Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo nudná rekonštrukcia udalostí z 50tych rokov, ktoré určite neboli nudné a zaslúžili by si rozsiahlejší rozbor, napríklad od Olivera Stonea. Ako môže byť priemerný film, kde je kopa poker face týpkov v oblekoch, s cigaretami v ústach a na prvý pohľad pripomínajú postavy s čiernobielych noiroviek 50tych rokov? Clooney ma ako režisér už druhý krát minul. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

George Clooney se svou komerční práci pro Hollywood asi rozhodl vyvážit režii nízkorozpočtových, divácky nepříliš atraktivních filmů, které však mají co říct. Milujte svého zabijáka byl ovšem ještě film barevný, vtipný a prolezlý známými herci. Dobrou noc a hodně štěstí je oproti tomu filmem černobílým, nevtipným a bez výrazně profláklých tváří. Teď už vím, že Zabiják nebyl šťastnou náhodou. Clooney skutečně umí režírovat, dokonce lépe než mnozí jeho „herecky neposkvrněni“ kolegové. Souboj mezi odhodlaným reportérem Murrowem a senátorem McCarthym pojal coby boj Davida s Goliášem, kdy Murrow zastupující svobodu slova, stanici CBS, resp. celý americký národ, jen ostražitě vystrkuje růžky ze strachu před zesílením všudypřítomného tlaku. Zatímco před McCarthym všichni úslužně vyklízejí pole, jakožto loajální Američané. Dobrou noc a hodně štěstí je nanejvýš komorním konverzačním politickým a novinářským dramatem. A také mimořádně poučným a zábavným filmem již dospělého režiséra. Kašli na herectví Georgi, tohle ti jde mnohem lépe! 90% Zajímavé komentáře: Lima, Adrian, kikuka, numi, Triple H ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

V 50. rokoch v Amerike vládol strach nielen z komunizmu, ale aj z vyšetrovania protiamerickej činnosti. Tento hon na čarodejnice sa odohrával pod vedením senátora McCarthyho. K ukončeniu jeho kariéry výrazne prispel televízny redaktor Edward Murrow. A hlavne o ňom pojednáva táto štýlová čiernobiela pecka. Skvelá dobová atmosféra plná cigaretového dymu a vynikajúce herecké výkony na čele s Davidom Straithairnom, Robertom Downeym Jr. a samotným režisérom sú najväčšou silou tejto lahôdky nominovanej na 6 cien filmovej Akadémie. Veľké odporúčanie pre každého, kto to ešte nevidel. 9/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá konverzačka, kto by to od Clooneyho čakal. Téma falošných obvinení ,komunistických donášačov a všeobecnej hrozby komunizmu pre krajinu, to sú hlavné témy, o ktoré tu ide. Štýlová čiernobiela farba s všadeprítomným cigaretovým dymom filmu pristane, ale nič viac ako konverzačku nečakajte. Film 70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cloney není již delší dobu jen prošedivělým idolem mnoha žen a dívek, ale i slušným režisérem. Na mušku si vzal období tzv. McCarthysmu - období honu na čarodějnice. Republikánskému senátoru Josephu McCarthymu se podařilo na jednom ze svých vystoupení v senátu v padesátých letech konstatovat, že USA prakticky řídí na vedoucích postech skrytí komunisté a další se do země plíží jako sabotéři a špioni. Tím vyvolal v řadách občanů i úřadů (ač to nikdy řádně nedoložil důkazy) rozsáhlou paniku a atmosféru všeobecného podezřívání a pronásledování domnělých komunistů. Když se zjistilo, že McCarthy (sice v kontextu doby a chystání se USA na třetí světovou válku se SSSR) vlastně jen hystericky žvanil, bylo už pozdě. Nakonec dostal od senátu důtku. Avšak neprávem očerněných či postižených lidí, kteří přišli o své profese i prestyž bylo už příliš mnoho. Mezi nimi např. I Gregory Peck, Charlie Chaplin ad... Hon na čarodějnice se ovšem co represí a újmy postižených nedá srovnávat s opačným honem na imperialistické agenty z druhé strany železné opony. Edward Murrow z CBS se tomuto teroru a panice postavil a pomohl ji i zastavit. Tento dokument je pomníkem jemu a jeho spolupracovníkům. Mnoho jich tehdy nebylo a i když řada osobností s MCCarthym nesouhlasila či jej dokonce nenáviděla, z obavy z případných represí raději mlčela. Z českých osobností známe také jednu oběť, kterou McCarthysmus semlel. Je jí Jiří Voskovec, který byl dlouho internován na Ellie Islandu a vyslýchán v USA když žádal o azyl. Ten posléze nedostal z obav, že je osobou sympatizující s komunismem (což bylo tedy paradoxní stanovisko imigračních orgánů USA). Chválím George Clooneye za otevření této pandořiny skříňky. Pro demokratické amíky je připomínka tohoto období, kdy se leckdo choval v rozporu s ústavou USA a demokratickými principy hodně bolavým místem jejich novodobých dějin. Každopádně řadového diváka tato epizodka dějin USA asi moc nenadchne a možná i bude nudit...Je to spíše pro fajnšmekry. Takže slovy Eda Murrowa Vám všem přeji : Dobrou noc a hodně štěstí . * * * * ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Film získal šest nominací na Oscara, např. za film, režii nebo scénář, a podobně „naprázdno“ odešel také ze Zlatých globů. Vítězství čekalo na počin George Clooneyho až při Evropských filmových cenách, kde získal Screen International Award. (imro)
  • Tradiční rozloučení Edwarda R. Murrowa (ve filmu David Strathaim) "Good night and good luck" ("Dobrou noc a hodně štěstí") si tento reportér přenesl z Velké Británie, kdy dělal hlasatele rozhlasu během bombardování Londýna. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama