Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

otík 

všechny recenze uživatele

Dostat do pohádky jména osob jako Bajaja, Banene a Banejo, Brebenda, Treperenda, Obejda, jména království Saab a Volvo, či jméno bitvy u Kanystru - tak to chce buď geniálního nebo šíleného scénáristu. A musí se nechat, že taková pohádka v pohádkce - to se jen tak nevidí a málokdy se podaří něco tak kvalitně šíleného natočit. Každá scéna s Nárožným je plná hlášek, je parádně vtipná, scény bez něj už přeci jen postrádají toho šíleně vtipného ducha, ale to nic nemění na tom, že tato pohádka je výbornou netradiční pohádkou, vtipnou zábavou a hlavně dospělí si jí budou užívat. Škoda jen pár těch prázdných a trošku nudnějších pasáží. Ale jinak opravdu paráda. Hudba: Jaroslav Uhlíř ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Úvodní píseň, kde se zpívá mimo jiné "...přední pražští herci se tu snaží pod vedením režiséra Ráži nadělat vám na bránici puchýře, hudba je od Jaroslava Uhlíře..." signalizuje, že to nebude docela normální pohádka. Brzy se ukáže, že není normální ani trochu, že je to vlastně jakási parodie na pohádku; smluvená hra s divákem. Proto může hrát Honzu plešatý a tehdy už šestačtyřicetiletý Petr Nárožný, jeho rodiče jen o málo starší Somr a Bohdalová, v perníkové chaloupce může bydlet vodník (Josef Dvořák, kdo jiný) a Červená Karkulka může mít podobu Stelly Zázvorkové. Co sejde na tom, že podstatnou část dramatického děje - souboj Honzy s drakem Kvadrátem - vůbec neuvidíme, jen o ní slyšíme z rádia, které napjatě poslouchají princezny? :-) 70% ()

Reklama

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Honzu hraje Petr Nárožný. Princové Bajaja, Banene a Banejo zakletý v žalud . Vodník Josef Dvořák to sedí. Mařenka je na Vyšperu = Vysoká škola pernikářská. Ježikůže Andrlová neboli princezna Kardanka. Princezny Zubejda, Obejda, Prebenda a Treperenda Buď berete dobrý nebo neberete dobrý. Já jsem z chudého království, že jsme kolikrát ani na žoldnéře neměli. Pivo jenom k jídlu. Dost blbost, už jen na jménech se vyřádili Bohužel Robert Bakalář nás již bohužel opustil ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Nevím jak to hodnotit... Chvílemi sype Nárožný z rukávu jednu hlášku za druhou a v kontrastu s tím závodí s drakem na komunistickém vysavači, pak s ním závodí v F1 po boku Mensela, Senny a kdo ví koho ještě + trapné písničky... Do toho obrovská koncentrace známých herců a hereček, ale zase na stranu druhou strašné zatahování ,,moderna,, do pohádky.. Prostě jsou tu skvělé věci co velmi pobaví a pak kupa trapnosti... Silnější 2z5 ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Viz komentář 6thSun , jinak o 7 let starší paní Bohdalová a o 4 roky starší pan Somr hrají rodiče Honzovi - panu Nárožnému , už to trochu svědčí o tom , o co se tvůrci v tomhle velice  legračním dílku snažili...Další má oblíbená tripová záležitost z 80. Jo a Ljuba Krbová byla svého času opravdu "luxusní roštěnka" , to mohu říct. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V rádiu se vysílá reportáž, kterou komentuje sportovní reportér Antonín Pečenka. (M.B)
  • V pohádce vystupuje drak Kvadrát, který není vidět, ale jen slyšet a namluvil ho Jiří Krampol. (M.B)

Reklama

Reklama