Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Tento, poltergeistovskou tematikou sa zaoberajúci film som videl už dávnejšie (asi v TV) a hoci sa mi páčil, z nejakých záhadných dôvodov som naň pozabudol, takže keď som naň nedávno náhodou natrafil, neváhal som si ho ďalšou projekciou opäť pripomenúť. The Entity je pozoruhodným, mrazivým hororom s parádnou atmosférou, ktorému vo väčšom rozlete zabránil jedine nižší rozpočet. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bytost mě lákala na horor vysokým procentuálním skóre, ale dostavilo se vystřízlivění. Myslím, že je to jeden z případů, kdy je hodnocení ovlivněno nostalgií. Zpracování a výkony odpovídají televiznímu provedení a jde pouze o průměr. Navíc v mých očích Bytosti ubližuje i sveřepá snaha prodat zápletku jako příběh ze života a sexuchtivý duch ve mě bohužel nevyvolává hrůzu, ale cukání koutků úst. Abych ten film bral vážně, musel by sám sebe brát mnohem méně vážně. Horor je pro mě hra s lidskou předstvivostí a v momentě, kdy se mně někdo pokouší parapsychologii představit jako seriózní vědu, u mě končí. Celkový dojem: 25 %. ()

Reklama

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

S. J. Furie sa nesnaží za každú cenu držať príbehu, ktorý napísal sám život a filmu tento tvorivý, výberový prístup pomáha. Doris Bitherová mala v skutočnosti troch synov a jednu dcéru, každé dieťa malo iného otca. Filmová protagonistka Carla Moran, ktorú hrá Barbara Hershey má naopak dve dcéry a jedného syna. Vzbudzuje to väčší súcit. Vlastná rodina Doris zavrhla, dávno s ňou prerušila kontakt. Duchovia boli podľa nepotvrdeného svedectva napadnutej štyria, dvaja sa čiastočne materializovali: jeden pripomínal jej zosnulého starého otca, druhý mal vraj ázijský pôvod. Vo filme sa hovorí o troch duchoch. V čase, v ktorom bola Doris údajne atakovaná týmito duchmi, boli už viacerí jej príbuzní a niektorí bývalí partneri mŕtvi, ona momentálne nezamestnaná, frustrovaná žena so štyrmi deťmi na krku, ktorá začínala holdovať alkoholu. Tieto sociálne skutočnosti sú vo filme nepodstatné. Trochu pravdy na tom bude, lebo inak by sa len blázon odhodlal verejne tvrdiť, že bol znásilnený duchom. Záverečná správa dr. Barryho Taffa, ktorý Doris pozoroval, nehovorí o tom, že je vyšinutá, pokiaľ ide o záhadné javy niečo pripúšťa, no nič nepotvrdzuje. Autor, ktorý je nápaditý a tvorivý: realitu mení na fikciu. Vo viacerých prípadoch je to lepšie ako keď sa snaží byť dokumentárny a faktograficky presný. Tento film je toho dôkazom. Opak potvrdzujú mnohé filmové skutočné príbehy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kvalitní mysteriozní příběh o duchovi, co se zamiluje, avšak jeho láska není opětována tak, jak by se patřilo. Ona bytost není nijak definována, tudíž divák si může podle libosti dosadit - duch, poltergeist, mimozemšťan, bytost z pekla aj. Divák je, na rozdíl od doktorů, ve výhodě - útoky vidí na vlastní oči. Pro Carlu je však velmi obtížné přesvědčit okolí, že se ony hrůzy nedějí v její hlavě. Atmosferická hudba, kamera snímá pokřivené obrazy (úhly snímání, kdy v obraze je všechno šikmé místo rovné, znásobují klaustrofobní atmosféru), ruchy, světlo a stín a nevysvětlitelné tajemno způsobují, že celková nálada je stále mrazivější a temnější. Ke konci nabírá film tempo a chystá se finální střetnutí. Vydařené efekty (zejména znásilňování Carly) má mj. na svědomí Stan Winston. Jen konec s obligátním dovětkem, že film je založen na skutečných událostech, vše zbytečně shodí. V 80.letech zřejmě tyhle slogany ještě fungovaly... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na klasiku. Mezi Bytostí a zbytkem duchařských hororů je stejný rozdíl, jako mezi koupačkou na písčité pláži a v moři pod útesem. Zatímco na pláži si můžete se zmrzkou v ruce vychutnat pozvolné osvěžení "po bambulu" a kdykoli se vrátit ke kočce v bikinách ležící pod slunečníkem, z útesu vás semelou divoké vlny a návratu není. První setkání s Bytostí je jako rána trubkou po palici, každá scéna, která má být napínavá, napínavá vážně je a Barbara Hershey má nejkrásnější prsa osmdesátých let. Opravdu velký překvápko. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)
  • Pro scény, kde se entita dotýká Carly Moran (Barbara Hershey) vymyslel tým speciálních efektů systém přístrojů, pomocí kterých byli schopni foukat horký vzduch. (HellFire)
  • Carla Moran se po událostech ztvárněných ve filmu celkem pětkrát stěhovala, ale útoky nepřestaly. Po přestěhování do Texasu náhle útoky ustaly, a to po dvou letech. (HellFire)

Reklama

Reklama