Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. "Příběh o náhodě (A story of chance)." - "Jsem Chance, zahradník."... Geniální tiché herectví Petra Sellerse v roli zaostalého zahradníka s pevným stiskem ruky a jasnými úpřímnými výroky. "Pane prezidente, v televizi vypadáte mnohem menší." "Pokud nejsou poškozeny kořeny, vše je v pořádku."... "Jó, byl opravdu chytrý. Držet se na úrovni třetí třídy. Tomu všichni rozumí."... "Napište o sobě knihu." - "Já neumím psát." -"To nevadí, já taky ne, najdeme někoho, kdo ji za Vás napíše. Stačí, když si ji přečtete." - "Já neumím číst." - "No kdo z nás dneska čte?" - "Rád se dívám na televizi." Trailer: http://www.sms.cz/film/byl_jsem_pri_tom/ukazka ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Chápu! Chápu?" . . . . . Švejk je názorná ukázka toho, co způsobí uřední blb u armády. Byl jsem při tom je názorná ukázka, co se stane, dostane-li se v Americe prosťáček mezi vysoké politiky. Jedna z mála amerických komedií, u které jsem se skutečně bavila. Jak je vidno, i Američané si umí utáhnout sami ze sebe. Oceňuji!!! Zahradník do Bílého domu!!! ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Uf, ako tento nesmierne zaujímavý film hodnotiť stručne a jasne? Ťažko, preťažko...Hal Ashby mal čuch na originálne a nekonvenčné, ľahko provokatívne námety, každopádne Harold and Maude stále pre mňa ostáva neprekonaný! Being There má fantastický námet a famózneho Sellersa (nikdy ma nenapadlo, že to niekedy o tomto hereckom exhibicionistovi napíšem). Už dlho sa mi nestalo, že by som počas filmu pravidelne zažíval stavy absolútneho nastavenia, angažovanosti, inteligentného humoru, perfektných myšlienok, scény o ktorej si hovorím, že je geniálna ... a o chvíľu bol "nútený" pozerať naivné, simplexné a triviálne scény, ktoré síce chceli mať výpovednú hodnotu, ale výsledok bol rozpačitý. Ach jaj! Celkovo je Being There dobrým a hodnotným filmom, v ktorom však bohužiaľ myšlienka niekoľkonásobne predbehla formu...Je to nedotiahnutým scenárom, réžiou,...? Každopádne obrovská škoda, mohlo to mať oveľa väčšiu silu!!! Skôr 3,5*/5, aj za nezabudnuteľnú poslednú scénu... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný, překvapivý filmový zážitek, poetický a zvláštním způsobem neuvěřitelně vtipný, zároveň také velmi provokativní. Nemám slov. Kromě toho, že to byl zjevně jeden z hlavních inspiračních zdrojů pro Rainmana (1988), tak určitou podobnost nacházím i ve snímcích Dave (1993), Forrest Gump (1994), Vrtěti psem (1997) a našly by se určitě další.. Hlavní hrdina, Chance, je mentálně zaostalý, ale neprojevuje se to tak zřetelně, jako například Raymondovo autistické klepání do hlavy. Některé věci jsou zde ale téměř doslovné - nutnost sledování televizních pořadů, zmínky o automobilu-veteránu, žádný cit k ženám... Rainman ale, ač je to nesporně výborný film, mnohem víc odpovídá hollywoodským postupům a je vlastně o moc jednodušší, co se týče hloubky určitých poselství - přiměl nás "jen" koukat se jinak na autisty... Ačkoliv zde hraje Peter Sellers, nejedná se o žádnou bláznivou komedii, naopak film je velmi vážný a právě proto jsou občasné vtipy svou nepatřičností a neuvěřitelností tak zábavné. Spíše než o komedii se jedná o filosofické zamyšlení o přirozenosti člověka, upřímnosti, o rozlišování mezi realitou a "televizní realitou", o moci.. zároveň se ale divák dobře pobaví. Kromě výborného výkonu Petera Sellerse musím zmínit ještě skvělou režii Hala Ashbyho, která film pozvedla vysoko nad průměr. Přes dvouhodinovou délku, snímek ani na chvíli nenudí. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem v poslední době viděl. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o adaptaci, není snadné intenzivněji vybalancovat tím či oním směrem. V 70. letech to musel být poprask, ať už v odvaze strefovat se do nejvyšších i nejintimnějších míst nebo předvést osobní představení kouzelnou Shirley M. Přesto si myslím, že se dal přímo obrovský potenciál předlohy využít o něco víc komicky než satiricky. Politiky má každý dost a na tomto poli je stejně jakékoli zahradničení marné, ale zemité a situační komedie není nikdy dost. Pobavily mě tyto pasáže: "Nárok nebude nutný. Ani nevím jak vypadá." "Neznáte Raphaela? Mám pro něj vzkaz" a závěr na rybníce včetně titulků. Kdyby byl ve stejném duchu celý dlouhý film, určitě by mi pětihvězda nestačila. Nechápu, že se ještě schopní tvůrci nechopili šance na rimejk, to by byla pořádná orba i sklizeň v jednom pro každé roční období. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Hal Ashby si ve filmu zahrál malé cameo muže u pořadače dokumentů. (Terva)

Reklama

Reklama