Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kvalitní mysteriozní příběh o duchovi, co se zamiluje, avšak jeho láska není opětována tak, jak by se patřilo. Ona bytost není nijak definována, tudíž divák si může podle libosti dosadit - duch, poltergeist, mimozemšťan, bytost z pekla aj. Divák je, na rozdíl od doktorů, ve výhodě - útoky vidí na vlastní oči. Pro Carlu je však velmi obtížné přesvědčit okolí, že se ony hrůzy nedějí v její hlavě. Atmosferická hudba, kamera snímá pokřivené obrazy (úhly snímání, kdy v obraze je všechno šikmé místo rovné, znásobují klaustrofobní atmosféru), ruchy, světlo a stín a nevysvětlitelné tajemno způsobují, že celková nálada je stále mrazivější a temnější. Ke konci nabírá film tempo a chystá se finální střetnutí. Vydařené efekty (zejména znásilňování Carly) má mj. na svědomí Stan Winston. Jen konec s obligátním dovětkem, že film je založen na skutečných událostech, vše zbytečně shodí. V 80.letech zřejmě tyhle slogany ještě fungovaly... ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Hodně působivý a inteligentní horor, který vznikl v době začínající invaze vrahounů v maskách, kosících puberťáky. Nesází moc na efekty (nejlepšími scénami jsou paradoxně ty, v nichž se toho zdánlivě moc neděje), zato se opírá o scénář s hlavou i patou a o herecké výkony. A daří se mu to, což není zrovna málo s ohledem na námět, se kterým by se za slabšího vedení mohl film velmi lehce zvrhnout v nablblé béčko. Anebo v kopii Hooperova a Spielbergova nesourodého Poltergeista. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

1981. Zlaté období pro hororové filmy. A Entity je dobrým příkladem toho, jak to tehdy fungovalo. Tady se jde hned na věc a v prvních pěti minutách je vám nalajnováno, jak to bude probíhat. S ohledem na dnešní horory, kde je první půlhodinka nudný úvod a pak nudné zabíjení, je tohle zázrak. Počítal jsem s tím, že se dívám na béčko, ale i to může někdy překvapit. Poněkud úsměvné vždy bylo, že při každém útoku entity začala hrát "nervy drásající" hudba, aby dodala momentu na dramatičnosti. A tohle téma má rozhodně navíc. Mrazilo mě tedy spíše z faktu, že je to celé natočeno na motivy skutečné události (na internetu si jde jednoduše najít originální fotografie) a z dvouhodinové stopáže. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Po odporúčaní z diskusii k Paranormal Activity na tento film od Rogue musím dať za pravdu že PA je čajíček oproti tomuto neznámemu kúsku. Film šlape na solídne obrátku od úvodu, scény aktivity Entity sú doprevádzané nádherným dunením a rozhodne Entita sa s tým nesere a ide si po tom čo chce hneď od začiatku. Prvá scéna znásilnenia je geniálna vzhľadom na jej spracovanie ako by bola znásilnená nejakým hmotným votrelcom. Všetko vyvrcholí znásilnením pred jej vlastnými deťmi. Beznádej vyplýva z toho že obeti nechce nikto z triezvo uvažujúcich doktorov uveriť a aj keď narazí na ľudí, ktorí sa zaujímajú o paranormálne javy, odohnanie Entity je zdá sa nad akékoľvek ľudské sily. Naviac obligátne podľa skutočnej udalosti tomu filmu pridáva na sile a ako dokáže byť taká posledná veta v textovej forme na záver filmu úderná sa môžete presvedčiť ak zhliadnete práve The Entity. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Môže duch znásilniť ženu?V tomto filme zrejme áno.Ženu Carlu Moran znásilňuje duch,keď je samá v izbe,hodí ju na posteľ znásilní ju.A potom viackrát.Vraj je to podľa skutočnej udalosti,žena sa v skutočnosti mala volať Doris Bither.Frank de Felitta napísal o tejto žene aj román.Táto žena je vdova s dvoma dievčatkami a s jedným dospievajúcim synom.No ako je to s tou skutočnou udalosťou,to vie len pánbožko.Ale film je dobrý,skutočnosť čí neskutočnosť. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)
  • Carla Moran se po událostech ztvárněných ve filmu celkem pětkrát stěhovala, ale útoky nepřestaly. Po přestěhování do Texasu náhle útoky ustaly, a to po dvou letech. (HellFire)
  • Pro scény, kde se entita dotýká Carly Moran (Barbara Hershey) vymyslel tým speciálních efektů systém přístrojů, pomocí kterých byli schopni foukat horký vzduch. (HellFire)

Reklama

Reklama