování hlav a zadumaném krčení obočí nad "zásadními problémy", zamlžené vodopádem hlubokých metafor. :-) Jinak k Peteru Sellersovi: Na první pohled se zdá, že natočil něco úplně jiného než kdykoli předtím, ale není to úplně pravda. Princip čistého člověka, procházejícího dějem jako lakmusový papírek cizích charakterů, uplatnil už o dekádu dřív ve Večírku. Filmu, o němž všichni vědí, ale málokdo ho viděl. Večírek se ovšem nevynáší do nebes, protože je to v prvním plánu "jen" groteska. Hm. 80% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Klidnej milej film, kterej na svou dýlku i vcelku rychle uteče. Co mi na něm vadilo? Proč tomu nedám plnej počet?... Nevim, prostě to nebyl film, kterej by mě přímo dostal a občas sem si řikal, že těch náhod je tam až moc. Balancoval sem mezi 3 a 4, ale poslední scéna (stejně jako u spousty dalších lidí) udělala svoje. Těch pár sekund je dokonalejch. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprosto jedinečný a famózní film, kterému dominuje herecký výkon Petera Sellerse. Prostoduchý zahradník, jehož každá jednoduchá myšlenka je díky obyčejnému nepochopení prezentována jako geniální politický, ekonomický, či bůhvíjaký tah, je zahrán naprosto nepopsatelným způsobem. Ačkoliv díky onomu nepochopení udělá neuvěřitelným stylem politickou kariéru, stále vůbec netuší, co se to okolo něj děje, neví o čem je řeč, co se po něm chce, kdo jsou ti lidé okolo něj. Přesto z každé situace lehoulince vybruslí díky jediné prostoduché větě o nějaké kytce, nebo zahradě, a ta věta se vzápětí stane dalším z jeho slavných výroků. "Jak prosté, Watsone", řekl by Sherlock Holmes, a já s ním souhlasím. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Hal Ashby si ve filmu zahrál malé cameo muže u pořadače dokumentů. (Terva)

Reklama

Reklama